Τηγανίτες μπακαλιάρου

21 Μαρτίου 2025

Στο μενού της 25ης Μαρτίου, ένας είναι ο πρωταγωνιστής: ο τηγανητός και χρυσαφένιος μπακαλιάρος, που μαζί με την παραδοσιακή μας σκορδαλιά γεμίζει τα τραπέζια μας!

Με την σημερινή συνταγή θα φτιάξεις τον παραδοσιακό μπακαλιάρο, λίγο διαφορετικά. Θα τον κάνεις τηγανίτες. Και εξηγούμαι: αντί για τα συνηθισμένα κομμάτια θα φτιάξεις μικρές τραγανές μπουκίτσες γεμάτες μπακαλιάρο, με μοναδικά αέρινη υφή και χρυσαφένιο χρώμα.

μπακαλιάρος, κουρκούτι

Λίγα μυστικά:

  • Επίλεξε μπακαλιάρο με λευκό και παχύ κρέας. Για να πετύχεις σωστό ξαλμύρισμα τα φύλλα του μπακαλιάρου πρέπει να έχουν το ίδιο πάχος.
  • Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου χρειάζεται χρόνο και υπομονή, αλλά είναι βασικό για την επιτυχία της συνταγής. Ανάλογα με το πάχος του μπακαλιάρου, ο χρόνος ξαλμυρίσματος κυμαίνεται από 24 έως 36 ώρες.
  • Κόψε τα φύλλα του μπακαλιάρου σε κομμάτια πριν τα βάλεις στο νερό. Ξέπλυνε τα καλά για να φύγει το περιττό αλάτι. Βάλε σε ένα μπολ κρύο νερό και τοποθέτησε τα κομμάτια μπακαλιάρου. Βάλε το μπολ στο ψυγείο και άλλαζε το νερό κάθε 4 ώρες. Μετά από 24 ώρες περίπου δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται τον αφήνουμε λίγες ώρες ακόμα.
  • Εγώ δεν αφαιρώ το δέρμα του ψαριού, εσύ αν θέλεις μπορείς να το κάνεις.
  • Προσοχή: σκοπός μας δεν είναι να χάσει όλο το αλάτι, γιατί έτσι θα χαθεί και όλη η γεύση και η νοστιμιά του ψαριού.
  • Για να φτιάξεις τις τηγανίτες μπακαλιάρου θα πρέπει αφού τον ξαλμυρίσεις να τον βράσεις για 5-7 λεπτά, για να μαλακώσει ελαφρά.
  • Πρόσεξε το αλάτι που θα προσθέσεις στο μείγμα. Ίσως να χρειάζεται ελάχιστο.

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος
  • 330 ml μπύρα
  • 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • αλάτι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ξαλμυρίζουμε και βράζουμε τον μπακαλιάρο.

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου. Στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Με δύο πιρούνια μαδάμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το κουρκούτι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να έχουμε ένα παχύ χυλό. Προσθέτουμε στο μπολ τα κομμάτια μπακαλιάρου και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά από τον χυλό.

Βάζουμε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το μείγμα και ρίχνουμε στο λάδι, δημιουργώντας τις τηγανίτες. Μόλις πάρουν χρώμα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

Μεταφέρουμε τις τηγανίτες σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι και φυσικά σκορδαλιά.

Δες εδώ μία συνταγή για μπακαλιάρο πλακί στο φούρνο και εδώ τα 5 μυστικά του τηγανητού μπακαλιάρου.

Αν φτιάξεις αυτές τις τηγανίτες μπακαλιάρου γράψε μου πώς σου φάνηκαν στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ή βγάλε μία φωτογραφία και ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να την ποστάρω στο @thecookinyou.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή