Είναι πλέον φθινόπωρο και τα σταφύλια είναι στα καλύτερα τους. Αυτή είναι η στιγμή που τα βάζουμε στο πιάτο μας και στις συνταγές μας.
Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με μία ανοιχτή τάρτα (galette) με κατσικίσιο τυρί και σταφύλια. Ροζ, κίτρινα, πράσινα ή μαύρα όλα τους ιδιαίτερα και ξεχωριστά και κάθε ποικιλία πιο νόστιμη από την άλλη.
Έχω επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές και έχω ήδη μπει ξανά στην καθημερινότητα μου. Μαζί με τις βαλίτσες και τους τόνους άπλυτα ρούχα, έφερα από την Κεφαλονιά και διάφορα καλούδια που με “φόρτωσαν” οι φίλοι και οι συγγενείς του Γιώργου. Μεταξύ αυτών και μια τεράστια σακούλα με κάθε λογής σταφύλια. Αρκετά από αυτά τα φάγαμε, αφού ήταν τόσο γλυκά και γευστικά, μερικά τα έδωσα στη μητέρα μου και μου επέστρεψε ένα μεγάλο βάζο με γλυκό κουταλιού και κάτι λίγα που περίσσεψαν έγιναν η αφορμή αυτής της συνταγής.
Για τους παλιούς της παρέας αυτή η ζύμη είναι γνωστή. Για τους καινούργιους ένα θα πω: πρέπει να τη δοκιμάσετε.
Σήμερα θα φτιάξουμε μία δροσερή φθινοπωρινή galette με αυτή την τραγανή και βουτυράτη ζύμη. Πλούσια γεύση από γαλλικό κατσικίσιο τυρί και γλυκά καραμελωμένα σταφύλια. Κάθε μπουκιά είναι μία έκρηξη γεύσεων στο ουρανίσκο. Είμαι σίγουρη ότι αν τη δοκιμάσετε θα τη λατρέψετε!
Υλικά
για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 160 γρ. παγωμένο βούτυρο
- 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 αβγό (ξεχωριστά το ασπράδι και ο κρόκος)
για τα καραμελωμένα σταφύλια
- 200 γρ. σταφύλια
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
για τη γέμιση
- 200 γρ. κατσικίσιο
- καραμελωμένα σταφύλια
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Ανακατεύοντας με μία σπάτουλα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε τα καραμελωμένα σταφύλια.
Πλένουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα σταφύλια. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα σταφύλια από την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει ελαφρά.
Βήμα 3: Συναρμολογούμε και ψήνουμε τη galette.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε ένα κυκλικό φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Τη μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνεια της με το ασπράδι. Ρίχνουμε στο κέντρο της ζύμης το μισό από το από το κατσικίσιο τυρί σε μικρά κομμάτια. Φροντίζουμε να αφήσουμε περιμετρικά της ζύμης 2-3 εκατοστά κενό. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω και τις αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η galette μας.
Όταν η ζύμη πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και τα καραμελωμένα σταφύλια. Σερβίρουμε με μερικές σταγόνες από το σιρόπι που περίσσεψε και ψιλοκομμένα φιστίκια.
Εδώ θα βρείτε επίσης μία εξαιρετική galette με σύκα, προσούτο και μανούρι και αν θέλετε κάτι σε γλυκό εδώ μία αντίστοιχη με μήλα και φυστικοβούτυρο.
Aν σας άρεσε η συνταγή μου για αυτή τη galette με κατσικίσιο τυρί & καραμελωμένα σταφύλια ή αν αποφασίσετε να τη δοκιμάσετε, θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε. Και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε μία φωτογραφία. Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω. Μπορείτε επίσης να με κάνετε tag στο Instagram.