Γιαννιώτικες τηγανίτες

2 Αυγούστου 2022

Οι πιο εύκολες, γρήγορες και νόστιμες τηγανίτες. Αυτές είναι οι γιαννιώτικες τηγανίτες που γίνονται με την ίδια συνταγή, γλυκιές και αλμυρές.

Αν με ρωτούσατε για τα φαγητά των παιδικών μου χρόνων, σίγουρα οι γιαννιώτικες τηγανίτες θα ήταν στις πρώτες θέσεις. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού ήταν και είναι η εύκολη λύση όταν θέλεις κάτι εύκολο και γρήγορο για γλυκό ή αλμυρό σνακ.

Η μητέρα μου συνήθιζε να μας τις ετοιμάζει τα απογεύματα. Έπαιζα με τους φίλους μου στην μεγάλη αλάνα μπροστά στο πατρικό μου και όταν άκουγα τη φωνή της από το μπαλκόνι: “για ελάτε, τηγανίτες!” Και σε δευτερόλεπτα καμία δεκαριά πιτσιρίκια μαζευόμαστε στα σκαλάκια του σπιτιού μου και ένα μεγάλο πιάτο με ζεστές τηγανίτες πασπαλισμένες με μπόλικη ζάχαρη έκανε την εμφάνιση του. Το πιάτο άδειαζε στο λεπτό ενώ τρέχαμε μπουκωμένοι, στο λάστιχο να πιούμε κρύο νερό και να ξεπλύνουμε τα χέρια μας που είχαν πασαλειφτεί με ζάχαρες.

τηγανίτες

Από τότε βέβαια έχουν περάσει χρόνια, αλλά η αγάπη μου για τις τηγανίτες παραμένει. Τώρα τις ετοιμάζω εγώ στην κόρη μου. Και πάντα τις φτιάχνω διπλές. Μια τηγανιά χωρίς τυρί και μία με τρίμματα φέτας. Εμείς βέβαια έχουμε αντικαταστήσει τη ζάχαρη με μέλι για τη γλυκιά εκδοχή τους και είναι ακόμα πιο νόστιμες.

Οι δικές μου τηγανίτες είναι λεπτές και τραγανές. Δεν είναι φουσκωτές, δεν “τραβάνε” πολύ λάδι και γίνονται με ελάχιστα υλικά.

Λίγα μυστικά

  • Το μυστικό για τραγανιστές τηγανίτες είναι το τσίπουρο.
  • Αν τις θέλετε λεπτές (όπως εγώ) φροντίστε ο χυλός να μην είναι πηχτός.
  • Ετοιμάστε τον χυλό και τηγανίστε πρώτα τις σκέτες τηγανίτες. Αυτές μπορείτε να τις σερβίρετε με ζάχαρη ή με μέλι.
  • Πρόσθετε στον υπόλοιπο χυλό τα τρίμματα φέτας, αν θέλετε να φτιάξετε και τις αλμυρές.
τηγανίτες
τηγανίτες

Υλικά

  • 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 80 ml νερό
  • 100 ml γάλα
  • 1 κ.σ. τσίπουρο (προαιρετικά)
  • 80 γρ. τρίμματα φέτας
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • μέλι, ή ζάχαρη (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Φτιάχνουμε το χυλό.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τη φέτα. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Πρέπει να έχουμε ένα σχετικά ρευστό χυλό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Βήμα 2: Τηγανίζουμε.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε το χυλό με ένα μεγάλο κουτάλι, σχηματίζοντας τις τηγανίτες. Τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα και τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 3: Τηγανίζουμε τις αλμυρές.

Στον υπόλοιπο χυλό προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας και τηγανίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

τηγανίτες

Αυτή ήταν η συνταγή για τις γιαννιώτικες τηγανίτες. Αν τη δοκιμάσετε θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε. Και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε μία φωτογραφία. Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω. Μπορείτε επίσης να με κάνετε tag στο Instagram

Και αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε τώρα εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

4 σκέψεις στο “Γιαννιώτικες τηγανίτες”

  1. Καλησπέρα, φτιάχνουμε κι εμείς τηγανίτες, για την γλυκιά τους εκδοχή με πιο λίγα υλικά και ούζο, ενώ στην αλμυρή τους εκδοχή η συνταγή μας είναι ίδια με την δική σου χωρίς την προσθήκη αλκοόλ αυτή τη φορά….και σίγουρα γίνονται ανάρπαστες 😋😋😋🤗😍 όπως γινόταν κι από εμάς όταν είμαστε παιδιά 💕…αν και ευτυχώς, δεν έχει ηλικία πλέον….❣️

    Απάντηση

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή