Γαρίδες σαγανάκι με αγκινάρες

27 Φεβρουαρίου 2020

Ένα διαφορετικό σαγανάκι με γαρίδες, ιδανικό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνο.

Οι γαρίδες σαγανάκι με αγκινάρες είναι μια διαφορετική εκδοχή της συνταγής που συνήθως ετοιμάζουμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Αυτό το πιάτο θα αποτελέσει την έκπληξη στο τραπέζι σας και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε!

Από μικρή δεν συμπαθούσα τις αγκινάρες, η μητέρα μου συνήθιζε να τις φτιάχνει αλά πολίτα και πάντα έμεναν στο πιάτο μου. Με τα χρόνια άρχισα να τις εκτιμάω λίγο περισσότερο και όταν πριν μερικά χρόνια δοκίμασα σε ένα τραπέζι διακοπών μια ομελέτα με αγκινάρες, τις αγάπησα. Έτσι λοιπόν άρχισα να τις μαγειρεύω πιο συχνά, αν και στην κόρη μου δεν αρέσουν ιδιαίτερα, γκρινιάζει όταν τις βλέπει στο τραπέζι, αλλά τελικά τις ψιλοτρώει!

Ψάχνοντας για μια νέα ιδέα για το μαγείρεμα τους, δεδομένου ότι είναι η εποχή τους σκέφτηκα να τις εντάξω στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και να τις κάνω σαγανάκι. Όχι με ντομάτα, αλλά με μπόλικο λεμόνι, μιας που αγκινάρα και λεμόνι είναι ένας τέλειος συνδυασμός.

Έτσι λοιπόν σήμερα μαγειρεύουμε, γαρίδες σαγανάκι με αγκινάρες, σπανάκι και φρέσκο κόλιανδρο.

Όπως θα δείτε στη συνταγή, εγώ χρησιμοποιήσα φρέσκιες αγκινάρες που τις καθάρισα προσεκτικά. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αν βαριέστε τη διαδικασία.

Δείτε τη συνταγή και βάλτε την οπωσδήποτε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, έτσι για αλλαγή!

γαρίδες σαγανάκι με αγκινάρες και σπανάκι

Υλικά

• 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

• 5 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα έξι

• χυμό από ένα λεμόνι (για το καθάρισμα των αγκινάρων)

• 500 κιλό γαρίδες καθαρισμένες

• 200 γρ. ψιλοκομμένο σπανάκι

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

• 200 ml λευκό κρασί

• χυμό από 2 λεμόνια

• 400 ml νερό

• 1 κ.γ. κουρκουμά

• 1 κ.γ. κύμινο

• 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

• αλάτι, πιπέρι

• 150 γρ. φέτα σε τρίμμα (προαιρετικά)

• 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βήμα 1: Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις γαρίδες.

Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και μέσα στίβουμε ένα λεμόνι. Κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας, αφήνοντας 2 εκατοστά. Mε ένα ψαλίδι ή με μαχαίρι αφαιρούμε 3-4 σειρές από τα περιφερειακά φύλλα της, αυτά που είναι κοντά στο κοτσάνι. Κόβουμε το λουλούδι λίγο πιο κάτω από την μέση (προς το κοτσάνι) και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το χνούδι που υπάρχει στο κέντρο. Με ένα λεπτό μαχαίρι καθαρίζουμε καλά το σκληρά μέρη από τη βάση της αγκινάρας μέχρι να φτάσουμε στο τρυφερό σημείο της. Κόβουμε κατά μήκος σε 6 ίσα μέρη και τα ρίχνουμε αμέσως στο μπολ με το νερό και το λεμόνι, για να μην μαυρίσουν, μέχρι να αρχίσουμε το μαγείρεμα.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα κεφάλια των γαρίδων. Αφαιρούμε τα κελύφη, προσεκτικά και βγάζουμε το εντεράκι.

Βήμα 2: Μαγειρεύουμε τις αγκινάρες.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το σκόρδο και το αφήνουμε να βγάλει τα αρώματά του, χωρίς να πάρει χρώμα. Βάζουμε στο τηγάνι τις αγκινάρες και το σπανάκι, σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι και ρίχνουμε το νερό. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο νερό ακόμα.

Βήμα 3. Προσθέτουμε τις γαρίδες.

Όταν οι αγκινάρες έχουν μαγειρευτεί προσθέτουμε στο τηγάνι τις γαρίδες ανακατεύοντας απαλά. Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν ροζ.

Λίγο πριν βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και αν θέλουμε τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε.

Εδώ θα βρείτε και άλλες συνταγές για τη Σαρακοστή.

Αν μαγειρέψετε αυτές τις γαρίδες σαγανάκι με αγκινάρες και σπανάκι, περιμένω να μάθω τις εντυπώσεις σας. Φωτογραφίστε το πιάτο σας και κάντε tag instagram @thecookinyou για να το δω και να βάλω τη φωτογραφία σας στα stories μου.

Αν δε το έχετε κάνει ήδη κάντε με follow στο instagram, στο pinterest ή like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

2 σκέψεις στο “Γαρίδες σαγανάκι με αγκινάρες”

  1. Καλησπέρα σας,
    Θα μπορούσατε να μου συστήσετε την εταιρία που σας έφτιαξε το blog σας ;
    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    Ντόρα Μαλλιαράκη

    Απάντηση

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή