Η δική μας σαλάτα, η απόλυτη, η καλοκαιρινή, ή η σαλάτα όλου του χρόνου και όλως των τραπεζιών. Η ελληνική ή χωριάτικη σαλάτα μας.
Μου αρέσουν πολύ οι ντομάτες. Αποτελούν για μένα το απόλυτο λαχανικό και τις χρησιμοποιώ σε πολλές συνταγές/παρασκευές, όπως σάλτσα ντομάτας, ντομάτες γεμιστές, ντομάτες ψητές, μαρμελάδα ντομάτα και τόσα άλλα. Όμως η “καλή” ντομάτα αναδυκνείεται μοναδικά, στη χωριάτικη σαλάτα. Η σημερινή σαλάτα, δεν είναι συνταγή αλλά ιδέα, για μια χωριάτικη σαλάτα “αλλιώς”.
Κάτι μεταξύ του κρητικού ντάκου και της χωριάτικης σαλάτας.
Θα την έχετε συναντήσει σε κάποια εστιατόρια, με διάφορα ονόματα (πχ. ελληνική, παραδοσιακή) και τώρα είναι η ώρα να την φτιάξετε εύκολα στο σπίτι. Η απλότητα αυτής της συνταγής, θα εντυπωσιάσει με την εμφάνιση της, αλλά και με τη γεύση της!
Υλικά
για τη σαλάτα
• 10-15 τοματίνια (κομμένα στη μέση)
• 1 μέτριο αγγούρι (σε φέτες)
• 5 κρίθινα παξιμάδια μικρά (ή 2 μεγάλα)
• μους φέτας
• 1 μικρό κρεμμύδι (σε φέτες)
• 1 μικρή πράσινη πιπεριά (σε λωρίδες)
• 2 κ.σ. πάστα ελιάς
• εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
• λίγο ξίδι (προαιρετικά)
• κάπαρη (προαιρετικά)
• αλάτι, ρίγανη
για τη μους φέτας
• 150 γρ. φέτα
• 100 γρ. γιαούρτι
• 50 γρ. ανθότυρο
• 1/2 κ.γ. ρίγανη
• 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. ξύδι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το μους φέτας. Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά και με ένα πηρούνι λιώνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα άλλο μπωλ, βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, την πιπεριά, την κάπαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και την ρίγανη. Ανακατεύουμε.
Μουσκεύουμε για 5 δευτερόλεπτα τα παξιμάδια σε κρύο νερό. Τα σπάμε με μικρά κομάτια και τα βάζουμε στο πιάτο που θα σερβίρουμε τη σαλάτα. Ρίχνουμε λίγο λάδι.
Από πάνω προσθέτουμε τις ντομάτες με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε ετοιμάσει. Τελειώνουμε με την πάστα ελιάς. Αν έχουμε ένα στρογγυλό τσέρκι κάνουμε την ίδια διαδικασία μέσα σε αυτό.
Αν ετοιμάζουμε ένα μπουφέ στο σπίτι, μπορούμε να τη σερβίρουμε σε σφηνάκια, μοιράζοντας τα υλικά μας, αναλογικά.