Ιταλικά μπισκότα με φυστίκια & cranberries

19 Σεπτεμβρίου 2020

Είναι νόστιμα, τραγανά, εύκολα και προέρχονται από την Τοσκάνη. Και ως γνωστόν η κουζίνα της γειτονικής μας χώρας είναι λατρεμένη.

ιταλικά μπισκότα, φυστίκια Αιγίνης, cranberries, cantucci

Σήμερα θα φτιάξουμε ιταλικά μπισκότα με φυστίκια Αιγίνης & cranberries. Αφού τα ψήσουμε (δύο φορές), θα τα βουτήξουμε σε σοκολάτα, για να τα κάνουμε ακόμα πιο ακαταμάχητα.

Στην Τοσκάνη αυτά τα τραγανά μπισκοτάκια, σερβίρονται συνήθως μετά το τέλος του γεύματος μαζί με ένα ποτήρι γλυκό κρασί (Vinsanto). Οι Ιταλοί συνηθίζουν να βουτάνε το μπισκότο μέσα στο κρασί τους. Σερβίρονται όμως και με τον καφέ ή το τσάι.

Αποφάσισα να τα φτιάξω καθώς έψαχνα ένα διαφορετικό μπισκότο για συνοδευτικό στον καφέ μου, αλλά παράλληλα έπρεπε να καταφέρω να αρέσει και στην κόρη μου για να πάρει μαζί της στο σχολείο. Τα φυστίκια Αιγίνης της αρέσουν πολύ, τα cranberries τα τρώει (συνήθως) και για τη σοκολάτα δεν υπάρχει αμφιβολία!

Διάβασα πολλές συνταγές και κατάλαβα ότι ετοιμάζονται πολύ εύκολα και γρήγορα. Τα αυθεντικά είναι με αμύγδαλο, αλλά και τα φυστίκια με τα cranberries και τη σοκολάτα ταίριαξαν πολύ.

Tip: Αυτά τα μπισκοτάκια είναι αρκετά τραγανά και λίγο σκληρά. Αν δεν σας αρέσουν τα σκληρά μπισκότα ψήστε τα λιγότερο (στο δεύτερο ψήσιμο).

ιταλικά μπισκότα, φυστίκια Αιγίνης, cranberries, cantucci

Υλικά

• 280 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 κ.γ. baking powder

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• 160 γρ. ζάχαρη

• 2 αβγά

• 1 κρόκο (για επάλειψη)

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 170 γρ. ανάλατα φυστίκια Αιγίνης (ψίχα)

• 150 γρ. αποξηραμένα cranberries

• 200 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C.

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το μείγμα με τα αβγά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τα φυστίκια και τα cranberries και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μία μαρίζ.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει ελαφρά. Αν σας κολλάει πολύ προσθέστε τμηματικά ακόμα 2-3 κουταλιές αλεύρι.

Βήμα 2: Ψήνουμε (πρώτο ψήσιμο).

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Βρέχουμε τα χέρια μας και σχηματίζουμε δύο μπαστούνια διαστάσεων περίπου 30×8 εκατοστά και ύψος 2.5 εκατοστά. Tα αλείφουμε με τον κρόκο, με ένα πινέλο και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Βήμα 3: Κόβουμε και ψήνουμε τα μπισκότα (δεύτερο ψήσιμο).

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν για 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 °C.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μπισκοτάκια, πάχους περίπου 2 εκατοστών, τα βάζουμε πάλι στο ταψί και ψήνουμε για 12 περίπου λεπτά.

ιταλικά μπισκότα, φυστίκια Αιγίνης, cranberries, cantucci

Βήμα 4: Βουτάμε τα μπισκότα στη λιωμένη σοκολάτα.

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων (σε ένα μπολ καλυμένο με μεμβράνη για 2 λεπτά). Αφού κρυώσουν τα μπισκότα τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα.

ιταλικά μπισκότα, φυστίκια Αιγίνης, cranberries, cantucci
ιταλικά μπισκότα, φυστίκια Αιγίνης, cranberries, cantucci

Αν ψάχνετε κι άλλες συνταγές για μπισκότα κάντε κλικ εδώ.


Και μην ξεχνάτε: Φτιάξτε αυτά τα πεντανόστιμα ιταλικά μπισκότα με φυστίκια & cranberries και πείτε μου αν σας άρεσαν. Ποστάρετε την φωτογραφία από τα δικά σας μπισκότα με το hashtag #thecookinyou, για να τη δω. Επίσης αν δεν το έχετε κάνει ήδη ακολουθήστε με στο instagram και κάντε like στη σελίδα μου στο facebook.


Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε