Κέικ σοκολάτας, γεμιστό με κρέμα πορτοκαλιού

11 Μαρτίου 2021

Είναι ιδιαίτερο, είναι σοκολατένιο, είναι αφράτο και γεμιστό. Τι είναι;

Ένα υπέροχο και ζουμερό κέικ σοκολάτας, που στο εσωτερικό του κρύβει μια λαχταριστή κρέμα πορτοκαλιού. Και επειδή μέχρι σήμερα δεν σας έχω παρουσιάσει στο blog κέικ σοκολάτας, τώρα νομίζω ότι είναι η ώρα, για το καλύτερο.

Και να σας πω κάτι; Παρόλο που λατρεύω τη σοκολάτα, δεν τρελλαίνομαι για σοκολατένια κέικ. Δεν μου αρέσει καθόλου η σοκολατόπιτα και μάλλον ο λόγος είναι ότι με ενοχλεί το πολύ κακάο στις ζύμες. Επίσης να σας πω ότι δεν είμαι fan του συνδυασμού σοκολάτα πορτοκάλι.

Και θα σκεφτείτε, γιατί έφτιαξα αυτό το κέικ. Γιατί ήθελα αφενός να πειραματιστώ και επίσης να δώσω ακόμα μια ευκαιρία. Το είδα σαν μια πρόκληση. Να μπορέσω να φτιάξω ένα κέικ σοκολάτας με αρώματα από πορτοκάλι, που να μου αρέσει. Και η αλήθεια είναι ότι τελικά το λάτρεψα!

Λίγα μυστικά:

  • Χρησιμοποίησα κουβερτούρα και καθόλου κακάο.
  • Πρόσθεσα στο εσωτερικό του μία γέμιση με τυρί κρέμα αρωματισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού, για να το κάνω λίγο πιο πρωτότυπο.
  • Αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού και στο μείγμα του κέικ για περισσότερο άρωμα.
  • Φυσικά όλα τα υλικά όπως πάντα, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μην χτυπήσετε υπερβολικά την κρέμα τυριού, γιατί πρέπει να παραμείνει “σφιχτή”, για να σταθεί πάνω στο μείγμα του κέικ.
  • Μην παραψήσετε το κέικ. Πρέπει να βγει από το φούρνο, όταν στη δοκιμή, η οδοντογλυφίδα έχει ελάχιστα τρίμματα και λίγη υγρασία. Διαφορετικά το κέικ θα είναι στεγνό.
  • Αφήστε το να κρυώσει καλά και σερβίρετε το με λιωμένη σοκολάτα, γκανάζ ή ζάχαρη άχνη.

Υλικά

για το κέικ

• 200 γρ. βούτυρο

• 250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια

• 260 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 1 κ.γ. baking powder

• 3 αβγά

• 200 ml γάλα

• 1 κ.σ. βανίλια ή 2 βανιλίνες

• 1 κ.σ. βούτυρο & 1 κ.σ. κακάο για τη φόρμα

για την κρέμα τυριού με άρωμα πορτοκάλι

• 300 γρ. τυρί κρέμα

• 50 γρ. ζάχαρη

• ξύσμα από ένα πορτοκάλι

• 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C (αντιστάσεις). Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ διαμέτρου περίπου 28 εκ. Πασπαλίζουμε με το κακάο και αφήνουμε στην άκρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking, σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το γάλα και αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κομμάτια σοκολάτας. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ χειρός (ή την κουζινομηχανή) για 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μπολ, εναλλάξ με το μείγμα σοκολάτας ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα (ή με μία μαρίζ), μέχρι να ενωθούν.

Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού με άρωμα πορτοκάλι.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν.

Βήμα 3: Γεμίζουμε τη φόρμα και ψήνουμε.

Ρίχνουμε στη φόρμα του κέικ τα 2/3 από το σοκολατένιο μείγμα. Με ένα κουτάλι τοποθετούμε προσεχτικά την κρέμα τυριού, φροντίζοντας να μην ακουμπήσει στα τοιχώματα της φόρμας (αλλά να παραμείνει στο κέντρο της). Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Μετά τα 45 λεπτά βυθίζουμε στο κέικ μία οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνή, αλλά να έχει ελάχιστη υγρασία και μερικά τρίμματα στην επιφάνεια της.

Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο το αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ύστερα αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα.

Εδώ θα βρείτε μία συνταγή για cupcakes σοκολάτας με frosting φράουλας.

Η υπέροχη φόρμα που έψησα το κέικ είναι της εταιρίας Nordicware. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία στο online κατάστημα kilikeio κάνοντας κλικ εδώ.

Αν σας άρεσε η συνταγή μου για το κέικ σοκολάτας, και αν το φτιάξετε θα χαρώ πολύ να το μάθω. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου γράφοντας μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Και επίσης: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy