Ας εκμεταλλευτούμε τα ζουμερά αχλάδια της εποχής και ας φτιάξουμε ένα διαφορετικό κέικ που είμαι σίγουρη ότι θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα.
Από καιρό ήθελα να φτιάξω ένα κέικ με αχλάδια. Επίσης ήθελα να δοκιμάσω ένα κέικ με ρικότα. Αποφάσισα να τα συνδυάσω και κάπως έτσι προέκυψε η σημερινή συνταγή. Και επειδή έχω αποφασίσει να περιορίσω τις επισκέψεις μου στο σούπερ μάρκετ και εννοείται ότι στο ψυγείο μου δεν υπήρχε ρικότα (γιατί να υπάρχει άλλωστε), το ανθότυρο που είχα, πήρε τη θέση της. Και κάπως έτσι προέκυψε το σημερινό κέικ με αχλάδια και ανθότυρο.
.Και να σας πω την αλήθεια: Έφτιαξα αυτό το κέικ δύο φορές. Γιατί την πρώτη δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω! Είναι τόσο νόστιμο που έγινε ανάρπαστο. Ο Γιώργος και μικρή μου το έτρωγαν με κάθε ευκαιρία. Στο πρωϊνό με τον καφέ ή το γάλα, ένα μικρό κομματάκι στο σχολείο και το απόγευμα για μια μικρή λιχουδιά!
Είχα αποφασίσει να κρατήσω αυτή τη συνταγή και να σας την παρουσιάσω τον Δεκέμβριο. Σαν μια συνταγή λίγο πιο γιορτινή. Όμως δεν κρατήθηκα. Πραγματικά θέλω να το φτιάξετε γιατί είμαι τόσο ενθουσιασμένη με τη γεύση του και νομίζω ότι και εσείς θα το λατρέψετε.
Είναι τόσο ιδιαίτερο αυτό το κέικ, που αν το δοκιμάσετε δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε στο πρώτο κομμάτι. Το ανθότυρο χαρίζει μια ανάλαφρη και ζουμερή υφή στο κέικ, που ίσως νομίσετε ότι έχει ένα ελαφρύ σιρόπιασμα. Ταίριαξε υπέροχα με το ζουμερά αχλάδια και η άχνη ζάχαρη νομίζω ότι του είναι απαραίτητη.
Είναι μερικές συνταγές που θα τις ξεχωρίζω για πάντα. Σήμερα προστέθηκε ακόμα μία.
Για μένα είναι ένα από τα καλύτερα κέικ so far!
Θυμηθείτε:
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κοσκινίστε οπωσδήποτε το αλεύρι και το baking.
- Στρώστε αντικολλητικό χαρτί το ταψί και αλευροβουτυρώστε τα πλαϊνά γιατί αυτό το κέικ κολλάει εύκολα.
- Μπορείτε να κόψετε τα αχλάδια σε μικρότερα κομμάτια και να τα ρίξετε μέσα στο μείγμα.
- Το μείγμα αυτού το κέικ είναι αρκετά πηχτό. Οπότε μη τρομάξετε και μην πιστέψετε ότι έχετε κάνει λάθος.
Υλικά
• 170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 3 αβγά
• 170 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
• 1 κ.γ. baking powder
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• 200 γρ. ανθότυρο
• 3 αχλάδια
• ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 23 εκατοστών. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα πλαϊνά της φόρμας.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι γίνει το μείγμα σαν ανάλαφρη κρέμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Με ένα πιρούνι λιώνουμε το ανθότυρο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και λίγο λίγο το αλεύρι. Σε αυτό το σημείο σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε ανακατεύοντας ελαφρά με μία ξύλινη κουτάλα ή με μία μαρίζ.
Βήμα 2: Προσθέτουμε τα αχλάδια και ψήνουμε το κέικ.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αφαιρούμε τους σπόρους. Κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βυθίζουμε τα αχλάδια μέσα στο μείγμα και ψήνουμε το κέικ για 50-60 λεπτά. Μετά τα 45 λεπτά βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει σχετικά καθαρή με λίγη υγρασία και ελάχιστα τρίμματα από το κέικ. Τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε τα πλαϊνά της φόρμας. Πασπαλίζουμε με άχνη αφού κρυώσει εντελώς.
Εδώ θα βρείτε ακόμα μία συνταγή για ένα νηστίσιμο κέικ με αχλάδια και αμύγδαλα.
Συνήθως σας λέω “αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε”. Σήμερα επιτρέψτε μου να σας πω: “φτιάξτε οπωσδήποτε αυτό το κέικ με αχλάδια και ανθότυρο” και πείτε μου πόσο πολύ σας άρεσε! Γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη ακολουθήστε με στο instagram ή κάντε like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.