Τα τηγανιτά αβγά με σκορδάτο γιαούρτι και λάδι καπνιστής πάπρικας, είναι για μένα η απόλυτη συνταγή για τηγανιτά αβγά.
Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ που την πρωτοείδα. Με τον καιρό την τροποποίησα, πρόσθεσα κουρκουμά και πελτέ ντομάτας, που τους πάει υπέροχα και πραγματικά κάνει τα τηγανητά αβγά ένα πιάτο μοναδικά νόστιμο που δεν μπορώ να αντισταθώ.
Παρόλο που δύο από τα βασικά υλικά είναι εντελώς ελληνικά (το γιαούρτι και η φέτα), πρόσφατα έμαθα ότι η συνταγή μοιάζει με την τούρκικη “turkish Çilbir “ καθώς επίσης ότι κάπως έτσι μαγειρεύουν τα τηγανιτά αβγά και στη Βουλγαρία!
Αν την δοκιμάσετε είμαι σίγουρη ότι δεν θα ξαναφάτε τα αβγά μάτια, ποτέ πια, “σκέτα”.
Όσο και να σας φαίνεται παράξενος ο συνδιασμός των υλικών, θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα με την πρώτη δοκιμή.
Υλικά (για 2 άτομα)
• 4 αβγά
• 1 γιαούρτι στραγγιστό
• 1 σκελίδα σκόρδο
• ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• 1/4 κ.γ. κουρκουμάς
• 1/2 κ.γ. πελτές ντομάτας
• αλάτι
• 2 κ.σ. βούτυρο
• τρίμμα φέτας
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο πολτοποιημένο και λίγο αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη.
Τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο τα αβγά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και αφού λιώσει, ρίχνουμε την πάπρικα, τον κουρκουμά και τον πελτέ. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε να ομοιγενοποιηθούν για μερικά δευτερόλεπτα.
Σερβίρουμε απλώνοντας στο κάθε πιάτο το γιαούρτι, από πάνω τα αβγά και τέλος ρίχνουμε το λάδι πάπρικας.
Προσθέτουμε τρίμματα φέτας.
Δείτε εδώ κι άλλες ιδέες για πρωϊνό ή brunch.
2 σκέψεις στο “Τηγανιτά αβγά με γιαούρτι και πάπρικα”
Έφτιαξα τα τηγανητά αυγά με λάδι καπνιστής πάπρικας και κουρκουμά και είναι πραγματικά μια γεύση που αλλάζει τα νοστιμότατα αλλά κατά τ άλλα απαλά αυγά μάτια σε δυνατή διαφορετική γεύση. Ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα με την τριπλέτα – γιαουρτιού, αυγού, σάλτσας – σε έναν απογειωτικό συνδυασμό,με ή χωρίς την φέτα από πάνω που αλλάζει κατά πολύ τη γεύση. Μπράβο! και συνεχίζουμε τις δοκιμές 😀
Γιούλη πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν! Όσο για την φέτα κι εγώ δεν την προσθέτω πάντα!
😉