Πατατοσαλάτα με μπρόκολο και καπνιστό χέλι

24 Ιανουαρίου 2019

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πήγαμε στο Μεσολόγγι. Δεν είχα ξαναβρεθεί εκεί και δεν νομίζω να πήγαινα ποτέ, χωρίς να έχω λόγο. Όχι γιατί κάτι έχω ακούσει ή δει που να με χαλάει για αυτή την πόλη, αλλά για κάποιο λόγο την θεωρούσα παρεξηγημένα αδιάφορη και έτσι νομίζω πως δεν θα την έβαζα ποτέ στις προτιμήσεις μου για να την επισκεφτώ. Με αφορμή λοιπόν μία βόλτα στην Πάτρα για δουλειά, πήγαμε στο Μεσολόγγι να δούμε τον βαφτηστήρα μου, ο οποίος σπουδάζει εκεί. Φτάσαμε βράδυ, με πολύ κρύο και πολλή, μα πάρα πολλή υγρασία. Μετά την επίσκεψη μας στο φοιτητικό σπίτι του Άγγελου πήγαμε όλοι μαζί για φαγητό. Βρεθήκαμε σε ένα οικογενειακό -νομίζω- εστιατόριο, όπου ανοίγοντας τον κατάλογό του καταλάβαμε ότι δεν ήταν συνηθισμένο. Διάφορες λιχουδιές, με άγνωστες λέξεις, παρουσιάζονταν μπροστά μας, οπότε δεν είχαμε παρά να δοκιμάσουμε. Για πρώτη φορά έφαγα χέλι (ψητό και καπνιστό), πετάλι στα κάρβουνα και παστό μυξινάρι.

Την επόμενη μέρα, κάναμε μια βόλτα στη λιμνοθάλασσα, περπατήσαμε για λίγο στα σοκάκια της πόλης, ήπιαμε καφέ. Η πόλη αυτή τελικά μου άρεσε. Αν και πιστεύω ότι την είδα σε λάθος εποχή. Τη φαντάζομαι άνοιξη με λιακάδα, να κάνεις ποδήλατο στο γραφικό παραθαλάσσιο τοπίο.

Δεν θα μπορούσα να φύγω από το Μεσολόγγι χωρίς αβγοτάραχο. Ευτυχώς βρήκα ένα ανοιχτό μαγαζάκι που πουλούσε τοπικά προϊόντα, (μιας που ήταν Κυριακή και τα περισσότερα ήταν κλειστά). Το μάτι έπεσε στο ψυγείο όπου υπήρχαν συσκευασίες με καπνιστό χέλι και φυσικά άρπαξα δύο, με την σκέψη ότι θα το φάμε σαν συνοδευτικό με τα όσπρια της εβδομάδας.

πατατοσαλάτα με μπρόκολο, καπνιστό χέλι και sour cream

Έτσι λοιπόν την επόμενη ταίριαξε ωραιότατα με την φασολάδα και λίγες μέρες μετά μπήκε σε μια πατατοσαλάτα την οποία σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας.

Πατατούλες baby, μπρόκολο, καπνιστό χέλι και sour cream.

Την επόμενη φορά που θα πάτε στο super market, αξίζει να ψάξετε για καπνιστό χέλι. Φτιάξτε αυτή την υπέροχη και διαφορετική πατατοσαλάτα και θα εκπλαγείτε με τη γεύση της!

Δεν έχω καταφέρει να βρω συσκευασμένο sour cream και έτσι κάθε φορά που τη χρειάζομαι, την φτιάχνω στο σπίτι. Όταν δεν θέλω να την χρησιμοποιήσω άμεσα, ανακατεύω μία κούπα κρέμα γάλακτος με 2 κουταλιές σούπας ξινόγαλα και την αφήνω σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον, για μια ολόκληρη μέρα για να γίνει ζύμωση. Αυτή η διαδικασία πήζει την κρέμα και όταν οκοκληρωθεί μπαίνει στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Όταν όμως βιάζομαι κάνω την σημερινή, γρήγορη και εύκολη εκδοχή της. Απλά ανακατεύεις κρέμα γάλακτος και χυμό λεμονιού.

πατατοσαλάτα με μπρόκολο, καπνιστό χέλι και sour cream

Υλικά

• 500 γρ. πατάτες baby

• 100 γρ. μπρόκολο

• 2-3 κ.σ. κάπαρη

• χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

• 150 γρ. καπνιστό χέλι

• 4 κ.σ. sour cream

• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την sour cream

• 150 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

• 2 κ.γ. χυμό λεμονιού

• ελάχιστο αλάτι

Ετοιμάζουμε την sour cream, χτυπώντας στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και το λεμόνι μέχρι να σφίξει. Προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε στο ψυγείο.

Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα βράζουμε και το μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες. Μόλις οι πατάτες και το μπρόκολο βράσουν τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λεμόνι και το ξύσμα, το ελαιόλαδο, την κάπαρη, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την sour cream και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Βάζουμε τις πατάτες στο μπολ που θα σερβίρουμε και με ένα πηρούνι τις πιέζουμε ελαφρά να ανοίξουν λίγο. Προσθέτουμε το μπρόκολο και ρίχνουμε αλάτι και φρέσκο πιπέρι και από πάνω το dressing που έχουμε ετοιμάσει. Κόβουμε το φιλέτο του καπινιστού χελιού και το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ. Ανακατεύουμε ελαφρά να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Εσείς έχετε δοκιμάσει καπνιστό χέλι ή μόνο εγώ το ανακάλυψα τώρα;

πατατοσαλάτα με μπρόκολο, καπνιστό χέλι και sour creamπατατοσαλάτα με μπρόκολο, καπνιστό χέλι και sour cream

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή