Καλοκαιρινή πανακότα με ιβίσκο

2 Ιουνίου 2025

Αυτή η πανακότα θα σου φτιάξει τη διάθεση. Γιατί είναι νόστιμη, ανάλαφρη και πραγματικά εντυπωσιακή.

Ρωτάω συχνά την κόρη μου για τις συνταγές που σκέφτομαι καθώς και ζητάω τη γνώμη της για τα βίντεο ή τις φωτογραφίες που δημιουργώ. Είχα στο μυαλό μου να σου δείξω μία καλοκαιρινή πανακότα, όταν μία κουβέντα της μου έδειξε τον δρόμο… “βάλε λίγο χρώμα επιτέλους”. Και έτσι σκέφτηκα τον ιβίσκο που είχα στο συρτάρι. Αυτός ευθύνεται για το χρώμα που βλέπεις σε αυτήν την υπέροχη και δροσερή πανακότα.

Η προσθήκη του αποξηραμένου ιβίσκου δεν δίνει μόνο χρώμα στο σημερινό γλυκάκι αλλά χαρίζει και μία απαλή και ελαφρώς ξινούτσικη γεύση που ίσως σου θυμίσει φρούτο του δάσους. Σπάει την κλασική γλυκύτητα της πανακότας και της δίνει χαρακτήρα. Και σε συνδυασμό με μια εύκολη “σάλτσα” από βερύκοκα, θα φτιάξεις πανεύκολα ένα δροσερό και ισορροπημένο γλυκό.

πανακότα με ιβίσκο
πανακότα με ιβίσκο

Υλικά

  • 120 ml γάλα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 9 γρ. φύλλα ζελατίνης (περίπου 4,5 φύλλα)
  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κλωνάρι βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα
  • 100 ml “ρόφημα ιβίσκου”

για το “ρόφημα ιβίσκου”

  • 100 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο ιβίσκο
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

για τη σάλτσα βερίκοκο

  • 200 γρ. βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 3 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το “ρόφημα” ιβίσκου.

Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το βραστό νερό, τον ιβίσκο και τον χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε 6-7 λεπτά να βγάλει το χρώμα και τη γεύση του. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε την κρέμα πανακότας.

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε άφθονο νερό με παγάκια για τουλάχιστον 10 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δεν αφήνουμε το μείγμα να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με τα χέρια μας στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν εντελώς. Τέλος προσθέτουμε το ρόφημα ιβίσκου. Μοιράζουμε σε φορμάκια σιλικόνης ή σε ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε τη σάλτσα βερίκοκο.

Πλένουμε τα βερίκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 4: Σερβίρουμε.

Ξεφορμάρουμε προσεκτικά την πανακότα και ρίχνουμε από πάνω 1-2 κουταλιές σάλτσα βερύκοκο. Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο τριμμένο ιβίσκο και ένα φυλλαράκι φρέσκο δυόσμο.

πανακότα με ιβίσκο

Δες εδώ για ακόμα μία συνταγή για πανακότα.

Αν φτιάξεις τη συνταγή μου για αυτή την καλοκαιρινή πανακότα με ιβίσκο περιμένω να μου πεις πώς σου φάνηκε. Γράψε μου το σχόλιο σου στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ή βγάλε μία φωτογραφία και ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να την ποστάρω στο @thecookinyou.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή