Τι θα λέγατε για μια σάλτσα ντομάτας, διαφορετική απ’ ότι έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα και που τρώγεται ακόμα και σκέτη; Τρέξτε να προλάβετε και αγοράστε πολλές ντομάτες όσο υπάρχουν ακόμα και ετοιμάστε αυτή τη σάλτσα. Βάλτε τη σε βάζα και θα έχετε όλο το χρόνο φρέσκια σάλτσα ντομάτας στο ντουλάπι σας.
Στην αρχή του καλοκαιριού όταν βρέθηκα σ’ ένα νησί στις Κυκλάδες, για το γάμο της αγαπημένης μου ξαδέλφης, κάναμε μια επίσκεψη σε ένα μοναστήρι. Πάνω από είκοσι μοναχές ζουν εκεί, οι οποίες καλλιεργούν τη γη του μοναστηριού μόνες τους, όλο το χρόνο. Έχουν λαχανόκηπους και θερμοκήπια και η γη τους προσφέρει απλόχερα όλα της τα αγαθά.
Εκτός από λαχανικά, έχουν αμπέλια και φτιάχνουν το δικό τους κρασί. Υφαίνουν κουρελούδες σε αργαλειούς, φτιάχνουν κεριά στο κηροπλαστείο τους, έχουν μελίσσια και τι δεν έχουν!
Η Ηγουμένη φιλόξενη και ευγενική μας ξενάγησε στο μοναστήρι, μας κέρασε γλυκό του κουταλιού καρπούζι. Φεύγοντας μας έδωσε για δώρο, τρία βαζάκια σάλτσας “αλάδωτης”, όπως έγραφαν οι ετικέτες, που ήταν κολλημένες πάνω τους.
Όταν αργότερα δοκίμασα αυτή τη σάλτσα σ’ ένα κυριακάτικο κοκκινιστό, συνηδητοποίησα ότι δεν πρόκειται για μια απλή σάλτσα ντομάτας, σαν αυτή που φτιάχνει η μαμά μου. Ήταν μια σάλτσα τόσο νόστιμη, που απογείωσε το φαγητό μου και όταν αργότερα την ξαναχρησιμοποιήσα χωρίς να την βράσω σε μακαρόνια, αποφάσισα ότι έπρεπε να μάθω τη συνταγή των μοναχών.
Έτσι η Ελένη, που ζει μόνιμα εκεί, κοντά στο μοναστήρι ανέλαβε να μάθει και να μου πει τα “μυστικά” αυτής της τόσο νόστιμης και ξεχωριστής σάλτσας. Οι καλόγριες της είπαν με χαρά τα συστατικά, χωρίς όμως τις αναλογίες, οπότε πειραματίστηκα, πρόσθεσα κάποια επιπλέον μπαχαρικά και με βάση την δική μου γεύση σας την παρουσιάζω.
Βασικό συστατικό αυτής της σάλτσας είναι το κύμινο, το οποίο πρέπει να προστεθεί με βάση το πόσο έντονο το θέλετε στη γεύση σας. Δεν πρέπει όμως να το παραλείψετε.
Αυτή η σάλτσα είναι ιδανική για μακαρόνια, αφού τρώγετε απ’ ευθείας από το βάζο χωρίς μαγείρεμα, για πίτσα και φυσικά για όλα τα κοκκινιστά και λαδερά φαγητά.
Μην χάσετε την ευκαιρία λοιπόν να αγοράσετε πολλές ντομάτες, (υπάρχουν ακόμα στις λαϊκές αγορές) και να ετοιμάσετε τα βάζα σας. Ακόμα και στις βιολογικές λαϊκές, αυτή την εποχή θα βρείτε καλές και φτηνές ντομάτες.
Θυμηθείτε: για κάθε κιλό ντομάτας, παίρνουμε περίπου μισό κιλό σάλτσα.
Υλικά
• 5 κιλά ώριμες ντομάτες
• 1 1/2 κ.σ.αλάτι
• 1/2 κ.σ. πιπέρι
• 1 1/2 – 2 κ.σ. κίμινο
• 1/2 κ.σ. μπούκοβο
• 1 κ.σ. κουρμουμά
• 1/2 κ.σ. σκόνη τζίντζερ
• 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
• 3 κρεμμύδια
• 4 σκελίδες σκόδρο
• 5 κ.σ. μαϊντανό
• 2 πράσινες πιπεριές
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε για 15 λεπτά σε μία λεκάνη με νερό και ένα ποτήρι του κρασιού λευκό ξύδι. Τις κόβουμε στα τέσσερα και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Τις ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
Βάζουμε στο multi το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και τις πιπεριές. Δεν τα λιώνουμε τελείως. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να βγάλει όλα τα υγρά της και να πήξει ελαφρά.
Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό, τοποθετούμε μία καθαρή πετσέτα στον πάτο και βάζουμε μέσα τα καθαρά και ανοιχτά τα βάζα και τα καπάκια. Αφού βράσει, σε χαμηλή φωτιά το νερό, αφήνουμε για 12 λεπτά και στη συνέχεια γεμίζουμε προσεκτικά μέχρι επάνω με την σάλτσα. Κλείνουμε προσεκτικά τα καπάκια και αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά στο νερό που βράζει.
Φυλάμε τα σε σκοτεινό μέρος. Όταν ανοιχτεί το βάζο ρίχνουμε στην επιφάνειά του λίγο ελαιόλαδο και διατηρούμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Εδώ μπορείτε να βρείτε μία συνταγή για σαλάτα με μελιτζάνες σε βάζο.
Και όπως πάντα: Ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις συνταγές που ανεβάζω.
2 σκέψεις στο “Μοναστηριακή σάλτσα ντομάτας”
Καλησπέρα!!! Μια ερώτηση έστω και χαζή…. Στην αρχή πολτοποιουμε τις ντομάτες μαζί με το κρασί???? Ευχαριστώ πολύ!!! Καλό ξημέρωμα!!!
καλημέρα. Μάλλον θέλετε να πείτε ξύδι- όχι κρασί! Το ξύδι το χρησιμοποιούμε μαζί με το νερό, για να καθαρίσουν καλά οι ντομάτες. Μετά τις βγάζουμε από τη λεκάνη και τις κόβουμε και ύστερα τις πολτοποιούμε.