Ένας υπέροχος συνδυασμός, ένα ιδιαίτερο κέικ και ένα ιδανικό συνοδευτικό στον πρωινό καφέ. Ένα κέρασμα που θα κλέψει τις εντυπώσεις!
Τα κέικ με μπανάνα είναι αρκετά δημοφιλή. Στο internet θα βρείτε άπειρες συνταγές. Αν όμως σας αρέσουν τα μύρτιλα, αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε! Στο σημερινό κέικ θα προσθέσουμε εκτός από τα μύρτιλα, λευκή σοκολάτα και ο συνδυασμός όλων των υλικών θα το κάνει ακόμα πιο ζουμερό!
Τελευταία οι μπανάνες μένουν στο ψυγείο και ωριμάζουν γρήγορα. Βλέπεις, τα φρούτα του καλοκαιριού είναι τόσα, που οι αγαπημένες μας μπανάνες έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα!
Και επειδή τις προάλλες λυπήθηκα να τις πετάξω, σκέφτηκα να φτιάξω ένα κέικ. Συνήθως φτιάχνω αυτά τα muffins με μπανάνα και πραλίνα, τα οποία είναι από τα αγαπημένα μας. Τελικά όμως αποφάσισα να πειραματιστώ, αφού στην κατάψυξη υπήρχαν μερικά ξεχασμένα μύρτιλα. Και έτσι πήραν τη θέση τους στο σημερινό κέικ.
Αυτό που προσπαθώ πάντα να πετυχαίνω στα κέικ είναι να γίνουν ζουμερά. Δεν μου αρέσουν καθόλου τα στεγνά κέικ που τρίβονται και γι’ αυτό πάντα ψάχνω τρόπους να τα κρατήσω όσο το δυνατόν πιο υγρά στο εσωτερικό τους. Έτσι στη σημερινή συνταγή ο συνδυασμός μπανάνα, μύρτιλα, γιαούρτι και λευκή σοκολάτα έκανε αδιαμφισβήτητα, τη δουλειά του. Εκτός από το γευστικό ταίριασμα των υλικών, το κέικ μου έγινε απίστευτα ζουμερό, σαν να είχε ένα ελαφρύ σιρόπιασμα.
Τι λέτε; Θα το δοκιμάσετε;
Δείτε το βίντεο με την διαδικασία της συνταγής και ακολουθήστε τις οδηγίες.
Υλικά
(για το κέικ με μπανάνα)
• 3 ώριμες μπανάνες
• 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1 κ.γ. baking powder
• 1/4 κ.γ. αλάτι
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 2 αβγά
• 80 γρ. γιαούρτι
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
• 100 γρ. λευκή κουβερτούρα
• 120 γρ. φρέσκα μύρτιλα
για το γλάσο
• 50 γρ. μύρτιλα
• 250 γρ. άχνη
• ξύσμα από μισό λεμόνι
• 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις). Αλευροβουτυρώνουμε μία στενόμακρη φόρμα για κέικ διαστάσεων 30×10 εκατοστών. Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε στη φόρμα αντικολλητικό χαρτί. Την αφήνουμε στην άκρη.
Με ένα πιρούνι λιώνουμε τις μπανάνες και σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι.
Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσoυν και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Κόβουμε την λευκή κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί).
Στο μείγμα με το βούτυρο ρίχνουμε το γιαούρτι, τις μπανάνες, τη βανίλια και την λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το αλεύρι. Στο τέλος ρίχνουμε τα μύρτιλα (αφού τα πασπαλίσουμε με μία κουταλιά αλεύρι).
Βήμα 2: Ψήνουμε το κέικ.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Μετά τα 45 λεπτά βυθίζουμε στο κέικ μία οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνή, αλλά να έχει ελάχιστη υγρασία και μερικά τρίμματα στην επιφάνεια της.
Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο το αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ύστερα αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα.
Βήμα 3: Φτιάχνουμε το γλάσο.
Πολτοποιούμε τα μύρτιλα στο μηχάνημα με τα μαχαίρια (multi). Ρίχνουμε την άχνη, τη βανίλια και το ξύσμα και αναμυγνύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγη άχνη.
Ρίχνουμε το γλάσο στο κέικ αφού κρυώσει εντελώς. Προαιρετικά διακοσμούμε το κέικ με φρέσκα μύρτιλα.
Αν φτιάξετε αυτό το κέικ με μπανάνα & μύρτιλα, θα χαρώ πολύ να το μάθω. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου γράφοντας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Και επίσης: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.
Και φυσικά: κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.