Σας έχω πει και παλιότερα ότι μου αρέσει πολύ το ψωμί! Και όχι μόνο. Μου αρέσει οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό. Τρελαίνομαι για κουλούρι Θεσσαλονίκης, για αλμυρά κριτσίνια, για κρουασάν βουτύρου και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Το κακό είναι ότι όταν φτιάχνω κάτι “ψωμένιο”, συνήθως το τρώω μόνη μου και έτσι δεν φτιάχνω όσο συχνά θα ήθελα.
Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα αφράτα γεμιστά πρέτσελ (αλλά και σκέτα, δεν με χαλάει). Πρόσφατα, στην προσπαθειά μου για σπιτικά σνακ για το σχολείο της κόρης μου, έφτιαξα για πρώτη φορά πρέτσελ. Σκέφτηκα να της φτιάξω ένα μικρό σαντουϊτσάκι, αντικαθιστώντας το ψωμί του τόστ. Της το άλειψα με κατίκι, έβαλα τυράκι, ντομάτα και μία φέτα γαλοπούλα. Και εκείνη ενθουσιάστηκε. Τόσο με το σχήμα του, αλλά και με τη γεύση του! “Ωραία” σκέφτηκα, βρίσκοντας δικαιολογία για να τα φτιάχνω πιο συχνά.
Πιστέψτε με αυτά τα πρέτσελ είναι πεντανόστιμα! Είναι τραγανά απ’ έξω και τόσο αφράτα στο εσωτερικό τους. Τρώγονται ακόμα και σκέτα! Φτιάξτε ένα εύκολο ντιπ, γιαουρτιού με μουστάδρα και λίγο μαγιονέζα και βουτήξτε τα και θα έχετε το καλύτερο συνοδευτικό για τη μπύρα σας! Αν σας αρέσουν τα γλυκά, μπορείτε να μην βάλετε χοντρό αλάτι πριν το ψήσιμο σε όλα και όταν κρυώσουν να τα βουτήξετε σε ζάχαρη και κανέλα. Επίσης μπορείτε να τα γεμίσετε με μαρμελάδα ή πραλίνα (εδώ θα βρείτε μια εύκολη συνταγή για σπιτική πραλίνα φουντουκιού).
Σημαντικό: Τα πρέτσελ έχουν μία χαρακτηριστική γεύση και αυτό οφείλετε στο “βράσιμο” σε νερό με σόδα. Οπότε μην παραλείψετε αυτό το βήμα.
Υλικά
• 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• 11 γρ. ξηρή μαγιά
• 360 ml χλιαρό νερό
• 1 κ.σ. ξύδι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κούπες νερό
• 3 κ.σ. σόδα
• 1 αβγό
• χοντρό αλάτι
Σε ένα μικρό μπόλ ρίχνουμε μισή κούπα χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά ν η μαγιά.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Δουλεύουμε τη ζύμη με το εξάρτημα του μίξερ ρ για ζύμες μέχρι να έχουμε ελαστική, δεμένη ζύμη. Αν δούμε τη ζύμη να κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, τυλίγοντας το με μία πετσέτα (και κουβέρτα ακόμα καλύτερα). Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240 °C.
Όταν η ζύμη έχει σχεδόν γίνει διπλάσια, την πιέζουμε με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστούν για να μπορούμε να τα ανοίξουμε πιο εύκολα. Κάνουμε το κάθε κομμάτι ένα μπαλάκι και ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδόνι περίπου 50-55 εκατοστά. Πιάνουμε τις δύο άκρες του κορδονιού, σχηματίζοντας ένα “U” και διπλώνουμε προς το μέρος μας σχηματίζοντας ένα “γ”. Παίρνουμε την αριστερή άκρη και την πάμε δεξιά στην καμπύλη του “U” και την δεξιά την πάμε αριστερά, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσει. Τοποθετούμε όλα τα πρέτσελ σε ταψιά στα οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν, καλύπτοντας τα με μία νωπή πετσέτα. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο, εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Βράζουμε το νερό με τη σόδα. Μόλις τα πρέτσελ φουσκώσουν, βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε στο νερό με τη σόδα για 20 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας ελαφριά. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε πάλι στο ταψί. Αλείφουμε με το αβγό και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν.