Ζεστή σαλάτα με χόρτα & ρέγγα

7 Φεβρουαρίου 2022

Μια σαλάτα συνήθως είναι δίπλα στο φαγητό μας. Μπορεί όμως να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Ή όχι;

Μια ζεστή σαλάτα με χόρτα & ρέγγα είναι μια διαφορετική πρόταση για το κέντρο του τραπεζιού. Μπορεί όμως να αποτελέσει ένα ορεκτικό ή ακόμα να γίνει το κυρίως γεύμα. Και αυτό γιατί αυτή η σαλάτα τα έχει όλα. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες  και φυσικά ελαιόλαδο.

ζεστή σαλάτα με χόρτα, ρέγγα, φασολάκια

Μία από τις αρκετές “παραξενιές” μου, είναι ότι τον χειμώνα δεν μπορώ να φάω κρύο φαγητό. Ούτε καν σαλάτα. Τις κρύες μέρες λοιπόν επιλέγω ένα πιάτο ζεστά ψητά ή βραστά λαχανικά, χόρτα, σωταρισμένα μανιτάρια ή σπαράγγια, βραστό καλαμπόκι και άλλα τέτοια.

Έτσι λοιπόν σαλάτες σαν τη σημερινή είναι αγαπημένες μου. Βραστό, ζεστό σταμναγκάθι, μαυρομάτικα φασόλια και πράσινα φασολάκια, κάσιους και την αγαπημένη μου ρέγγα.

Και να σου πω πώς προέκυψε αυτή η συνταγή; Λίγες μέρες πριν είχαμε φασολάδα και φυσικά απαραίτητο συνοδευτικό της ήταν η ρέγγα. Η ρέγγα ήταν μεγάλη και περίσσεψε αρκετή και μια σακούλα σταμναγκάθι στο ψυγείο, περίμενε να μαγειρευτεί.

Λίγα κατεψυγμένα φασολάκια, μια κούπα μαυρομάτικα (χρησιμοποίησα τα έτοιμα που κυκλοφορούν σε σακουλάκι), λίγα καβουρδισμένα κάσιους (για να είναι και αυτά ζεστά) και ένα πανεύκολο dressing με λεμόνι.

Και voila!

ζεστή σαλάτα με χόρτα, ρέγγα, φασολάκια
ζεστή σαλάτα με χόρτα, ρέγγα, φασολάκια

Λίγα μυστικά:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι χόρτα βρείτε διαθέσιμα, ανάλογα με την εποχή. Εγώ χρησιμοποίησα σταμναγκάθι.
  • Μην παραβράσετε τα χόρτα.
  • Μπορείτε να βρείτε έτοιμα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια, στο εμπόριο.
  • Αντί για κάσιους ταιριάζουν πολύ και τα αμύγδαλα. Απλά μην ξεχάσετε να τα καβουρδίσετε ελαφρά.

Υλικά

  • 400 γρ. χόρτα
  • 100 γρ. φασολάκια
  • 50 γρ. κάσιους
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. βρασμένα & σουρωμένα φασόλια μαυρομάτικα
  • 100 γρ. ρέγγα καθαρισμένη (σε κομμάτια)

για το dressing λεμονιού

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Βράζουμε τα λαχανικά.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τα χόρτα για λίγα λεπτά. Στο ίδιο νερό βράζουμε και τα φασολάκια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά (περίπου 10-12 λεπτά). Σουρώνουμε χόρτα και φασολάκια και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2: Σωτάρουμε.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα χόρτα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Βήμα 3: Καβουρδίζουμε τα κάσιους.

Καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κάσιους για 2-3 λεπτά. Προσοχή “αρπάζουν” γρήγορα.

Βήμα 4: Ετοιμάζουμε το dressing και συνθέτουμε τη σαλάτα.

Σε ένα βαζάκι με καπάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το dressing λεμονιού.

Σε μία πιατέλα ή σαλατιέρα βάζουμε τα χόρτα με τα φρέσκα φασολάκια, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα κάσιους, τα μαυρομάτικα και τα κομμάτια ρέγγας. Ρίχνουμε το dressing στη σαλάτα και σερβρίρουμε ζεστή.

Εδώ θα βρείτε ακόμα μία νόστιμη και ιδιαίτερη σαλάτα με κριθαράκι και γαύρο.

Και εδώ μία σαλάτα με κινόα και γαρίδες.

Αν φτιάξετε αυτή τη ζεστή σαλάτα με χόρτα & ρέγγα μπορείτε να μου πείτε πώς σας φάνηκε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου γράφοντας μου στα σχόλια στο τέλος της σελίδας ή στέλνοντας μου μήνυμα στο Instagram ή στο Facebook.

Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή