Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια, πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή. Η βαθιά νοστιμιά τους και η μοναδική τους γεύση, θα σας κερδίσει, στα σίγουρα!
Αυτά τα μανιτάρια ραγού, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα ένα νόστιμο κοκκινιστό μοσχαράκι. Μπορούν εύκολα να το αντικαταστήσουν συνοδεύοντας έναν αφράτο πουρέ πατάτας, ρύζι ή ακόμα και ζυμαρικά. Ιδανικό πιάτο για τους vegan της παρέας, για αυτούς που θέλουν να νηστέψουν ή απλά για όλους όσους αγαπάνε τα μανιτάρια.
Ανακάλυψα τα μανιτάρια πριν χρόνια (κάπου στα 90’s) και τα λάρτεψα. Παράγγελνα πάντα μανιτάρια αλά κρεμ, που ήταν ένα μεγάλο τρεντ της εποχής, στα εστιατόρια. Από τότε τα έχω χιλιομαγειρέψει. Τα έχω κάνει ψητά (σε περιόδους δίαιτας), τα έχω κάνει σκορδάτα, τα έχω γεμίσει με τυριά και επίσης έχω κάνει και αυτή την υπέροχη μανιταρόπιτα, την οποία λατρεύω.
Για πρώτη φορά λίγες μέρες πριν τα έφτιαξα στην κατσαρόλα. Και είναι από τις φορές που τα λόγια είναι φτωχά για να σας περιγράψω τη βαθιά νοστιμιά αυτού του πιάτου. Βλέποντας τις φωτογραφίες που τράβηξα, τα αναπολώ και τα λιγουρεύομαι!
Οι γεύσεις και τα αρώματα που υπάρχουν, είναι ζωντανά καθώς τα μανιτάρια σιγομαγειρεύονται σε μια πλούσια ντοματο-κρασάτη σάλτσα με μπαχαρικά και μυρωδικά.
Δεν θα πω περισσότερα. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι αυτή είναι μία must cook – συνταγή!
Υλικά
• 40 γρ. μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα)
• 150 ml βραστό νερό
• 600 γρ. διάφορα μανιτάρια (λευκά, καφέ, σιτάκε, πορτομπέλο κλπ.)
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1 πράσο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 50 ml ελαιόλαδο
• 150 ml κόκκινο κρασί
• 250 ml ζωμό μανιταριών
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1 κ.σ. δεντρολίβανο
• 1 κ.σ. θυμάρι
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
• 1/4 κ.γ. μπούκοβο
• 1/2 κ.γ. κύμινο
• αλάτι, πιπέρι
• 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμάζουμε τα υλικά μας.
Σε ένα κατσρολάκι βράζουμε 150 ml νερό. Αποσύρουμε από την φωτιά και βυθίζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι. Αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να τα χρειαστούμε.
Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια και αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση (ή στα τέσσερα).
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και λίγο από το πράσινο μέρος τους), το ξερό κρεμμύδι και το πράσο (μόνο το λευκό του μέρος).
Βήμα 2: Σωτάρουμε και μαγειρεύουμε τα μανιτάρια.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν και να καραμελώσουν (τουλάχιστον 7 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαγειρευτούν και να πιουν τα υγρά τους.
Στον πάτο της κατσαρόλας ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το νερό που έχουν μουλιάσει καθώς και το ζωμό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά, για τουλάχιστον 30-35 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά μικρά κομμάτια. Αυτό θα κάνει τη σάλτσα ακόμη πιο πυκνή και βελούδινη.
Σερβίρουμε με πουρέ, ρύζι ή ζυμαρικά.
Και όπως πάντα: αν δοκιμάσετε τα μανιτάρια ραγού, θυμηθείτε ότι θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε την φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.
Και θυμηθείτε: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.
Και φυσικά: κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.