Τα βλίτα είναι τα χόρτα του καλοκαιριού. Η έντονη και γλυκιά τους γεύση τα κάνει ξεχωριστά.
Μια απλή χωριάτικη σαλάτα, με λίγα βραστά βλίτα και όλο το καλοκαίρι σε ένα πιάτο.
Στο σημερινό post δεν θα σας αναλύσω συνταγή, απλά θα σας παρουσιάσω μια ιδέα για αυτά τα τόσο γευστικά χόρτα του καλοκαιριού.
Η ιδέα μου ήρθε, όταν πριν λίγες μέρες μια ξαδέλφη μου που καθάρισε τον κήπο της στο χωριό, μας έφερε άπειρα βλίτα. Η μητέρα μου τα καθάρισε, τα έπλυνε και τα έβρασε. Τα φάγαμε μαζί με κολοκυθάκια και συνοδέψαμε τις ψητές σαρδέλες που είχαμε στο πρόγραμμα.
Όμως περίσσεψαν πολλά και έτσι την επόμενη μέρα σκέφτηκα να τα προσθέσω μέσα σε μια χωριάτικη σαλάτα. Ελαιόλαδο, ξύδι και μπόλικη φρέσκια ρίγανη και τα βλίτα ταίριαξαν πολύ με τις ντοματούλες από τον κήπο μας! Ελιές και κρεμμύδι, κρίθινο παξιμάδι και αντί για φέτα, ντόπιο γιαννιώτικο γαλοτύρι.
Αυτή η διαφορετική χωριάτικη σαλάτα με βλίτα μας άρεσε τόσο πολύ και έτσι αποφάσισα να την ξαναφτιάξω, να τη φωτογραφίσω και να σας την παρουσιάσω. Έτσι λοιπόν και εσείς την επόμενη φορά που θα βράσετε βλίτα, κρατήστε λίγα και φτιάξτε μια νοστιμότατη και άκρως καλοκαιρινή σαλατούλα!
Υλικά
• 1 πιάτο βρασμένα βλίτα
• 2-3 ντομάτες
• 1 μικρό κρεμμύδι
• 7-8 ελιές
• 100 γρ. γαλοτύρι ή τρίμματα φέτας
• 2 κρίθινα παξιμάδια
• ελαιόλαδο, ξύδι
• αλάτι, ρίγανη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Βράζουμε τα βλίτα.
Καθαρίζουμε τα βλίτα, κόβοντας τα χοντρά κοτσάνια και αφαιρώντας τυχόν κίτρινα φύλλα. Τα πλένουμε καλά. Τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα χωρίς το καπάκι για περίπου 5-8 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη σαλάτα.
Σε ένα βαθύ μπολ ετοιμάζουμε τη χωριάτικη και προσθέτουμε τα βρασμένα χόρτα. Βρέχουμε λίγο τα παξιδάδια και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και μπόλικη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Και μην ξεχνάτε: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.