Δροσερή, ελαφριά, εύκολη και ξεχωριστή πράσινη σαλάτα. Ότι πρέπει για να αφήσουμε πίσω μας τις καλοκαιρινές κραιπάλες και να υποδεχτούμε το φθινόπωρο.
Για σήμερα λοιπόν μια ιδιαίτερη σαλάτα με ανθότυρο και πικάντικα τσιπς γλυκοπατάτας, ψημένα στο φούρνο και μία βινεγκρέτ από γκρέιπφρουτ. Η γεύση αυτής της σαλάτας είναι ανάλαφρη, φινετσάτη και δροσερή. Είναι ότι πρέπει για να συνοδέψει το κυρίως γεύμα μας.
Η όξινη και λίγο πικρή γεύση του γκρέιπφρουτ δένει απίστευτα με τις πικάντικες γλυκοπατάτες, ενώ το ελαφρύ ανθότυρο είναι διακριτικό και απαλό.
Για αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα την πράσινη σαλάτα Πανδαισία από το Φρεσκούλη με εσκαρόλ, βαλεριάνα και ραντίτσιο.
Οι έτοιμες σαλάτες του Φρεσκούλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βάση για πολλές δημιουργίες. Σερβίρονται από τη συσκευασία κατευθείαν στο πιάτο μας, αφού είναι κομμένες και πλυμένες. Τρώγονται ακόμα και σκέτες, με ελαιόλάδο και λεμόνι ή ξύδι. Ή με λίγη φαντασία, μερικά έξτρα υλικά και νόστιμα dressing, μεταμορφώνονται και μπορούν να αποτελέσουν ακόμα και πλήρες γεύμα.
Για αυτή τη σαλάτα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε και να ψήσουμε τα τσιπς γλυκοπατάτας. Για να πετύχετε τα πιο τέλεια, τραγανά και νόστιμα πατατάκια…
θυμηθείτε:
- Μπορείτε να τα κάνετε όσο πικάντικα σας αρέσουν.
- Τα εργαλεία που χρησιμοποίησα (peeler και μαντολίνο), δεν είναι απαραίτητα. Μπορείτε να καθαρίσετε και να κόψετε τις γλυκοπατάτες με μαχαίρι.
- Μην παραλείψετε το κορν φλάουρ. Αυτό θα κάνει τα πατατάκια σας τραγανά.
- Απλώστε ομοιόμορφα τις φέτες στο ταψί, χωρίς να καλύπτει η μία την άλλη.
- Τα τσιπς γλυκοπατάτας καίγονται γρήγορα στο φούρνο. Παρακολουθείστε το ψήσιμο τους μετά τα πρώτα 12 λεπτά και αναποδογυρίστε τα.
- Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν το χρώμα τους έχει αλλάξει και έχουν φουσκώσει ελαφρά. Βγάλτε τα από το φούρνο περίπου μετά από 25-30 λεπτά και ας μην είναι εντελώς τραγανά. Θα γίνουν καθώς κρυώνουν.
- Για να παραμείνουν τραγανά, πρέπει να προστεθούν στη σαλάτα ακρίβως πριν το σερβίρισμα της. Όχι νωρίτερα.
- Φτιάξτε περισσότερα από αυτά που θα χρειαστείτε στη σαλάτα, γιατί είναι πεντανόστιμα και τρώγονται μετά μανίας.
Στη συνέχεια θα φτιάξουμε τη βινεγκρέτ και θα την αφήσουμε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε. Τα υπόλοιπα είναι απλά.
Υλικά
για τα τσιπς γλυκοπατάτας
• 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• 1/2 κ.γ. μπούκοβο
• 1 κ.σ. κόρν φλάουρ
για τη βινενγκρέτ
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού
• 1 κ.σ. μέλι
• χυμός και ξύσμα από 1/2 γκρέιπφρουτ
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• αλάτι
για τη σαλάτα
• 1 σαλάτα “Πανδαισία” Φρεσκούλης
• 150 γρ. ανθότυρο
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τα τσιπς γλυκοπατάτας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C.
Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα με το ειδικό εργαλείο (peeler). Την κόβουμε σε μαντολίνο και τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με το κόρν φλάουρ και με τα χέρια μας το τρίβουμε να καλύψουμε καλά τις φέτες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι την πάπρικα και το μπούκοβο. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις γλυκοπατάτες και από τις δύο πλευρές.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι και ανακινούμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηχτό και ομοιογενές dressing. To αφήνουμε στο ψυγείο.
Βήμα 3: Στήνουμε τη σαλάτα.
Σε μια σαλατιέρα ή σε πιατέλα βάζουμε τη σαλάτα “Πανδαισία” Φρεσκούλης, τρίβουμε το ανθότυρο και περιχύνουμε τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα τσιπς γλυκοπατάτας. Σερβίρουμε αμέσως.
Αν δοκιμάσετε αυτή τη σαλάτα με ανθότυρο & τσιπς γλυκοπατάτας, θα χαρώ να το μάθω. Μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας, ή μπορείτε να φωτογραφίσετε το πιάτο σας και να με κάνετε tag στο instagram για να το δω. Και εγώ θα βάλω την φωτογραφία σας στα stories μου!
Αυτή η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος και είναι χορηγούμενη, στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τις σαλάτες Φρεσκούλης. Επιλέγω και προτείνω αποκλειστικά και μόνο, προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου με βάση την προσωπική μου και ειλικρινή μου γνώμη.