Τα δανέζικα είναι αέρινα και αφράτα και σήμερα θα τα γεμίσουμε με μία ανάλαφρη κρέμα από σαγκουίνι. Ιδανικά για κέρασμα στον πρωινό καφέ ή στο τσάι σας!
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ όταν ακούω “δανέζικο” το μυαλό πάει σε ένα απολαυστικό αφράτο γλύκισμα με κρέμα ή μαρμελάδα. Και σαν fan της σφολιάτας, αυτά τα mini γλυκάκια με κρέμα από σαγκουίνι τα λάτρεψα πριν καλά καλά τα βάλω στο φούρνο!
Έγιναν ανάρπαστα στον πρωινό καφέ και χρειάστηκε να ψήσω και δεύτερη δόση μιας που η curd από σαγκουίνι είχε περισσέψει στο ψυγείο μου.
Και νομίζω ότι οι περισσότεροι έχετε ακούσει και σίγουρα κάποιοι έχετε φτιάξει ή δοκιμάσει (lemon) curd. Για τους υπόλοιπους θα πω ότι πρόκειται για ένα παχύρευστο αλλά πολύ απαλό άλειμμα από εσπεριδοειδή που παρασκευάζεται εύκολα με απλά υλικά (αυγά, ζάχαρη, χυμό και βούτυρο). Την χρησιμοποιούμε σε τάρτες, κρέπες, pancakes, cheesecake ή απλά την τρώμε με το κουτάλι.
Σήμερα θα φτιάξουμε μία παραλλαγή της πιο γνωστής lemon curd, με τα αγαπημένα μου σαγκουίνια.
Απαλή, μεταξένια, με έντονη γεύση από το σαγκουίνι και υπέροχο χρώμα, αυτή την curd θα την ετοιμάσουμε σε μόλις 15 λεπτά. Με ένα μυστικό στην παρασκευή της για απίστευτα έντονη γεύση από σαγκουίνι.
Με αυτή την κρέμα θα γεμίσουμε μικρούς κύκλους σφολιάτας και θα έχουμε γρήγορα και εύκολα ένα ξεχωριστό κέρασμα. Τραγανά δανέζικα, πραγματικά ακαταμάχητα.
Θα μπορούσα να πω ότι αυτά τα δανέζικα γλυκάκια μοιάζουν με μίνι ταρτάκια, είναι όμως πιο εύκολα στην παρασκευή τους.
Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ζύμη (εδώ θα βρείτε τη δική μου συνταγή σφολιάτας) καθώς επίσης και να αντικαταστήσετε το χυμό από σαγκουίνι, με πορτοκάλι ή λεμόνι.
Λίγα μυστικά:
- Στη συνταγή μου, για την curd από σαγκουίνι (ή όποιο άλλο εσπεριδοειδές χρησιμοποιήσετε), βράζουμε αρχικά το χυμό για να τον συμπυκνώσουμε (μέχρι να έχουμε 1/2 κούπα). Έτσι θα έχουμε πολύ πιο έντονη τη γεύση του φρούτου στην curd.
- “Ψήστε” αρκετά την κρέμα μέχρι να πήξει και να στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού. Αν έχετε θερμόμετρο η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει στους 78 °C. Όταν κρυώσει θα πήξει περισσότερο.
- Φυλάξτε την curd για 20 ημέρες σε αποστειρωμένα και αεροστεγή βάζα στο ψυγείο. Όταν ανοιχθεί το βάζο διατηρείται για 5 ημέρες.
- Όσο πιο κόκκινο είναι το χρώμα των σαγκουινιών τόσο πιο έντονο θα είναι και το χρώμα της κρέμας.
- Αν σας περισσέψει curd φτιάξτε pancake, ή τηγανίτες. Ταιριάζει απίθανα.
Υλικά
για την curd
- 230 χυμός σαγκουίνι (σουρωμένος)
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 αβγά
- 2 κρόκοι
- 1 κ.σ. ξύσμα σαγκουίνι
- 150 γρ. κρύο βούτυρο
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
για τα δανέζικα
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
- 1 κούπα curd σαγκουίνι
- 1 κρόκος & 1 κ.σ. νερό (για επάλειψη)
- 3-4 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε την curd.
Στύβουμε τα σαγκουίνια και σουρώνουμε το χυμό. Τον βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να μειωθεί στο μισό. Ξαφρίζουμε προσεκτικά το χυμό. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αβγά και τους κρόκους. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν εντελώς όλα τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε σε μικρά κομμάτια τμηματικά το κρύο βούτυρο. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμα 6-8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίζει να πήζει, τόσο όσο να στέκεται ελαφρά στο πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε και ψήνουμε τα γλυκάκια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας με ένα πλάστη, σε διάσταση περίπου 35×45 εκατοστά. Με ένα στρογγυλό κουπ-ατ (5-6 εκ.) κόβουμε τη ζύμη.
Ακουμπάμε τους κύκλους στο ταψί και πιέζουμε τον κάθε κύκλο στο κέντρο με τα δάχτυλά μας. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο τον κάθε κύκλο. Πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη και προσθέτουμε στο “βαθούλωμα” της ζύμης μία κουταλιά από την κρέμα σαγκουίνι.
Ψήνουμε για περίπου 15-18 λεπτά (μέχρι να πάρουν χρώμα) τα γλυκάκια.
Και αν σας ψάχνετε για γλυκά “αλείμματα” δείτε εδώ την πιο εθιστική συνταγή για καραμέλα βουτύρου.
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή μου για την curd σαγκουίνι και τα δανέζικα, θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε. Οπότε ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να τη ποστάρω στο @thecookinyou.