Μια ιδιαίτερη σαλάτα δίνει πάντα μια ξεχωριστή νότα, ακόμα και στο καθημερινό μας τραπέζι. Γιατί λοιπόν να την παραλείπουμε;
Μια πράσινη σαλάτα με τρούφες τυριών, καλυμμένες cranberries & τραγανό παστέλι, είναι μία πρόταση εύκολη που θα δώσει χαρακτήρα και θα κάνει πιο ξεχωριστό ακόμα και το καθημερινό σας τραπέζι.
Σας έχω μάλλον ξαναπεί ότι οι σαλάτες με κουράζουν. Και να εξηγηθώ: Με κουράζουν γιατί μου φαίνονται πολύπλοκες. Και δεν εννοώ ότι μου φαίνεται πολύπλοκο να φτιάξω μια ωραία σαλάτα, αλλά η συντήρηση, το σχολαστικό πλύσιμο και το κόψιμο των πράσινων λαχανικών δεν μου πάει καθόλου. Τα μαρούλια και η ρόκα, που με φιλότιμες προσπάθειες παλεύω να συντηρήσω και να καταναλώσω, συνήθως καταλήγουν στον κάδο των σκουπιδιών.
Οπότε οι σαλάτες Φρεσκούλης είναι για μένα αδυναμία. Με τόση ποικιλία και πάντα ολόφρεσκες, αυτές οι σαλάτες υπάρχουν μόνιμα στο ψυγείο μου καθώς είναι πλυμένες και κομμένες, έτοιμες να καταναλωθούν. Σήμερα διάλεξα και θα χρησιμοποιήσω σαν βάση στη συνταγή μου, την ατομική Γουστόζα, με άισμπεργκ, μαρούλι και ρόκα.
Οι ατομικές σαλάτες του Φρεσκούλη (των 90-100 γρ.) είναι ιδιαίτερα πρακτικές. Για το σπίτι ή το γραφείο, έτοιμες σαν συνοδευτικό ή σαν κυρίως γεύμα.
Αυτές τις μπαλίτσες με τυριά, τις φτιάχνω συχνά σε γιορτινά τραπέζια. Συνήθως τις σερβίρω με αλμυρά κρακεράκια και ξερά φρούτα. Το τραγανό παστέλι που πρόσθεσα σήμερα τις έκανε ακαταμάχητες. Μια απλή βινεγκρέτ με πορτοκάλι έδεσε τις γεύσεις της σαλάτας και την απογείωσε.
Δείτε τη συνταγή και θυμηθείτε την όταν θέλετε μια ξεχωριστή νότα στο κέντρο του τραπεζιού σας!
Υλικά (για 4-5 άτομα)
• 3 σαλάτες “Γουστόζα” Φρεσκούλης
για τις τρούφες τυριών
• 80 γρ. τυρί κρέμα
• 80 γρ. κατσικίσιο τυρί (chèvre)
• 80 γρ. τριμμένη γραβιέρα
• 1/4 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
• 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 130 γρ. τραγανό παστέλι
• 4 κ.σ. κράνμπερις ψιλοκομμένα
• 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
για τη βινενγκρέτ
• 5 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
• ξύσμα και χυμός από 1/2 πορτοκάλι
• 1 κ.σ. μέλι
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Φτιάχνουμε τις τρούφες τυριών.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε την πάπρικα και το πιπέρι. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Στο γουδί χτυπάμε το παστέλι και ψιλοκόβουμε τα κράνμπερις και το μαϊντανό και τα αναμειγνύουμε μεταξύ τους.
Βρέχουμε τα χέρια μας ελαφρά και πλάθουμε το μείγμα τυριών σε μικρές μπαλίτσες. Περνάμε την κάθε μπαλίτσα από το μείγμα με το παστέλι και την καλύπτουμε καλά. Τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστούμε.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι και ανακινούμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηχτό και ομοιογενές dressing. To αφήνουμε στο ψυγείο.
Βήμα 3: Στήνουμε τη σαλάτα.
Σε μια σαλατιέρα ή σε πιατέλα βάζουμε τις σαλάτες “Γουστόζα” Φρεσκούλης και προσθέτουμε τις μπαλίτσες τυριών. Περιχύνουμε τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Βρείτε εδώ και άλλες συνταγές για λαχταριστές σαλάτες.
Και μην ξεχνάτε: Φτιάξτε αυτή την πράσινη σαλάτα με τρούφες τυριών & παστέλι και πείτε μου πώς σας φάνηκε. Ποστάρετε την φωτογραφία από τη δική σας με το hashtag #thecookinyou, για να τη δω. Επίσης αν δεν το έχετε κάνει ήδη ακολουθήστε με στο instagram και κάντε like στη σελίδα μου στο facebook.
Αυτή η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος και είναι χορηγούμενη, στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τις σαλάτες Φρεσκούλης. Επιλέγω και προτείνω αποκλειστικά και μόνο, προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου με βάση την προσωπική μου και ειλικρινή μου γνώμη.