Πίτα με παντζάρι & φέτα

7 Φεβρουαρίου 2021

Αυτή τη νοστιμότατη πίτα με παντζάρι & φέτα, στην πραγματικότητα την έψησα για πρώτη φορά μερικές εβδομάδες πριν.

Είχα σκοπό να σας την παρουσιάσω νωρίτερα, άλλα δεν τα κατάφερα. Αφού ετοίμασα αυτή την πίτα με παντζάρι, την έψησα και την άφησα να κρυώσει, πριν τη φωτογραφίσω. Βγήκα για λίγο από το σπίτι και όταν γύρισα η πίτα είχε κάνει φτερά. Για την ακρίβεια έλειπε η μισή. Μπαμπάς και κόρη ένιωσαν μια λιγούρα και επειδή η πιτούλα μοσχομύριζε στην κουζίνα, είπαν να τη δοκιμάσουν. Όπως καταλαβαίνετε δεν έμειναν στο ένα κομμάτι!

Έτσι λίγες μέρες πριν την ξαναέφτιαξα και κατάφερα τελικά να τη φωτογραφίσω και σήμερα να σας παρουσιάσω τη συνταγή για αυτή την τόσο τέλεια και διαφορετική πιτούλα.

πίτα με παντζάρια και φέτα

Έχω μεγαλώσει τρώγοντας πίτες, μιας που η ηπειρώτισσα γιαγιά μου και η μητέρα μου με τη σειρά της, άνοιγαν φύλλο για πλάκα και έφτιαχναν αγαπημένες, αλμυρές πίτες. Τυρόπιτα, μακαρονόπιτα και φυσικά σπανακόπιτα.

Η σημερινή πίτα είναι τελείως διαφορετική από τις κλασσικές. Η ζύμη της είναι η εύκολη ζύμη που μοιάζει με σφολιάτα (εδώ θα βρείτε τη συνταγή της). Μέσα στην πίτα υπάρχουν βρασμένα παντζάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, τρίμματα φέτας και καβουρδισμένο κουκουνάρι. Οι γεύσεις είναι τόσο ταιριαστές και συνδυάζονται απόλυτα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα και θα την ευχαριστηθείτε όσο κι εμείς!

Λίγα μυστικά:

  • Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη από την προηγούμενη.
  • Αν θέλετε αντικαταστήστε το κουκουνάρι με καρύδια.
  • Διαλέξτε μια πικάντικη φέτα.
  • Οι ποσότητες των υλικών θα σας δώσουν δύο πίτες σαν αυτές που βλέπετε στις φωτογραφίες.
  • Μπορείτε να ψήσετε σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 26-28 εκ. αφού πρώτα το βουτυρώσετε καλά.
  • Σε αυτή την περίπτωση χαράξτε ελαφρά την πίτα πριν την ψήσετε.

Υλικά

• 1 δόση από τη ζύμη (συνταγή εδώ)

• 4 μέτρια βρασμένα παντζάρια

• 3 κρεμμύδια

• 3 κ.σ. βούτυρο

• 3 κ.σ. μπαλσάμικο

• 1 κ.σ. ζάχαρη

• αλάτι, πιπέρι

• 200 γρ. τρίμματα φέτας

• 2 κ.σ. κουκουνάρι

• φρέσκο θυμάρι

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 αβγό (για την επάλειψη)

• σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τη συνταγή.

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη τη χωρίσουμε στα δύο και την τυλίγουμε με μεμβράνη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Βήμα 2: Βράζουμε τα παντζάρια.

Πλένουμε τα παντζάρια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, σε αλατισμένο νερό. Αφού κρυώσουν τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε κύβους 1×1 εκατοστό και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το μπαλσάμικο και τη ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαγειρευτούν για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.

Βήμα 4: Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το κουκουνάρι και το αφήνουμε να καβουρδιστεί για λίγα λεπτά, σε μέτρια φωτιά, κουνώντας τακτικά το τηγάνι.

Βήμα 5: Γεμίζουμε την πίτα και ψήνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Στο μπολ με τα παντζάρια ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι, το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.

Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε αντικολλητικό χαρτί. Ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα. Στο κέντρο του και κατά μήκος, τοποθετούμε τη μισή γέμιση και από πάνω προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα τρίμματα φέτας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε λωρίδες δεξιά και αριστερά από τη γέμιση πάχους 1 εκατοστού και κλείνουμε προς το κέντρο “χιαστή”. Επαναλαμβάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.

Αλείφουμε με αβγό και τις δύο πίτες, προσθέτουμε σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

πίτα με παντζάρια και φέτα

Και όπως πάντα περιμένω τα σχόλια σας ή τυχόν ερωτήσεις σας. Γράψτε μου στο κάτω μέρος της σελίδας και θα σας απαντήσω άμεσα.

Και φυσικά αν δοκιμάσετε τη σημερινή πίτα με παντζάρι & φέτα, να ξέρετε ότι θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε την φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.

Και θυμηθείτε: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή
Privacy Policy