Αλμυρά scones με γραβιέρα & παστράμι

27 Απριλίου 2022

Μπισκοτένιες αλμυρές μπουκίτσες, που τρώγονται μετά μανίας. Και αν είσαι σε δίαιτα, προτείνω να μη συνεχίσεις παρακάτω.

Αυτά τα αλμυρά scones, είναι τόσο εθιστικά που δεν θα θέλεις να τελειώσουν. Τρώγονται σκέτα ή γεμισμένα με ότι μπορείς να φανταστείς και συνοδεύουν το πρωϊνό ή το brunch σου. Είναι τραγανά στο εξωτερικό τους και τόσο μπισκοτένια και αφράτα στο δάγκωμά τους!

Ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα. Η ζύμη δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ζύμωμα και καθόλου αναμονή για φουσκώματα. Εγώ σήμερα τους έχω προσθέσει τριμμένη πικάντικη γραβιέρα και παστράμι, εσύ όμως μπορείς να τα αντικαταστήσεις με όποιο τυρί και αλλαντικό σου περισσεύει. Μπορείς ακόμα και να τα παραλείψεις.

αλμυρά scones

Πρώτη φορά τα δοκίμασα στην γλυκιά τους εκδοχή, αυτή που συνοδεύει το τυπικό αγγλικό απογευματινό τσάι. Και από τότε τα είχα βάλει “στο μάτι”. Η αγάπη μου για οτιδήποτε ψωμένιο είναι γνωστή, και αυτές οι μπουκίτσες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις συνταγές μου.

Μόλις το πρώτο ταψί βγήκε από τον φούρνο τα δοκιμάσαμε. Τα λατρέψαμε οικογενειακώς. Η μικρή μου “καβάτζωσε” δύο για το κολατσιό της επόμενης μέρας στο σχολείο και με ρώτησε πότε θα τελειώσω τη φωτογράφιση για να μπορεί να τα τρώει ελεύθερα. Ο Γιώργος παρόλο που δεν είναι του “ψωμιού” (πώς μπορεί Θεέ μου;), μου είπε ότι είναι πολύ νόστιμα και εξαφάνισε όσα του είχα βάλει στο πιάτο!

αλμυρά scones

Σε αυτά τα αλμυρά scones δεν υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείς να προσθέσεις φέτα, ή οποιοδήποτε άλλο τυρί σου περισσεύει, λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ελιές και ότι άλλο σου έρθει στο μυαλό. Όπως και να τα ετοιμάσεις θα είναι πεντανόστιμα!

Δες το βίντεο και ετοίμασε τα με την πρώτη ευκαιρία. Θα τα λατρέψεις.

Υλικά

  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 150 ml γάλα
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 150 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια
  • 2 αβγά
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο παστράμι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • 1 αβγό για επάλειψη
  • χοντρό αλάτι & ρίγανη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Στύβουμε το λεμόνι και το προσθέτουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, ενώ παράλληλα ρίχνουμε το κρύο βούτυρο σε κύβους περίπου ενός εκατοστού. Με τα δάχτυλα μας ενώνουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν τρίμματα ψωμιού και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά και το γάλα. Τέλος ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα, το παστράμι και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.

Ιδανικά τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις).

Βήμα 2: Ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε τα scones.

Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα χοντρό φύλλο (πάχους 2.5-3 εκατοστά). Κόβουμε σε στρογγυλούς δίσκους (διαμέτρου 3-4 εκατοστά). Απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Βήμα 3. Ψήνουμε τα αλμυρά scones.

Αλείφουμε την επιφάνεια των scones με αβγό και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίγανη και ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Αν φτιάξεις αυτά τα αλμυρά scones, θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σου, στο instagram. Μην ξεχάσεις να με κάνεις mention γράφοντας @thecookinyou .

Αν θέλεις να με ρωτήσεις κάτι ή απλά να πεις ένα γεια, μπορείς να μου γράψεις στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.

Και φυσικά: Kάνε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνεις αμέσως τις νέες μου συνταγές.

Και οπωσδήποτε: κάνε τώρα εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπεις τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή