Αγαπημένο, οικογενειακό, κυριακάτικο, μαμαδίστικο και απόλυτα comfort είναι το σημερινό πιάτο. Τα ζυμαρικά με κιμά είναι ένα φαγητό, αγαπημένο, μικρών και μεγάλων, ένα φαγητό που οι μυρωδιές του φέρνουν μνήμες οικογένειας και σίγουρα δημιουργούν καινούργιες. Τα ζυμαρικά με κιμά είναι φυσικά και δικό μας αγαπημένο φαγητό, ένα φαγητό που μόλις ανακοινώνεται, ακούγεται ένα τεράστιο “ΖΗΤΩ” από μπαμπά και κόρη!
Τα ζυμαρικά με κιμά είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά του Γιώργου. Για χρόνια, επιφυλακτικά και ευγενικά μου έλεγε ότι δεν πετυχαίνω τον κιμά και τη σάλτσα του. Δεν μπορούσε έλεγε, να δέσει και να κολλήσει, σε με μια πηρουνιά ο κιμάς με τα μακαρόνια. Άλλοτε ήταν στεγνός, χωρίς αρκετή σάλτσα, άλλοτε είχε περισσότερη από όση χρειαζόταν και ήταν νερουλή. Έκανα διάφορες προσπάθεις να τον βελτιώσω, αλλά μάλλον χωρίς αποτέλεσμα.
Πριν χρόνια βρεθήκαμε φιλοξενούμενοι στο εξοχικό φίλων μας στην Καλαμάτα. Οικοδεσπότες η Βίκυ και ο Χρήστος. Ο Χρήστος ανέλαβε το φαγητό και τότε είδα στην κατσαρόλα το μυστικό του. Λαδόκολλα στο καπάκι. Μου εξήγησε ότι με αυτόν το τρόπο, σφραγίζουμε την κατσαρόλα και το φαγητό βράζει με τους ατμούς που δημιουργούνται χωρίς να στεγνώνει. Απολαύσαμε ένα εξαιρετικό φαγητό, ο Γιώργος ενθουσιάστηκε και είπε ότι έτσι είναι ο σωστός κιμάς για τα μακαρόνια. Δεν θυμάμαι πόσα πιάτα έφαγε εκείνη τη μέρα.
Ο τρόπος του Χρήστου και το μυστικό του, έχει καθιερωθεί και από τότε ο κιμάς και η σάλτσα του πετυχαίνουν πάντα.
Αν δεν το κάνετε ήδη, δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ζυμαρικά με κιμά και θα με θυμηθείτε!
Υλικά
• 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
• 6 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
• 1/3 κ.γ. κουρκουμά
• αλάτι-πιπέρι
• 500 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1/2 κ.γ. ζάχαρη
• 5 κόκους μπαχάρι
• 300 ml νερό
• 50 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
• 1 πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σας
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Τον “σπάμε” με ξύλινη κουτάλα, για να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά και το τριμμένο καρότο. Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε τον πελτέ και τον τρύβουμε για λίγο μέχρι να ψηθεί και να βγάλει το άρωμα του. Αφήνουμε τον κιμά να τσιγαριστεί αρκετά και να μην έχει καθόλου υγρά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, την δάφνη, τη ζάχαρη και τα μπαχάρια. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα διπλό φύλλο λαδόκολλας και μετά με το καπάκι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Ελέγχουμε το φαγητό κατά διαστήματα και ανακατεύουμε. Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, ανοίγουμε το καπάκι και ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Αυτό θα βοήθησει να δέσει και να μελώσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να λιώσει το βούτυρο και σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα ζυμαρικά.
Βράζουμε στο μεταξύ τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
Εσείς έχετε κάποιο μυστικό για τα μακαρόνια με κιμά; Μπορείτε να μου αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post ήνα φωτογραφίσετε το πιάτο σας και να με κάνετε tag στο instagram.
Δείτε εδώ άλλες συνταγές με ζυμαρικά.