Επειδή η νηστεία δεν είναι τιμωρία, οι μικρές λιχουδιές δεν πρέπει να λείπουν. Οπότε ένα νόστιμο γλυκάκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο!
Λατρεύω τα donuts. Τα τηγανιτά. Όμως συνήθως τα τρώω και με τρώνε 🙂 Οπότε απόφάσισα να δοκιμάσω donuts στο φούρνο. Και επειδή έχουμε Σαρακαστή, σκέφτηκα να τα κάνω νηστίσιμα. Τα σημερινά ντονατσάκια λοιπόν είναι υγιεινά, νηστίσιμα, vegan και πολύ πολύ νόστιμα. Έχετε λοιπόν αρκετούς λόγους να τα δοκιμάσετε!
Μοιάζουν και με donuts αλλά και μικρά κεκάκια. Οπότε αν δεν έχετε την ειδική φόρμα, ψήστε τα σε θήκες για muffins. Θα γίνουν εξίσουν τέλεια. Ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά, χωρίς αναμονή για φούσκωμα και χωρίς μίξερ. Εγώ σήμερα τα κάλυψα με ένα φρουτένιο γλάσο από σμέουρα, τα οποία είχα στην κατάψυξη. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σμέουρα με φράουλες, αν προτιμάτε. Αν είστε όμως chocoholic, (όπως η κόρη μου) , καλύψτε τα με λιωμένη κουβερτουρα. Δεν θα μείνει ψίχουλο!
Και όπως σας είπα, είναι νηστίσιμα. Αντικατέστησα το βούτυρο με φουντουκοβούτυρο, το οποίο έχουμε λατρέψει οικογενειακώς το τελευταίο διάστημα. Είμαι σίγουρη ότι στην κόρη μου αρέσει γιατί χωρίς να το καταλαβαίνει της θυμίζει τις πραλίνες φουντουκιού, οπότε με λίγο μελάκι από πάνω την ξετρελλαίνει.
Ψήστε λοιπόν αυτά τα donuts και δοκιμάστε τα φρέσκα. Αν σας περισσέψουν, τυλίξτε τα σε μεμβράνη για να διατηρηθούν για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά, φυλάξτε τα σε ένα μπολ με καπάκι στο ψυγείο.
Πάμε λοιπόν για τη συνταγή;
Υλικά
• 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
• 120 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 2 κ.γ. baking powder
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1/2 κ.γ. κανέλα
• 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
• 200 ml φυτικό γάλα (αμυγδάλου/βρώμης)
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 5 κ.σ. φουντουκοβούτυρο
για το γλάσο
• 60 γρ. σμέουρα ή φράουλες
• 250 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε στη ζάχαρη, το baking, το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το γάλα αμυγδάλου, τη βανίλια και το φουντουκοβούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά, για λίγο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 2: Γεμίζουμε τα φορμάκια και ψήνουμε.
Βάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής ή σε μία σακούλα τροφίμων. Κόβουμε λίγο στην άκρη και γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τη μέση. Εναλλακτικά γεμίζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε μία σχάρα.
Βήμα 3: Φτιάχνουμε το γλάσο και καλύπτουμε τα donuts.
Πολτοποιούμε τα φρούτα στο μηχάνημα με τα μαχαίρια (multi). Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι.
Βουτάμε το κάθε donuts/κεκάκι μέσα στο γλάσο και προαιρετικά ρίχνουμε από πάνω λίγα τριμμένα φουντούκια.
Αν νηστεύετε ή είστε vegan, ή απλά θέλετε να δοκιμάσετε ένα αρκετά πιο ελαφρύ κέικ, δείτε εδώ τη συνταγή για το απόλυτο νηστίσιμο κέικ με αχλάδια και αμύγδαλα.
Kαι μην ξεχνάτε: αν δοκιμάσετε αυτά τα donuts στο φούρνο, θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε τη φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.
Και επίσης: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.