Η πιο παραδοσιακή δανέζικη συνταγή είναι σήμερα εδώ. Τρώγεται όλο το χρόνο, αλλά τα Χριστούγεννα δε λείπει από κανένα τραπέζι.
Αυτό το χριστουγεννιάτικο χοιρινό, μαζί με γλυκές και βουτυράτες πατάτες, κόκκινο λάχανο βρασμένο σε χυμό από φραγκοστάφυλο και μια καφέ σάλτσα, είναι το πιο παραδοσιακό δανέζικο φαγητό. Στα σπίτια των Δανών δεν υπάρχουν εκπλήξεις στο μενού των Χριστουγέννων, μιας που οι περισσότεροι ψήνουν ένα καλό κομμάτι χοιρινό στο φούρνο. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η τραγανή του πέτσα, που είναι πραγματικά πεντανόστιμη.
Πως προέκυψε αυτή η ιδέα.
Σας έχω πει και στο παρελθόν ότι ο μπαμπάς της κολλητής της κόρης μου είναι Δανός. Ένας Δανός που μαγειρεύει. Η κόρη μου πολλές φορές μου έχει περιγράψει για το πολύ νόστιμο φαγητό που έφαγε στο σπίτι της Ο. “Κρέας, κριτσανιστό, με σαλτσούλα” και άντε να καταλάβεις. Κάποια στιγμή που ρώτησα τη Σοφία, (τη μαμά της Ο.), μου μίλησε για το δανέζικο χοιρινό με την καφέ σάλτσα και το λάχανο. Μου είπε πάνω κάτω πώς μαγειρεύεται και μου περιέγραψε τα φοβερά κομμάτια χοιρινού κρέατος που βρίσκεις όλο το χρόνο στην αγορά της Κοπεγχάγης.
…ή αλλιώς: Flæskesteg.
Μετά από άπειρα μηνύματα που ανταλλάξαμε, κατάφερα να καταλάβω (στο περίπου) όλες τις παρασκευές. Η δυσκολία όμως παρέμενε, αφού δεν είχα ιδέα για τις γεύσεις που έπρεπε να πετύχω. Έτσι όταν τα ετοίμασα, είπα στη Σοφία να έρθει στο σπίτι μου, να δοκιμάσει. Έδειξε να της αρέσουν όλα. Ή απλά ήταν ευγενική! Και ύστερα κάλεσε με βιντεοκλήση τον άντρα της και του έδειξε ένα ένα τα πιάτα. Μιλούσαν δανέζικα μεταξύ τους αλλά από το ύφος του κατάλαβα πως κάτι δεν είχε πάει καλά. Και είχα δίκιο. Το κρέας. Δεν είχε σωστό χρώμα. Για μένα ήταν ψημένο σωστά, αφού είχα ελέγξει τη θερμοκρασία του, αλλά η Σοφία μου εξήγησε ότι στο τέλος έπρεπε να ψηθεί για λίγα λεπτά στο grill.
Παρόλο αυτά όλα ήταν εξαιρετικά και εμείς τα κατευχαριστηθήκαμε.
Η αλήθεια είναι ότι δεν τρώμε συχνά χοιρινό. Το μαγειρεύω σπάνια και εγώ το τρώω ακόμα σπανιότερα. Όμως για χάρη αυτής της συνταγής έκανα μια εξαίρεση. Γιατί πρόκειται για την απόλυτη γιορτινή συνταγή για χοιρινό κρέας. Τα έχει όλα. Υπέροχα ψημένο κρέας, πατάτες με βούτυρο και το κόκκινο λάχανο στα καλύτερα του. Και φυσικά μια σάλτσα που θα σας μείνει αξέχαστη.
Όπως θα δείτε παρακάτω η συνταγή είναι μεγάλη και έχει αρκετές παρασκευές. Δεν είναι όμως καθόλου δύσκολη. Κάθε βήμα (εκτός από το ψήσιμο του χοιρινού), ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά.
Άλλωστε Χριστούγεννα έρχονται και το γιορτινό μας τραπέζι, αξίζει τα καλύτερα!
Λίγα μυστικά:
- Είναι πολύ σημαντικό το κρέας να είναι χαραγμένο. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να χαράξει το δέρμα του κομματιού ανά ένα εκατοστό, (μέχρι εκεί που τελειώνει το δέρμα και πριν αρχίσει το κρέας).
- Προσθέστε με ιδιαίτερη προσοχή το αλάτι σε όλο το δέρμα του χοιρινού αλλά και μέσα στις σχισμές. Το αλάτι είναι αυτό που θα κάνει την πέτσα τραγανή.
- Βάλτε σε κάθε σχισμή ένα φύλλο δάφνης. Προσθέτει μια ξεχωριστή γεύση.
- Υπολογίστε ότι για κάθε κιλό κρέατος χρειάζεται περίπου 1 ώρα ψησίματος.
- Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα θερμόμετρο. Όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 55 βαθμούς, βάζουμε τον φούρνο στο grill και ψήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Για το τέλειο ψήσιμο η θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να είναι 65 βαθμούς.
- Το ταψί κάτω από το κρέας πρέπει να έχει σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος λίγο νεράκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε από λίγο κάθε φορά.
- Καθώς το κρέας ψήνεται στο φούρνο, στο ταψάκι κάτω από τη σχάρα πέφτουν τα ζουμάκια του. Δεν είναι ανάγκη να έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο για να πάρουμε τα υγρά του κρέατος που θα χρειαστούμε για τη σάλτσα. Αδειάζουμε το ταψί προσεκτικά και το ξαναβάζουμε στο φούρνο.
- Και προσοχή: η συνταγή δεν είναι light. Οπότε μην το παρακάνετε!
Υλικά (4-6 άτομα)
για το κρέας
• 1.5 -2 κιλά χοιρινό κόντρα χωρίς κόκκαλα
• 2 μέτρια κρεμμύδια
• αλάτι
• 10 φύλλα δάφνης
• 2 καρότα
• 1 λίτρο νερό
για τις πατάτες
• 1 κιλό πατάτες baby
• 80 γρ. καστανή ζάχαρη
• 50 γρ. βούτυρο
• αλάτι, πιπέρι
για το λάχανο
• 1 κιλό κόκκινο λάχανο
• 200 ml ξύδι
• 250 ml χυμός φραγκοστάφυλλο
• 120 γρ. ζάχαρη
• αλάτι
για τη σάλτσα
• 40 γρ. βούτυρο
• 50 γρ. αλεύρι
• 200 ml ζωμό (από το κρέας)
• 200 ml ζωμό λαχανικών
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• 1/2 κ.γ. ζάχαρη
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε και ψήνουμε το κρέας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί μαζί με 1 λίτρο νερό. Πάνω από το ταψί τοποθετούμε μία σχάρα.
Αλατίζουμε προσεκτικά το κρέας και προσθέτουμε έξτρα αλάτι μέσα στις σχισμές, καθώς και τα φύλλα δάφνης. Βάζουμε το κρέας πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για περίπου για 1.5 ώρα. Στη συνέχεια ελέγχουμε τη θερμοκρασία και όταν φτάσει στους 55 βαθμούς, βάζουμε τον φούρνο στο grill και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι το κρέας να πάρει χρώμα και η θερμοκρασία του να φτάσει στους 65 βαθμούς.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τις πατάτες.
Αφού πλύνουμε καλά τις πατάτες, τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, με την φλούδα, για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη καστανή ζάχαρη και την αφήνουμε χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο και τις πατάτες. Κουνάμε το τηγάνι ελαφρά και αφήνουμε τις πατάτες να μαγειρευτούν για 5 λεπτά.
Βήμα 3. Βράζουμε το λάχανο.
Ψιλοκόβουμε το λάχανο. Το πλένουμε καλά και το στραγγίζουμε. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ξύδι και προσθέτουμε το λάχανο. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας μην κολλήσει, για περίπου 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε το λάχανο να βράσει και να μαλακώσει για ακόμα 25 λεπτά.
Βήμα 4: Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σουρώνουμε τα υγρά που έχει τα ταψί, πάνω στο οποίο ψήθηκε το κρέας. Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας σταδιακά τα υγρά από το κρέας και το ζωμό λαχανικών. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.
Εδώ θα βρείτε και άλλες χριστουγεννιάτικες συνταγές και ιδέες.
Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα για το μενού του γιορτινού τραπεζιού σας, φτιάξτε αυτή τη συνταγή με το Δανέζικο χριστουγεννιάτικο χοιρινό. Είμαι σίγουρη πως θα καταλάβετε γιατί οι Δανοί το τρώνε τόσο συχνά!
Μπορείτε να μου γράψετε τυχόν απορίες σας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Επίσης μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο Facebook ή στο Instagram.
8 σκέψεις στο “Δανέζικο χριστουγεννιάτικο χοιρινό”
Συγχαρητήρια για τις ωραίες συνταγές και την πολύ ωραία επίσης φωτογράφιση! Παρακολουθώ πολλά food blogs, κυρίως ξένα, γιατί πιστεύω ότι πολλά ελληνικά πάσχουν συχνά στις φωτογραφίες. Το δικό σας σίγουρα ξεχωρίζει και χαίρομαι που το βρήκα!!!
Φ.
καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο blog. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν οι συνταγές και οι φωτογραφίες μου. Να “περνάτε” συχνά απ’ εδώ!
Καλή χρονιά με υγεία!!!! Σκοπεύω να κάνω το Δανέζικο χοιρινό αύριο για την ονομαστική μου εορτή!!!! Μπορώ να χρησιμοποιήσω και μαύρο χοιρο???? Το Λάχανο μπορώ να το ετοιμάσω και από το βράδυ!!! Ευχαριστώ πολύ!!!
Καλησπέρα. Αν το κομμάτι του μαύρου χοίρου είναι αντίστοιχο φυσικά και μπορείτε.Και το λάχανο μπορείτε να το έχετε έτοιμο από την προηγούμενη. Καλη επιτυχία και χρόνια σας πολλά.
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!!! Το Λάχανο το έφτιαξα ήδη και έγινε τέλειο!!!! Δεν έχω λόγια!!! Για το χοιρινό θα σας γράψω εντυπώσεις αύριο!!!! Συγχαρητήρια για το blog σας!!!! Τώρα που το ανακάλυψα είμαι πολύ χαρούμενη και πιστή ακόλουθος!!!!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε το λάχανο. Περιμένω νέα σας και για τις υπόλοιπες παρασκευές.
Καλημέρα σας!!! Τι να πω??? Ολες οι παρασκευές έγιναν τέλειες!!! Δεν πρόλαβα καν να τις φωτογραφίσω!!! Συγχαρητήρια και πάλι!!!!
Καλημέρα. Πόσο χαίρομαι!!! Την επόμενη φορά οι φωτογραφίες! 🙂