Αυτά τα μπισκότα πορτοκαλιού με εξωτική καρύδα, είναι τόσο πλούσια στη γεύση τους και τόσο λαχταριστά!
Οι συνταγές για μπισκότα είναι ανεξάντλητες και φυσικά ψάχνω μόνιμα την καλύτερη. Τη διαφορετική. Την πρωτότυπη. Και θα μου πεις τώρα: “Τι πρωτοτυπία έχει μία συνταγή για μπισκότα πορτοκαλιού με καρύδα;” Και εγώ θα σου απαντήσω: “ένα υλικό έκπληξη που προσθέτει σπιρτάδα και με το πρώτο δάγκωμα θα καταλάβεις ότι δεν τρως ένα απλό μπισκοτάκι με πορτοκάλι.
Το ξύσμα πορτοκαλιού χαρίζει απίστευτη γεύση και άρωμα, ενώ η καρύδα τα κάνει juicy και μαστιχωτά. Και μαζί με το πικάντικο chili προσθέτουμε τσαχπινιά και μοναδική γεύση.
Πρόσφατα ανακάλυψα πόσο ταιριάζει η καυτερή πιπερίτσα chili με το πορτοκάλι. Πρώτη φορά την πρόσθεσα δειλά και διστακτικά σε ένα κέικ πορτοκαλιού. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν κατάλαβε αυτή την προσθήκη γιατί μάλλον η ποσότητα ήταν ελάχιστη. Εγώ όμως που το ήξερα την ένιωσα διακριτικά στη γεύση μου και πραγματικά μου άρεσε πολύ.
Και έτσι προέκυψαν αυτά τα μπισκοτάκια. Σε αυτή τη συνταγή τόλμησα παραπάνω και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Η ποσότητα πιπερίτσας chili που χρησιμοποίησα, πρόσθεσε ένα ευχάριστο και απαλό κάψιμο και μία ζεστή επίγευση.
Αν σου αρέσουν τα καυτερά μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα της πιπερίτσας (μην το παρακάνεις όμως), ή ακόμα και να παραλείψεις εντελώς τη χρήση της. Δεν θα στο πρότεινα όμως!
Υλικά
- 220 γρ. φρέσκο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μία πρέζα αλάτι
- 80 γρ. αποξηραμένη καρύδα
- 1/3 κ.γ. ψιλοκομμένη πιπερίτσα chili (αντιστοιχεί σε μία πιπερίτσα 6 εκατοστών)
- 120 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα.
Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και με τα δάχτυλα μας τα ενώνουμε καλά. Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσει (3-4 λεπτά) και προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμα 3 λεπτά. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, την καρύδα και την ψιλοκομμένη πιπερίτσα. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ. Με τα χέρια μας ενώνουμε τη ζύμη (που ίσως σε αυτό το σημείο μοιάζει με τρίμματα ψωμιού), την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Απλώνουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε σε πάχος περίπου 1 εκατοστό. Κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε (με κουπ ατ) και τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, με λίγη απόσταση μεταξύ τους.
Βήμα 2: Ψήνουμε τα μπισκότα.
Ψήνουμε για 12 – 15 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να πάρουν ένα ομοιόμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα.
Προαιρετικά τα βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα αφού κρυώσουν εντελώς.
Τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
Εδώ θα βρείτε τη Νο1 συνταγή μου για τα πιο νόστιμα και υγιεινά μπισκότα με βρώμη και μέλι.
Φτιάξε αυτά τα μπισκότα πορτοκαλιού με καρύδα και chili είμαι σίγουρη ότι η γεύση τους θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα. Αν θέλεις πόσταρε μία φωτογραφία στο Instagram. Αν το κάνεις μην ξεχάσεις να βάλεις hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω.