Όταν η λεμονιά έχει λεμόνια σχεδόν όλο το χρόνο, τελικά μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα από μία λεμονάδα ή μία τάρτα λεμονιού (βρείτε την δική μου εύκολη τάρτα λεμονιού με σοκολάτα εδώ).
Ψάχνοντας ανακάλυψα τα lemon bars (μπάρες λεμονιού). Η ιδέα μου φάνηκε πολύ καλή και έτσι είπα να τα δοκιμάσω.
Αφού διάβασα δεκάδες συνταγές, έμαθα τα μυστικά τους πειραματίστηκα στην αρχή και σήμερα είμαι έτοιμη και πολύ χαρούμενη που σας την παρουσιάζω. Το σημερινό γλυκό είναι φίνο και δροσερό, η κρέμα του λεμονάτη, αέρινη αλλά σταθερή και η βάση του μπισκοτένια αλλά μαλακή και βουτυράτη.
Ετοιμάζεται εύκολα, χωρίς μίξερ, χρειάζεται λίγα υλικά που σίγουρα δεν λείπουν ποτέ από το ντουλάπι και το ψυγείο μου.
Πριν ξεκινήσετε με τη συνταγή διαβάστε τα μυστικά της, για να έχετε το καλύτερα και νοστιμότερα lemon bars.
#1. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε γυάλινο ταψί. Η αλήθεια είναι ότι δεν το δοκίμασα ποτέ σε μεταλλικό, διάβασα όμως σε πολλές κριτικές συνταγών, ότι το μεταλλικό ταψί, μεταφέρει μια “μεταλλική” γεύση στο γλυκό. Οπότε μην το ρισκάρετε.
#2. Στρώστε λαδόκολλα σε όλο το ταψί και στα πλαϊνά. Αυτό θα βοηθήσει να ξεφορμάρετε εύκολα το γλυκό όταν κρυώσει.
#3. Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά και μόνο χυμό από φρέσκα λεμόνια, αν θέλετε να έχετε το ελαφρά πικάντικο αποτέλεσμα στο γλυκό σας.
#4. Αφήστε το ταψί να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν βάλτε το στο ψυγείο, για μερικές ώρες. Ρίξτε την άχνη πριν το σερβίρισμα.
Υλικά
Για τη βάση
• 230 γρ. λιωμένο βούτυρο
• 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
• 1 πρέζα αλάτι
• 180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 80 γρ. κορν φλάουρ
Για τη γέμιση
• 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 6 μεγάλα αβγά
• 240 ml χυμό από φρέσκα λεμόνια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Σε ένα ταψί διαστάσεων 23×33 εκατοστών, βάζουμε χαρτί ψησίματος, αφήνοντας αρκετό και στο πλαϊνά τοιχώματα να προεξέχει. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και τη στρώνουμε με τα χέρια μας να απλωθεί. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι η ζύμη μας να έχει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το χυμό. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ρίχνουμε πάνω της την γέμιση και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμη ελέγχουμε το κέντρο του γλυκού να μην είναι “τρεμουλιαστό”. Αφού βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει εντελώς. Το βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο πριν το κόψουμε.
Σερβίρουμε κρύο, προσθέτοντας ζάχαρη άχνη.
Το διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
Θυμηθείτε: Αν δοκιμάσετε αυτές τις μπάρες λεμονιού, γράψτε μου στα σχόλια αν σας άρεσαν. Επίσης ακολουθήστε με στο instagram, για να μαθαίνετε πρώτοι τις συνταγές μου.