Δεν είναι ανάγκη να νηστεύεις για να φτιάξεις αυτό το κέικ με αμύγδαλα. Ελαφρύ, ζουμερό, αφράτο και bonus: ετοιμάζεται σε ένα μόνο μπολ!
Έχουμε μπει στη Σαρακοστή και σίγουρα είναι πολλοί όσοι νηστεύουν. Και επειδή η νηστεία δεν πρέπει να είναι βαρετή πάντα ψάχνουμε νέες συνταγές. Ένα κέικ λοιπόν για σήμερα με αμύγδαλα και μύρτιλλα εύκολα και γρήγορα.
Με λίγα αμύγδαλα και με απλά υλικά θα έχετε αυτό το πεντανόστιμο κέικ. Με έντονο άρωμα κανέλας και πορτοκαλιού και με τα μύρτιλλα να το δροσίζουν στο εσωτερικό του, είναι πραγματικά το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας. Είναι κατάλληλο για vegan αφού δεν περιέχει καθόλου ζωϊκές πρωτεϊνες.
Αυτό το κέικ είναι τόσο ζουμερό που θα μπορούσες να πιστέψεις ότι έχει ένα ελαφρύ σιρόπιασμα.
Παραμένει το ίδιο αφράτο για τουλάχιστον 3-4 ημέρες, αν προλάβει να περισσέψει!
Λίγα μυστικά:
- Τα αμύγδαλα να είναι ανάλατα και χωρίς φλούδα. Θα πρέπει να τα θρυμματίσουμε στο multi. Αν δεν θέλετε να “φαίνονται” στην υφή κάντε τα σκόνη. Διαφορετικά τα αφήνετε σε μικρά κομμάτια.
- Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του αντί για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση ρίξτε μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού baking.
- Τα μύρτιλλα είναι προαιρετικά. Μπορείτε να τα παραλείψετε ή να τα αντικαταστήσετε με σταγόνες σοκολάτας.
- Αντί για ηλιέλαιο μπορείτε να βάλετε ελαιόλαδο. Θα είναι λίγο πιο “βαρύ” στη γεύση.
- Αφού προσθέσουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για πολύ λίγο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Το πασπάλισμα των φρούτων με αλεύρι θα το κάνουμε για να μείνουν σταθερά μέσα στο κέικ και να μην “πέσουν” στη βάση της φόρμας.
- Η ζάχαρη στην επιφάνεια του κέικ πριν το ψήσιμο θα το κάνει ιδιαίτερο τραγανό.
- Ψήνουμε για μερικά λεπτά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (220 °C) και στη συνέχεια στους 180 °C. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει το κέικ τραγανό και να μην πέσουν τα φρούτα στη βάση της κέικ.
- Αντί για γλάσο μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
- Το σιρόπι αγαύης μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι.
Υλικά
- 300 ml ηλιέλαιο
- 300 ml χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.γ. baking powder
- 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. αμύγδαλα ανάλατα
- 80 γρ. μύρτιλλα
- 1 κ.σ. αλεύρι (για τα μύρτιλλα)
- 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
για το γλάσο
- 2 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου
- 2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
- 3 κ.σ. σιρόπι αγαύης
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 °C. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λάδι μία φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το επιπλέον αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το χυμό, τη βανίλια και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε τμηματικά στο μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το baking powder, το αλάτι και τα τριμμένα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά με μία ξύλινη κουτάλα ή με μία μαρίζ.
Πασπαλίζουμε τα μύρτιλλα με λίγο αλεύρι μέχρι να τα καλύψει.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα στη φόρμα, τοποθετούμε προσεκτικά τα μύρτιλλα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του κέικ με τη ζάχαρη.
Βήμα 2: Ψήνουμε το κέικ.
Ψήνουμε για 7 λεπτά το κέικ και στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά.
Λίγα λεπτά πριν βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα (ή ένα μαχαίρι) στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει σχετικά καθαρή με λίγη υγρασία και ελάχιστα τρίμματα από το κέικ. Τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Βήμα 3: Φτιάχνουμε το γλάσο.
Στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά) ζεσταίνουμε το βούτυρο αμυγδάλου. Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το σιρόπι αγαύης. Ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς, πριν ρίξουμε το γλάσο.
Εδώ θα βρεις ακόμα ένα σούπερ αρωματικό νηστίσιμο κέικ με passion fruit και λεβάντα και εδώ ένα με αχλάδι και αμύγδαλα.
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή μου για αυτό το νηστίσιμο κέικ με αμύγδαλα, θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε. Οπότε ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να τη ποστάρω στο @thecookinyou.