Χορτόπιτα με κιμά και μπεσαμέλ

8 Μαΐου 2024

Αυτή δεν είναι μία απλή χορτόπιτα, είναι μία πίτα υπερπαραγωγή. Θα την λατρέψουν ακόμα και οι πιο δύσκολοι και δύσπιστοι της παρέας!

Ένα πάντρεμα υλικών, 3 συνδυασμοί γεύσεων και μία πίτα. Η σημερινή συνταγή τα έχει όλα. Είναι μία πίτα που όταν τη δοκιμάσεις, η γεύση της θα σου μείνει αξέχαστη.

Φρέσκα και πολλά διαφορετικά χόρτα και μυρωδικά, μπόλικη φέτα πάνω σε ένα χωριάτικο φύλλο. Κι όμως δεν είναι μία απλή πίτα. Είναι μία λαχταριστή χορτόπιτα με αρνίσιο κιμά και τυρένια μπεσαμέλ.

Είναι κάποιες γεύσεις που σου μένουν. Δοκιμάζεις μία και μοναδική φορά και πάντα θυμάσαι. Κάπως έτσι προέκυψε και η σημερινή συνταγή. Σε μία χειμερινή μας εκδρομή στην Αρκαδία δοκίμασα μία χορτόπιτα με κιμά και μπεσαμέλ. Ήταν τόσο νόστιμη και τόσο ξεχωριστή και δεν θύμιζε τίποτα που είχα δοκιμάσει στο παρελθόν. Υπέθεσα ότι είναι μία τοπική συνταγή και έψαξα αργότερα να βρω κάτι ανάλογο για να τη φτιάξω στο σπίτι. Αλλά δεν κατάφερα να βρω μία συνταγή που να μου τη θυμίζει.

Και έτσι έφτιαξα αυτή την πίτα from scratch και με αυστηρό και μοναδικό κριτήριο την ανάμνηση της γεύσης μου, προσπάθησα να την “αντιγράψω”.

Θα μπορούσα να πω ότι αυτή η πίτα είναι η βασίλισσα όλων των πιτών. Γιατί τα έχει όλα και τα έχει πληθωρικά. Πάνω στο χωριάτικο φύλλο απλώνεται μία πλούσια γέμιση χορτόπιτας με όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά που μπορείς να βρεις. Από σπανάκι και μυρώνια μέχρι πράσα και φρέσκα κρεμμυδάκια. Ύστερα ένας “τσιμπημένος” κιμάς με γεύσεις Ανατολής, από αρνί που θα σου θυμίσει σουτζουκάκια σμυρνέικα, και τέλος μία τυρένια και τρεμουλιαστή μπεσαμέλ. Και φυσικά αυτή η πίτα δεν είναι light, παρόλο που όποιος τη δοκίμασε είπε ότι στη γεύση της είναι ελαφριά και αέρινη.

Η παρασκευή της, όπως και σε άλλες πίτες είναι χρονοβόρα, αφού απαιτούνται πολλαπλές διαδικασίες: από το σχολαστικό καθάρισμα, πλύσιμο και κόψιμο των χορταρικών μέχρι το μαγείρεμα του κιμά και της μπεσαμέλ. Όμως το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει αφού θα γευτείς την πιο πληθωρική πίτα που έχεις δοκιμάσει.

Αν σου αρέσουν λοιπόν οι πίτες και ψάχνεις για κάτι διαφορετικό, σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις αυτή τη χορτόπιτα με κιμά και μπεσαμέλ.

χορτόπιτα με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά

  • 1/2 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες (4 φύλλα)

για τη στρώση με τα χόρτα

  • 300 γρ. σπανάκι
  • 1 ματσάκι καυκαλίθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 2 πράσα
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 2 κ.σ. δύόσμος
  • 1 αβγό
  • 60 γρ. τραχανάς
  • 300 γρ. φέτα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα

για τον κιμά

  • 400 γρ. αρνίσιος κιμάς (ή μοσχαρίσιος)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κίμινο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. σουμάκ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 100 ml νερό

για τη μπεσαμέλ

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 800 ml φρέσκο γάλα
  • 1 αβγό
  • 100 γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τα χόρτα.

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα ψιλοκόβουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αβγό, τη φέτα θρυμματισμένη, τον τραχανά και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2: Μαγειρεύουμε τον κιμά.

Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις γυαλίσει ρίχνουμε το σκόρδο επίσης ψιλοκομμένο. Το αφήνουμε για λίγο να βγάλει τα αρώματα του (όχι να μαυρίσει) και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε μέχρι να τσιγαριστεί ο κιμάς και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τις τριμμένες ντομάτες και όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά (χωρίς καπάκι) μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του και να χυλώσει. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις).

Βήμα 3: Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.

Ζεσταίνουμε το γάλα να κάψει (όχι να βράσει). Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα σταδιακά χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, και μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το αβγό και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.

Βήμα 4: Συναρμολογούμε την πίτα και ψήνουμε.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 35 εκατοστών περίπου, στρώνουμε τα φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Φροντίζουμε τα φύλλα να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού και να προεξέχουν.

Προσθέτουμε τη γέμιση με τα χόρτα και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Πάνω στα χόρτα απλώνουμε τον κιμά και στη συνέχεια τη μπεσαμέλ.

Αν χρειαστεί κόβουμε τις άκρες των φύλλων και τις γυρίζουμε πάνω στη μπεσαμέλ, για να την καλύψει περίπου 2 εκατοστά.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στην πιο χαμηλή θέση και ψήνουμε για 12 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη σχάρα και το ταψί στη μεσαία θέση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Αν σου αρέσουν οι πίτες δες εδώ μία διαφορετική πίτα με παντζάρι και φέτα.

Και όπως πάντα: αν φτιάξεις αυτή τη χορτόπιτα με κιμά και μπεσαμέλ, θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σου το Instagram. Κάνε με mention γράφοντας @thecookinyou (και αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος θα το δω).

Γράψε μου επίσης στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας πώς σου φάνηκε αυτή η συνταγή. 

Και φυσικά ακολούθησέ με στο Facebook, στο Tik-Tok και στο Pinterest.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή