Η flan parisien είναι μία τάρτα με ψημένη κρέμα βανίλιας, που όμως σήμερα λόγω την ημερών, θα την κάνουμε λίγο πιο γιορτινή.
Σε κάθε ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι θα συναντήσετε μια εκδοχή της flan parisien. Είναι ίσως ένα από τα πιο διαδεδομένα γαλλικά επιδόρπια. Και μην σας μπερδεύει ο σύνθετος τίτλος της συνταγής: είναι πανεύκολο να τη φτιάξουμε στο σπίτι.
Μια μπισκοτένια και βουτυράτη βάση, αγκαλιάζει την κρέμα βανίλιας. Θα μπορούσες να πεις ότι μοιάζει με ένα ψημένο cheesecake ή μια κρεμ μπρουλέ. Όμως η flan είναι το κάτι άλλο. Είναι ένα κρεμώδες και ντελικάτο γλυκό με πλούσια και μοναδικά γεμάτη γεύση.
Λατρεύω τις κρέμες και όλα τα ρουστίκ γλυκά με κρέμα βανίλιας. Και όταν πρωτοδοκίμασα flan parisien κατάλαβα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει το “γλυκό μου”.
Σήμερα αποφάσισα να την “πειράξω” ελαφρώς για να την κάνω λίγο πιο εορταστική. Τα καραμελωμένα καρύδια προσθέτουν μια έξτρα τραγανότητα στο γλυκό, ενώ τα κόκκινα φρούτα ταιριάζουν απόλυτα με τη βελούδινη κρέμα βανίλιας.
Λίγα μυστικά:
- Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη στο μηχάνημα με τα μαχαίρια (multi ή food processor). Διαφορετικά θα πρέπει να ζυμώσετε με τα χέρια σας.
- Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Η δοσολογία αφορά φόρμα με αποσπώμενη βάση περίπου 24 εκατοστών.
- Η ζύμη πρέπει να στρωθεί ομοιόμορφα στη βάση καθώς και στα τοιχώματα της φόρμας. Το πάχος της θα πρέπει να είναι μικρότερο από μισό εκατοστό. Αν σας σπάσει μην ανησυχήσετε. Απλά πιέστε την στα σημεία που χρειάζεται.
- Με ένα μαχαίρι κόψτε ότι προεξέχει από το πάνω μέρος της φόρμας, για πιο όμορφο αποτέλεσμα.
- Αλείψτε την επιφάνεια της ζύμης με ένα ασπράδι για να “θωρακιστεί” κατά το ψήσιμο.
- Για την κρέμα χρειάζεται λοβός βανίλιας ή εκχύλισμα και όχι βανιλίνες.
- Ο λοβός για να έχει τα αρώματα του και τη γεύση του πρέπει να είναι νωπός.
- Καθώς η flan parissien είναι στο φούρνο η επιφάνεια θα πρέπει να πάρει χρώμα (όπως η κρέμα στο παστίτσιο). Δεν πρέπει όμως να καεί. Οπότε αν χρειαστεί μπορείτε να καλύψετε με αντικολλητικό χαρτί.
- Για να κόψετε το γλυκό πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς.
- Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κατά το σερβίρισμα μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα μούρα, σιρόπι ή ζάχαρη άχνη.
Υλικά
για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
- 120 γρ. παγωμένο βούτυρο
- 1 αβγό
- 1 ασπράδι (για επάλειψη)
για την κρέμα
- 3 αβγά
- 3 κρόκους
- 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γρ. corn flour
- 1 λοβό βανίλιας (ή 2 κ.γ. εκχύλισμα)
- 1 lt γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
για τα καραμελωμένα καρύδια
- 100 γρ. καρύδια
- 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 20 ml νερό
- 400 γρ. φρέσκα μούρα (rasberries, blueberries, cranberries κά.)
- 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ή στον επεξεργαστή τροφίμων (multi ή food processor). Ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Αν η ζύμη είναι στεγνή προσθέτουμε ελάχιστο παγωμένο νερό. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε την κρέμα.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αβγά και τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το corn flour μέχρι να ενωθούν καλά.
Ανακατεύοντας συνεχώς αδειάζουμε σταδιακά το μισό από το ζεστό γάλα μέσα στο μπολ με τα αβγά και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει η κρέμα. Αδειάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ και σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη. Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
Βήμα 3: Καραμελώνουμε τα καρύδια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά βάζουμε τα καρύδια. Αφού ζεσταθούν λίγο προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν. Τα απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αφού κρυώσουν τα σπάμε σε μικρά κομμάτια.
Βήμα 4: Ψήνουμε τη flan parissien.
Τοποθετούμε στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C (αντιστάσεις).
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη και στη συνέχεια τη στρώνουμε στη φόρμα πιέζοντας καλά. Αλείφουμε με το ασπράδι. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τα καραμελωμένα καρύδια και 150 γρ. από τα μούρα. Πασπαλίζουμε τα φρούτα με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρης και καλύπτουμε με την κρέμα. Με ένα πλατύ μαχαίρι λειαίνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε το γλυκό για 20 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Στη συνέχεια βάζουμε το φούρνο στους 230 °C και συνεχίζουμε στο ψήσιμο για ακόμα 7-10 λεπτά (μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια της κρέμας).
Βήμα 5: Σερβίρουμε.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς (όλο το βράδυ). Αφαιρούμε από τη φόρμα και το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φρούτα. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Ρίξτε μια ματιά εδώ, για ένα ακόμα γιορτινό επιδόρπιο.
Και θυμηθείτε: αν φτιάξετε τη συνταγή μου για τη flan parisien θα χαρώ να το μάθω. Γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδαν ή ποστάρετε τις φωτογραφίες σας στο Instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention, γράφοντας @thecookinyou.
2 σκέψεις στο “Flan parisien με μούρα & καραμελωμένα καρύδια”
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Το όνομα μου είναι Γιάννης ΣΒΑΝΙΑΣ. Έκανα εχτές την flan parissien. Αλλά είχα ένα πρόβλημα με την ζύμη. Δεν μου ψήθηκε καθόλου καλα. Στην περίληψη λέτε ότι την βάζουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Δεν ψήθηκε καθόλου το ζυμαρη. Μπορείτε να μου πείτε τι πήγε στραβά. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι χρόνια πολλά.
Καλησπέρα. O φούρνος είχε ζεσταθεί αρκετά; Στη συνέχεια αυξήσατε τη θερμοκρασία στους 230 C, και συνεχίσατε το ψήσιμο; Ο φούρνος ήταν στην ένδειξη αντιστάσεις και πάνω κάτω; Bάλατε στη μεσαία σχάρα;