Χρυσό, κίτρινο, πορτοκαλί λίγο κόκκινο. Αυτά είναι τα χρώματα του φθινοπώρου, χρώματα που μαρτυρούν ότι η φύση αρχίζει λίγο λίγο να πεθαίνει. Μπορεί και όχι…
Η φύση είναι ακόμα ζωντανή και απόδειξη τα έντονα χρώματα της πληθωρικής κολοκύθας που ωριμάζει το φθινόπωρο και ομορφαίνει τους πάγκους των λαϊκών αγορών, χαρίζοντας λάμψη στη μουντάδα της εποχής. Αυτό το φθινοπωρινό κέικ κολοκύθας με ελαιόλαδο λοιπόν, ταιριάζει απόλυτα στην εποχή, τόσο για την εμφάνισή του όσο και για τη γεύση του.
Κάθε φθινόπωρο φτιάχνω πάντα ένα κέικ με κολοκύθα. Συνήθως πειραματίζομαι με συνταγές που βρίσκω. Φέτος αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου και επειδή έγινε πραγματικά τέλειο, σήμερα το μοιράζομαι μαζί σας.
Η διαφορά αυτού του κέικ κολοκύθας, είναι ότι δεν είναι πικάντικο και έχει πορτοκάλι. Το ξύσμα και χυμός ταιριάζουν με την κολοκύθα και η γεύση του κέικ γίνεται ξεχωριστή. Χρησιμοποιήσα ελαιόλαδο και όχι βούτυρο και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Το κέικ είναι τόσο ζουμερό που θα νομίζεις ότι έχει ένα ελαφρύ σιρόπιασμα!
Ετοιμάζεται εύκολα, αρκεί να ψήσουμε την κολοκύθα και να φτιάξουμε ένα πουρέ. Και ύστερα μόνο δύο μπολ και το μίξερ χειρός. Απλά και γρήγορα.
Λίγα μυστικά:
- Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες και μην βγάλετε τη φλούδα. Ξεφλουδίζεται εύκολα αφού ψηθεί. Τα 1.200 γρ. κολοκύθας (ζυγισμένη με τη φλούδα) θα μας δώσει περίπου 400 γρ. πουρέ κολοκύθας.
- Ψήστε την κολοκύθα από την προηγούμενη μέρα και αφού την πολτοποιήσετε αφήστε την στο ψυγείο σε ένα σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά της. Αυτό θα βοηθήσει να μην λασπώσει το κέικ.
- Μετρήστε τα υλικά με ακρίβεια. Όπως πάντα στη ζαχαροπλαστική.
- Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν το ελαιόλαδο σας κάνει βαρύ στη γεύση, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ηλιέλαιο.
- Κοσκινίστε το αλεύρι. Αυτό θα κάνει το κέικ πιο αφράτο.
- Μην το παρακάνετε με το χτύπημα. Το αλεύρι δεν πρέπει να χτυπηθεί υπερβολικά, γιατί το κέικ θα γίνει βαρύ.
- Μπορούμε να φτιάξουμε ένα εύκολο γλάσο τυριού και να καλύψουμε το κέικ. Ταιριάζει απίστευτα. Απλά χτυπήστε με το μίξερ χειρός μία συσκευασία τυρί κρέμα, μία κούπα άχνη και 4 κ.σ. βούτυρο και απλώστε στο κέικ αφού κρυώσει εντελώς.
Υλικά
• 1.200 γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα της, θα μας δώσει 400 γρ. πουρέ)
• 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1/2 κ.γ. baking powder
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 200 ml ελαιόλαδο
• 3 αβγά
• 250 γρ. μαύρη ζάχαρη
• ξύσμα & χυμό από ένα πορτοκάλι
• ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ψήνουμε την κολοκύθα και πολτοποιούμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, σαν πεπόνι. Δεν την ξεφλουδίζουμε. Τις τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν αρκετά. Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε στο multi. Τοποθετούμε τον πουρέ κολοκύθας σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα αβγά, τη ζάχαρη, τον πουρέ κολοκύθας, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Με το μίξερ χειρός αναμειγνύουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα με χαμηλή ταχύτητα.
Βήμα 3: Ψήνουμε το κέικ.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά μία φόρμα για κέικ και αλευρώνουμε. Τινάζουμε την φόρμα να φύγει το αλεύρι που περισσεύει. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Στα 50 λεπτά βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει σχετικά καθαρή με λίγη υγρασία και ελάχιστα τρίμματα από το κέικ. Τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει για 15 λεπτά, και ύστερα το αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη ή με γλάσο τυριού.
Θα χαρώ πολύ αν δοκιμάσετε αυτό το φθινοπωρινό κέικ κολοκύθας με ελαιόλαδο και αν ποστάρετε μία φωτογραφία του στο instagram. Για να το δω βάλτε hashtag #thecookinyou.
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη ακολουθήστε με στο instagram και κάντε like στη σελίδα μου στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.