Ζυμαρικά με σάλτσα ψητών λαχανικών

26 Απριλίου 2021

Αυτό το πιάτο, είναι απλό, εύκολο, γρήγορο και μια από τις καλύτερες ιδέες για ένα νόστιμο γεύμα, τις ημέρες της νηστείας.

Τα ζυμαρικά με σάλτσα ψητών λαχανικών, πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε. Και η καλύτερη στιγμή είναι τώρα, μιας που διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σε φάση νηστείας. Ένα απλό πιάτο, όπως ταιριάζει σε αυτές τις ημέρες, που όμως δεν στερείται νοστιμιάς.

νηστίσιμα vegan, ζυμαρικά, μακαρόνια, ψητά ντοματίνια, μελιτζάνα, λαχανικά

Από μικρή νηστεύω πάντα την Μεγάλη Εβδομάδα. Και αυτό που νιώθω πάντα αυτές τις μέρες είναι ότι για κάποιο λόγο απολαμβάνω περισσότερο το φαγητό μου. Οι γεύσεις είναι πιο διακριτές στον ουρανίσκο μου και οι μυρωδιές επίσης. Νομίζω ότι τρώω πιο αργά τα γεύματα μου, πιο συνειδητά και χωρίς άγχος. Δεν ξέρω αν τρώω λιγότερο ή περισσότερο αυτές τις ημέρες, το σίγουρο είναι όμως ότι τρέφομαι καλύτερα και το ευχαριστιέμαι περισσότερο. Και πάντα σταματάω τη νηστεία μου το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, (μετά την πρώτη Ανάσταση), μόνο και μόνο για να δοκιμάσω ένα πασχαλινό κουλουράκι! Και μιας που λέω για κουλούρια, εδώ είναι η συνταγή για τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλούρια.


Τα ζυμαρικά δε λείπουν ποτέ από το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι σήμερα θα τα φτιάξουμε, με μια σάλτσα από ψητά λαχανικά. Ζουμερά ντοματίνια, μελιτζάνες, χρωματιστές πιπεριές, σκόρδο, θυμάρι και μπόλικο ελαιόλαδο. Θα τα ψήσουμε στο φούρνο και σε λιγότερο από 25 λεπτά θα έχουμε ένα νόστιμο πιάτο στο τραπέζι μας.

Το μόνο “δύσκολο” σε αυτή τη συνταγή είναι τα κοψίματα. Αφού πλύνετε καλά τα λαχανικά σας, βάλτε τα σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος ζαριού. Εκτός από τα ντοματίνια που, αν είναι μεγάλα κόψτε τα στη μέση, διαφορετικά αφήστε τα ολόκληρα. Ρίξτε μπόλικο ελαιόλαδο, πασπαλίστε τα με χοντρό αλάτι, θυμάρι και μια πρέζα ζάχαρη για να καραμελώσουν και να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Και καθώς ψήνονται βράστε τα ζυμαρικά. Τόσο απλά!

νηστίσιμα vegan, ζυμαρικά, μακαρόνια, ψητά ντοματίνια, μελιτζάνα, λαχανικά

Τα ζυμαρικά που διάλεξα είναι το αγαπημένο μου τριβέλι με λαχανικά, από την εταιρία ΗΛΙΣ, που φτιάχνεται από 100% σιμιγδάλι και λαχανικά. Η γεύση τους ταίριαξε απόλυτα με τα ψητά λαχανικά που ετοίμασα.

Η ΗΛΙΣ έχει μία μεγάλη ποικιλία από ζυμαρικά με λαχανικά, όλα νηστίσιμα και vegan. Αν δεν τα γνωρίζετε ήδη, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Υλικά

• 500 γρ. τριβέλι με λαχανικά ΗΛΙΣ

για τα ψητά λαχανικά

• 500 γρ. τοματίνια

• 2 μελιτζάνες

• 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πράσινη, 1 κίτρινη

• 4 σκελίδες σκόρδο

• 3 κ.σ. θυμάρι

• 100 ml ελαιόλαδο

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• χοντρό αλάτι, πιπέρι

• 10 ελιές κομμένες στα δύο

• 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200  °C (στις αντιστάσεις).

Σε ένα μεγάλο ταψί (ή στο ταψί του φούρνου) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αφού πλύνουμε καλά τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, σε μέγεθος ζαριού. Τα ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση. Τα απλώνουμε στο ταψί. Προσθέτουμε το σκόρδο (χωρίς να το καθαρίσουμε). Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά.

νηστίσιμα vegan, ζυμαρικά, μακαρόνια, ψητά ντοματίνια, μελιτζάνα, λαχανικά

Βήμα 2: Βράζουμε τα ζυμαρικά.

Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και κρατάμε μισή κούπα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

νηστίσιμα vegan, ζυμαρικά, μακαρόνια, ψητά ντοματίνια, μελιτζάνα, λαχανικά

Βήμα 3: Ενώνουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά.

Αφού βγάλουμε τα λαχανικά από το φούρνο, με ένα πιρούνι πιέζουμε ελαφρά τα ντοματίνια να βγάλουν τα υγρά τους. Παίρνουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε. Ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουμε φυλάξει. Στο τέλος ρίχνουμε τις ελιές και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αν δε νηστεύετε ή δεν είστε vegan, προσθέστε το πιάτο σας μια μεγάλη κουταλιά κατίκι. Ταιριάζει απίστευτα!

Και αν θέλετε ακόμα μια νηστίσιμη συνταγή ζυμαρικών, δείτε εδώ τη νηστίσιμη εκδοχή της καρμπονάρας!

Καλό Πάσχα σε όλους!

Αν σας φτιάξατε αυτή η συνταγή με τα ζυμαρικά με σάλτσα ψητών λαχανικών, θα χαρώ πολύ να το μάθω. Βάλτε τη φωτογραφία του πιάτου σας στο instagram κάνοντας mention @thecookinyou. Μπορείτε επίσης να μου γράψετε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy