Πουρές γλυκοπατάτας με σάλτσα τσιμιτσούρι

21 Σεπτεμβρίου 2023

Ο πουρές γλυκοπατάτας είναι μία εύκολη αλλά νόστιμη και ξεχωριστή ιδέα, που θα ξαφνιάσει ευχάριστα όποιον τον δοκιμάσει.

Σήμερα θα βάλουμε στο πιάτο μας ιδιαίτερες γεύσεις, αρώματα αλλά και έντονα χρώματα. Θα φτιάξουμε ένα πουρέ γλυκοπατάτας καραμελωμένα σκόρδα και μια ιδιαίτερη πράσινη σάλτσα με μυρωδικά.

Η σάλτσα τσιμιτσούρι μας έρχεται από την Αργεντινή, δεν χρειάζεται μαγείρεμα και συνήθως συνοδεύει κάποιο κρέας. Έχει σαν βασικό συστατικό το μαϊντανό ενώ μια ελάχιστη ποσότητα προσφέρει γεύση ακόμα και σε μία φέτα ψωμί.

πουρές γλυκοπατάτας

Η σημερινή συνταγή είναι “πολύπλευρη”. Και παρόλο που έχει τρεις διαφορετικές παρασκευές είναι πανεύκολη και γρήγορη. Αν εξαιρέσεις το ψήσιμο των γλυκοπατατών, όλα τα υπόλοιπα γίνονται σε χρόνο dt.

Και εξηγώ: το σκόρδο θα ψηθεί παράλληλα με τις γλυκοπατάτες, ενώ εσύ θα ετοιμάζεις το τσιμιτσούρι. Ουσιαστικά αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πετάξεις όλα τα υλικά στο μούλτι και… έτοιμο!

Όσον αφορά στο σκόρδο πρέπει να σου πω ότι το μετά το ψήσιμο του δεν θυμίζει καθόλου το σκόρδο όπως το ξέρεις. Το σκόρδο όταν ψήνεται χάνει τη μυρωδιά και τη γεύση του, μαλακώνει σαν κρέμα και γλυκαίνει.

Ο συνδυασμός όλων αυτών με δικαίωσε και σου προτείνω να τον δοκιμάσεις. Συνόδεψε ένα φιλέτο ψητού κρέατος και θα με θυμηθείς!

πουρές γλυκοπατάτας

Υλικά

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 80 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 σκόρδο

για τη σάλτσα τσιμιτσούρι

  • 1 κούπα μαϊντανός
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες και το σκόρδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Αφού πλύνουμε τις γλυκοπατάτες τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Τις απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Κόβουμε το επάνω μέρος από το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο και τυλίγουμε καλά το σκόρδο με το χαρτί. Το τοποθετούμε δίπλα στις γλυκοπατάτες.

Ψήνουμε το σκόρδο για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφού κρυώσει πιέζοντας ελαφρά βγάζουμε τις σκελίδες και τις αφήνουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 40-45 λεπτά μέχρι οι γλυκοπατάτες να ψηθούν και να μαλακώσουν, επίσης.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας.

Αφού ψηθούν οι γλυκοπατάτες και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε από τη φλούδα και βάζουμε τη σάρκα τους σε ένα μπολ. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε το τσιμιτσούρι.

Σε μηχάνημα με τα μαχαίρια (multi) ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα πολτοποιούμε.

Βήμα 4: Σερβίρουμε.

Βάζουμε μία ποσότητα πουρέ, ρίχνουμε πάνω 2-3 κουταλιές τσιμιτσούρι και λίγα από τα ψητά σκόρδα. Συνοδεύουμε ένα φιλέτο κοτόπουλο ή οποιοδήποτε ψητό κρέας.

πουρές γλυκοπατάτας

Και όπως πάντα αν φτιάξεις αυτό τον πουρέ γλυκοπατάτας με σάλτσα τσιμιτσούρι και ψητά σκόρδα, θυμίσου ότι θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε.

Οπότε ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να τη ποστάρω στο @thecookinyou.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή