Σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για τις χειμωνιάτικες μέρες από ένα πιάτο με ζεστή και μυρωδάτη σούπα. Παρόλο που οι σούπες μου αρέσουν πολύ έπιασα τον εαυτό μου να επαναλαμβάνεται. Ψαρόσουπα, κοτόσουπα, μοσχαρόσουπα και ξανά από την αρχή.
Έτσι λοιπόν μιας που ο καιρός απότομα έγινε χειμώνας, λίγο οι γιορτές που πλησιάζουν και λίγο η διάθεσή μου για νέες συνταγές, είπα να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό. Μετά την την κολοκυθόσουπα που έφτιαξα (βρείτε τη συνταγή εδώ) και όλοι εντυπωσιάστηκαν αποφάσισα να προχωρήσω. Όταν είδα αυτά τα πανέμορφα παντζάρια σκέφτηκα αμέσως ότι το μέλλον τους είναι μία βελουτέ σουπίτσα!
Η αλήθεια είναι πως ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχω μαγειρέψει τα παντζάρια διαφορετικά, παρά μόνο βραστά, άντε και στο τσακίρ κέφι παντζαροσαλάτα. Ψάχνοντας λοιπόν για αυτή τη συνταγή, είδα ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές της. Εγώ για σήμερα αποφάσισα να τη συνοδέψω με τρίμματα φέτας και μπέικον. Το γλυκό παντζάρι ταίριαξε απόλυτα με την πιπεράτη και πικάντικη φέτα που είχα στο ψυγείο ενώ το μπέικον που έγινε μαρμελάδα έδωσε στη σούπα μου μια πιο εορταστική πινελιά. Μην τρομάζετε. Η μαρμελάδα μπέικον ετοιμάζετε πανεύκολα και η γεύση της είναι μοναδική. Μπορείτε να την κρατήσετε σε βάζο για λίγες μέρες στο ψυγείο. Ταιριάζει τέλεια με ψητή πατάτα και λιωμένο τσένταρ.
Κρατήστε λοιπόν αυτή τη συνταγή και ετοιμάστε την για πρώτο πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σίγουρα θα κλέψετε τις εντυπώσεις!
Υλικά
500 γρ. καθαρισμένα παντζάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 μέτριες πατάτες σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/2 -1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ
αλάτι,πιπέρι, θυμάρι
Για τη μαρμελέδα μπέικον
8 φέτες μπέικον
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
3 κ.σ. μπαλσάμικο
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα παντζάρια σε μικρά κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε το μέχρι να γυαλίσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο) και ανακατεύουμε για ένα λεπτό να βγάλει το άρωμά του. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα παντζάρια και τις πατάτες. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το τζίντζερ, λίγο πιπέρι και το θυμάρι. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα μπέικον.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά και κατόπιν προσθέτουμε το μπέικον. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό για να ενωποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπλέντερ (ή με ένα ραβδομπλέντερ) λιώνουμε τα λαχανικά της σούπας, μαζί με το ζωμό, μέχρι να έχουμε ένα απαλή και λεπτή υφή.
Σερβίρουμε με τρίμματα φέτας και τη μαρμελάδα μπέικον που έχουμε ετοιμάσει.