Αχλαδόπιτα χωρίς ζάχαρη

5 Οκτωβρίου 2021

Είναι ασυνήθιστη, μιας που τα μήλα του χειμώνα μονοπωλούν αυτές τις πίτες. Είναι όμως εξίσου νόστιμη, οπότε σας καλώ να τη δοκιμάσετε.

Μια υπέροχη αχλαδόπιτα χωρίς καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη, θα σας παρουσιάσω σήμερα, έτσι για να ξεφύγω για λίγο από τις μηλόπιτες της εποχής. Και όχι ότι δεν έχω στο μυαλό μου μια νέα συνταγή για μηλόπιτα, αλλά μέχρι να την ετοιμάσω ας δούμε αυτή τη λαχταριστή και ξεχωριστή αχλαδόπιτα, που έψησα πριν λίγες μέρες.

Το φθινόπωρο είναι για μένα η εποχή των στόχων, των αποφάσεων, του προγραμματισμού και των νέων ξεκινημάτων. Συνήθως κάνω μερικές πρόχειρες λίστες με πράγματα που θέλω να καταφέρω, καταγράφω ιδέες, προσπαθώ να δεσμευτώ, κάνω δηλώσεις και άλλα τέτοια. Συνήθως το to-do list μου, αποτελείται από καμιά δεκαριά γραμμές, αλλά ποτέ δεν καταφέρνω να ολοκληρώσω με επιτυχία όλες μου τις επιθυμίες. Και όπως καταλαβαίνετε η λίστα μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά και πάει λέγοντας.

Ένας στόχος που έβαλα από την αρχή του φθινοπώρου λοιπόν, είναι να προσπαθήσω (για ακόμα μία φορά 🙂), να βελτιώσω τη διατροφή μου. Για αρχή αποφάσισα να περιορίσω στο ελάχιστο, το κόκκινο κρέας. Όχι δεν θα γίνω vegan. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Επίσης θέλω να μειώσω την κατανάλωση της επεξεργασμένης ζάχαρης. Όμως κάνα γλυκάκι πού και πού επιβάλλεται! Έτσι πειραματίστηκα με αυτή την υπέροχη αχλαδόπιτα, χωρίς καθόλου ζάχαρη. Η γλύκα όμως δεν της έλειψε μιας που η ζάχαρη καρύδας και το μέλι, την αντικατέστησαν επάξια!

αχλαδόπιτα, τάρτα με αχλάδια

Η ζύμη της, υπέροχα νόστιμη και βουτυρένια αλλά η γέμιση της είναι αυτή που κλέβει τις εντυπώσεις. Τα ζουμερά αχλάδια ανακατεύονται με ένα καραμελένιο σιρόπι μελιού και κάνουν την κάθε μπουκιά μια μοναδική εμπειρία γεύσης. Πιστέψτε με: αυτή η αχλαδόπιτα είναι μοναδικά υπέροχη!

αχλαδόπιτα, τάρτα με αχλάδια
αχλαδόπιτα, τάρτα με αχλάδια

Μερικά μυστικά:

  • Τη ζύμη μπορείτε να τη φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα, και να τη φυλάξετε στο ψυγείο.
  • Σε περίπτωση που προτιμάτε τα γλυκά σας λίγο πιο άγλυκα, μπορείτε να παραλείψετε τη ζάχαρη καρύδας από τη ζύμη.
  • Το νερό που θα ρίξουμε στη ζύμη πρέπει να είναι παγωμένο. Προσθέστε παγάκια για να το διατηρήσετε.
  • Μη ρίξετε όλη την ποσότητα του νερού στο αλεύρι. Ίσως να μη χρειαστεί να το προσθέσετε όλο.
  • Αν έχετε επεξεργαστή τροφίμων η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, ανακατέψτε και ρίξτε το νερό λίγο λίγο, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
  • Ζυμώνουμε ελάχιστα, με αλευρωμένα χέρια. Όταν η ζύμη δεν κολλάει και έχει ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο, είναι έτοιμη.
  • Με αυτή τη ζύμη μπορείτε να φτιάξετε ότι γλυκιά πίτα ή τάρτα θελήσετε.
  • Μπορείτε να τη φυλάξετε στη συντήρηση για 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες.
  • Διαλέξτε αχλάδια όχι πολύ ώριμα, αλλά ούτε και πολύ σκληρά.
αχλαδόπιτα, τάρτα με αχλάδια

Υλικά

για τη ζύμη

• 320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 πρέζα αλάτι

• 20 γρ. ζάχαρη καρύδας

• 220 γρ. παγωμένο βούτυρο

• 120-150 ml παγωμένο νερό

• 1 κ.σ. ξύδι

για το σιρόπι μελιού

• 80 γρ. βούτυρο

• 70 ml μέλι

• 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 60 ml νερό

για τη γέμιση

• 7-8 αχλάδια

• 1 κ.σ. κανέλα

• 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλια (ή 1 βανιλίνη)

• 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)

• σιρόπι μελιού

• 1 αβγό για επάλειψη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και με το πιρούνι το ενώνουμε με το αλεύρι. Ρίχνουμε το ξύδι και το νερό λίγο λίγο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα χέρια μας. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν η ζύμη αρχίζει να ενώνεται. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε ελαφρά.

Τη χωρίζουμε στα δύο, τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε το σιρόπι μελιού.

Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το μέλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.

Βήμα 3: Κόβουμε τα αχλάδια και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 1×1 εκατοστό. Τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και τέλος το σιρόπι μελιού. Ανακατεύουμε απαλά.

αχλαδόπιτα, τάρτα με αχλάδια

Βήμα 4: Συναρμολογούμε και ψήνουμε.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και τα δύο κομμάτια ζύμης σε κύκλους διαμέτρου 35 εκατοστών. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατοστών και τοποθετούμε το ένα κομμάτι. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Ρίχνουμε πάνω όλη τη γέμιση.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λωρίδες, το δεύτερο κομμάτι, και καλύπτουμε τη γέμιση.

Αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε για 15 λεπτά, ενώ στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν σερβίρουμε.

αχλαδόπιτα, τάρτα με αχλάδια

Θα χαρώ πολύ αν δοκιμάσετε αυτή τη λαχταριστή αχλαδόπιτα, χωρίς ζάχαρη. Και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε μία φωτογραφία της. Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω. Μπορείτε επίσης να με κάνετε tag στο Instagram.

Και αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε τώρα εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή