Γιορτινές μέρες στην Αθήνα και κάνουμε πολλές βόλτες. Η πόλη μας είναι υπέροχη αυτές τις μέρες και οι επιλογές που έχουμε αμέτρητες. Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα, στολισμένοι δρόμοι, άπειρα φωτάκια, μαγαζιά και φυσικά φαγητό έξω.
Μια από τις προηγούμενες μέρες σε ένα εστιατόριο δοκιμάσαμε μια διαφορετική σαλάτα με όσπρια. Γίγαντες με αβγοτάραχο και μυρωδικά. Στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτική γιατί δεν είχα ξαναδοκιμάσει αβγοτάραχο, όμως με την πρώτη πηρουνιά η γεύση της με ενθουσίασε. Λεπτή και φίνα η αίσθηση που σου αφήνει, τόσο διακριτικά ξινούτσικη, που δεν μου θύμισε τίποτα που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
Καθώς λοιπόν έψαχνα μία ιδιαίτερη σαλάτα για το γιορτινό τραπέζι θυμήθηκα τους γίγαντες. Αποφάσισα να την φτιάξω κι εγώ βάζοντας κάποιες δικές μου πινελιές. Είναι πανεύκολη και ξεχωριστή, αλλά βασικά είναι πεντανόστιμη. Είμαι σίγουρη ότι αν την δοκιμάσετε θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα, όπως κι εγώ.
Απλά τολμήστε το!
Υλικά
• 350 γρ. βρασμένους γίγαντες
• χυμό και ξύσμα από ένα lime
• 6 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 50 γρ. αβγοτάραχο (μπαστούνι ή 3 κ.σ. τρίμμα)
• 3 κ.σ. ψιλοκομένο άνιθο
• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 μικρό τριμμένο καρότο
• αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε τους γίγαντες χωρίς να τους αλατίσουμε. Προσέχουμε να μην παραβράσουν γιατί πρέπει να “κρατάνε” λίγο. Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αβγοτάραχο) και ανακατεύουμε ελαφρά. Αν χρησιμοποιήσουμε αβγοτάραχο μπαστούνι, το καθαρίζουμε προσεχτικά από το κερί και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και κατόπιν σε μικρά κομμάτια. Το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ. Προσθέτουμε το μίγμα στους γίγαντες, ανακατεύουμε ελαφρά και η σαλάτα μας είναι έτοιμη. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.