Το σπιτικό φυστικοβούτυρο είναι σίγουρα πιο νόστιμο και πιο οικονομικό. Χωρίς κανένα πρόσθετο ή συντηρητικό, πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε!
Είναι τόσο εύκολο στην παρασκευή του, που πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα. Το σπιτικό φυστικοβούτυρο είναι ιδιαίτερα γευστικό και ετοιμάζεται στη στιγμή. Και επειδή είμαστε στην πιο φρουτένια εποχή του χρόνου του σκέφτηκα να το “γλυκάνω” προσθέτοντας μερικά ζουμερά κεράσια.
Στο σπίτι τα βούτυρα ξηρών καρπών τα αγαπάμε ιδιαίτερα. Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων μας βρίσκεται το φυστικοβούτυρο και ακολουθεί με μικρή διαφορά το φουντουκοβούτυρο. Πριν τα βάλω στο καλάθι μου, κοιτάζω πάντα τα συστατικά και επιλέγω μόνο αυτά που είναι φτιαγμένα από 100% καρπό.
Από τα αγαπημένα πρωινά της κόρης μου είναι μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί αλειμένο με φυστικοβούτυρο και πραλίνα. Εγώ τρελαίνομαι να το ανακατεύω σε ένα μπολ με βρώμη, γάλα, μέλι και μπανάνα.
Για να φτιάξουμε σπιτικό φυστικοβούτυρο χρειαζόμαστε εκτός από φιστίκια 🙂 ένα μηχάνημα με μαχαίρια και τίποτα άλλο.
Αν θέλετε να το κάνετε, λίγο φρουτένιο μπορείτε να προσθέσετε κεράσια (όπως έκανα εγώ και έγινε εξαιρετικό) ή ακόμα και φρέσκιες φράουλες. Και φυσικά μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Προσθέστε πραλίνα για να το κάνετε σοκολατένιο, παραπάνω μέλι αν το θέλετε πιο γλυκό ή και λίγα αμύγδαλα.
Επίσης θυμηθείτε: όσο περισσότερο το χτυπήσετε τόσο πιο λεία θα είναι η υφή του. Αν το προτιμάτε crunchy όπως εγώ απλά χτυπήστε το λιγότερο.
Όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί σε λίγα λεπτά θα έχετε το δικό σας φυστικοβούτυρο και νομίζω ότι δεν θα αγοράσετε ποτέ ξανά!
Υλικά
- 300 γρ. φιστίκια ωμά
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. κεράσια
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τα φιστίκια.
Αφαιρούμε το κέλυφος και τη φλούδα από τα φιστίκια και τα ψήνουμε για 7-8 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C. Τα αφήνουμε να κρυώσουν
Βήμα 2: Πολτοποιούμε.
Ρίχνουμε τα φιστίκια στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και τα πολτοποιούμε. Χτυπάμε για τουλάχιστον 3 λεπτά μέχρι να αναπτυχθεί θερμότητα στα φιστίκια και να αρχίσουν να βγάζουν τα έλαια τους. Προσθέτουμε τα κεράσια, το αλάτι και το μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά. Όσο πιο πολύ χτυπήσουμε το μείγμα τόσο πιο λείο θα γίνει.
Διατηρούμε στο ψυγείο.
Αν σας αρέσει το φυστικοβούτυρο δοκιμάστε αυτή την ανοιχτή τάρτα με μήλα ή αυτό το παγωτό.
Θα χαρώ πολύ να δοκιμάσετε αυτό το σπιτικό φυστικοβούτυρο και να μου πείτε πώς σας φάνηκε. Και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε μία φωτογραφία. Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω. Μπορείτε επίσης να με κάνετε tag στο Instagram.
Και αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε τώρα εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.