Αυτή είναι η συνταγή για τα δικά μας πασχαλινά κουλούρια. Τα Γιαννιώτικα!
Τα Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια είναι ξεχωριστά. Η συνταγή δε μοιάζει με καμία άλλη. Ούτε και η γεύση. Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι θα αναγνώριζα αυτά τα κουλούρια και με κλειστά μάτια!
Σε ένα μικρό ορεινό χωριό στα Γιάννενα, περνάγαμε πάντα τις διακοπές του Πάσχα. Η οικογένεια μεγάλη, τα ξαδέλφια πολλά, με πολύ παιχνίδι, πολλή φασαρία και πολλές μυρωδιές.
Μυρωδιές από την κουζίνα της γιαγιάς μας, που δεν σταμάταγε τις ετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή. Βλέπεις γιόρταζε και τ’ όνομα της ανήμερα το Πάσχα, οπότε ήθελε να είναι όλα στην εντέλεια. Βαμμένα αβγά, τσουρέκια και φυσικά κουλούρια.
Τα ταψιά έμπαιναν και έβγαιναν από το φούρνο, ώρες ατελείωτες. Έπρεπε άλλωστε, να μοιράσουμε κουλούρια σε όλο το χωριό. Η κάθε νοικοκυρά συναγωνίζονταν την άλλη για αυτά τα κουλούρια. Σε μένα τότε, όλα έμοιαζαν ίδια. Σε τεράστιοι πλακουτσωτοί δίσκοι, με μια τρύπα στη μέση. Ανυπομονούσα να έρθει το Μεγάλο Σάββατο για να δοκιμάσω το πρώτο μου πασχαλινό κουλούρι.
Η μυρωδιά του πορτοκαλιού και της αμμωνίας, από τα ιδιαίτερα και μοναδικά γιαννιώτικα κουλούρια, με συντροφεύει κάθε Πάσχα και οι γλυκές εκείνες μνήμες έρχονται ξανά και ξανά.
Έτσι παρόλο που η γιαγιά μου δεν είναι πια μαζί μας και δυστυχώς η συνταγή της δεν υπάρχει πουθενά, προσπάθησα αντλώντας πληροφορίες από τη μητέρα μου και σήμερα σας παρουσιάζω τη συνταγή για αυτά τα τόσο διαφορετικά Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια.
Δείτε το βίντεο με την διαδικασία της συνταγής και ακολουθήστε τις οδηγίες
Υλικά
• 10 αυγά
• 500 γρ. ζάχαρη
• 28 γρ. αμμωνία (1 φακελάκι)
• 1/2 ποτηριού χυμό πορτοκαλιού
• ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• 300 γρ. βούτυρο γάλακτος (σε βάζο), λιωμένο
• 2 κουταλιές βανίλια ή 2 βανιλίνες
• 1200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Παίρνουμε από το πορτοκάλι το ξύσμα με ένα τρίφτη και το κρατάμε στην άκρη. Στίβουμε τα πορτοκάλια. Μέσα στον χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε την αμμωνία με προσοχή γιατί αφρίζει. Το προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο ζυμώνοντας με τα χέρια, με μαλακές κινήσεις.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και ίσως κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα (το πολύ μέχρι 100 γρ.). Αν συνεχίζει να κολλάει, την βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει, ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε πιο εύκολα. Βάζουμε σε ένα μπωλάκι λίγο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο, παίρνουμε περίπου 30 γρ. ζύμης, το κάνουμε μπαλάκι, βάζουμε το δείκτη μας στο λάδι, πιέζουμε στο κέντρο της ζύμης και με κυκλικές κινήσεις, σπρώχνοντας το δάχτυλο μας προς τα τοιχώματα της, ανοίγουμε μία τρύπα στο κάθε μπαλάκι. Η τρύπα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη γιατί τα κουλούρια φουσκώνουν και ανοίγουν στο ψήσιμο, οπότε πρέπει να διατηρηθεί.
Ψήνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC, για περίπου 15 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο ψήσιμο, πρέπει να είναι σχεδόν “άσπρα” από πάνω και ίσα ίσα να έχουν πάρει λίγο χρώμα από κάτω.
Αν και στα Γιάννενα δεν συνηθίζεται, το πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη ταιριάζει απόλυτα.
Αν φέτος, φτιάξετε τα δικά μου Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια θα χαρώ πολύ να το μάθω.
Γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας ή επικοινωνήστε μαζί μου στο instagram ή στο facebook.
4 σκέψεις στο “Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια”
Τα γιαννιώτικα κουλουράκια φαίνονται πολύ ωραία…πόσα περίπου βγαίνουν;
Καλημερα. Βγαίνουν περίπου 2.5 κιλά. Γύρω στα 50 κομμάτια, εξαρταρτάται από το μέγεθος.
Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το υπέροχο site σας! Θα ήθελα να φτιάξω το κουλούρια αλλά έχω θέμα με την αμμωνία…. Μπορώ να την αντικαταστήσει με κάποιο άλλο υλικό; 🙂
Χαρακτηριστικό αυτών των κουλουριών είναι η αμμωνία. Θα έλεγα ότι το baking powder μπορεί να πάρει τη θέση της στη συνταγή, δεν το έχω κάνει όμως ποτέ για να σου το πω με σιγουριά. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να μάθω πώς βγήκαν. Καλό Πάσχα!