Τουρσί ή πίκλες; Πείτε το όπως προτιμάτε, το σίγουρο είναι ότι σήμερα θα το φτιάξουμε πανεύκολα στο σπίτι.
Και θα διαλέξουμε το αγαπημένο μου κόκκινο λάχανο για να το κάνουμε στα γρήγορα, τουρσί. Θα το κλείσουμε σε βάζο και θα το φυλάξουμε στο ψυγείο. Και θα το προσθέσουμε σε burgers, hot dogs ή απλά στη σαλάτα.
Λατρεύω τις πιίκλες. Πάντα ζητάω παραπάνω στο burger μου και το τουρσί της Σαρακοστής υπάρχει στο σπίτι μου, σχεδόν όλο το χρόνο! Η μητέρα μου φτιάχνει το καλύτερο τουρσί μελιτζάνας και στο ψυγείο μου υπάρχει μόνιμα ένα βαζάκι από αυτές. Και σαν εμένα, έτσι και η κόρη μου: τις κυνηγάει τις πίκλες.
Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω σπιτικό τουρσί. Αφού ψιλόκοψα ένα κόκκινο λάχανο που είχα στο ψυγείο, εύκολα και γρήγορα γέμισα δύο γυάλινα βάζα, με το πιο νόστιμο τουρσί που υπάρχει! Και δεν υπερβάλλω καθόλου. Το τουρσί εξαφανίστηκε σε λιγότερο από τρεις ημέρες, αφού το προσθέταμε παντού. Και όταν η μικρή μου κατάλαβε ότι το λάχανο τελείωσε, σχεδόν μου απαίτησε να το ξαναφτιάξω “αύριο”!
Υλικά
- 1 μέτριο κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο (περίπου 500 γρ.)
- 400 ml νερό
- 400 ml μηλόξιδο
- 2 κ.σ. αλάτι
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κόκκους πιπέρι
- 4 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το βράζουμε.
Ψιλοκόβουμε, πλένουμε και σουρώνουμε καλά το λάχανο. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λάχανο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Bήμα 2: Τοποθετούμε το τουρσί σε βάζα.
Βάζουμε το τουρσί σε γυάλινα βάζα (μαζί με τα υγρά από την κατσαρόλα) και διατηρούμε για μερικές μέρες στο ψυγείο.
Αν φτιάξετε το λάχανο τουρσί, θα χαρώ πολύ να δω τις φωτογραφίες σας στο Instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention, γράφοντας @thecookinyou.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, γράφοντας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας και να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.
Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.