Υπέροχα, αφράτα, διακριτικά και γυαλιστερά, αυτά τα γλυκάκια μας έρχονται απ’ ευθείας από το Bordeaux της Γαλλίας και είναι μοναδικά.
Τα λάτρεψα με τη μία. Είχα δοκιμάσει canelés πριν πολλά πολλά χρόνια σε ένα ταξίδι που είχαμε κάνει με το Γιώργο στο Παρίσι. Δεν ήξερα καν πώς λέγονται και όταν αργότερα τα ξανασυνάντησα σε ένα γαλλικό εστιατόριο στην Αθήνα τα ερωτεύτηκα πάλι.
Ποτέ δεν ασχολήθηκα να μάθω πώς φτιάχνονται, να βρω συνταγές και να μελετήσω την τεχνική τους. Μέχρι πρόσφατα. Τα είχα βάλει στο μυαλό μου εδώ και καιρό και έτσι προμηθεύτηκα την ειδική θήκη ψησίματος των canelés. Τα έφτιαξα δύο φορές. Η πρώτη απέτυχε παταγωδώς (ακόμα δεν κατάλαβα γιατί), η δεύτερη όμως με δικαιώσε. Τα ετοίμασα για κέρασμα στη γιορτή μου. Και αλήθεια σας λέω, έγιναν ανάρπαστα. Στην πραγματικότητα (εκτός από το Γιώργο και εμένα), τα δοκίμασαν μόνο δύο φίλοι που πέρασαν από το σπίτι για να μας ευχηθούν 🙂
Τα canelés λοιπόν είναι μικρά και εύθραυστα, απ’ έξω γυαλιστερά και τραγανά και ελαφρώς τρεμουλιαστά στο εσωτερικό τους. Οι γεύσεις από ρούμι και βανίλια συνδυάζονται μοναδικά και καθώς το κουτάλι βυθίζεται, σπάει η καραμελωμένη κρούστα και συναντάει κάτι αφράτο, σαν μια μαλακή κρέμα. Τελειώνει γρήγορα και μάλλον δεν σου φτάνει μόνο ένα.
Τα ειδικά φορμάκια για το ψήσιμο τους, είναι απαραίτητα. Αν όμως έχετε μεταλλικά φορμάκια ή φόρμες σιλικόνης για κρέμα καραμελέ, τα οποία έχουν πτυχώσεις είναι εξίσου ιδανικά. Οπότε μην καθυστερείτε. Δοκιμάστε τα άμεσα!
Υλικά
• 500 ml κρύο φρέσκο γάλα (3.5 % λιπαρά)
• 1 λοβό βανίλιας
• 30 γρ. βούτυρο (και λίγο για το άλειμμα)
• 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη (και λίγο για τα φορμάκια)
• 2 μεγάλα αβγά
• 2 κρόκους
• 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 5 κ.σ. μαύρο ρούμι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το χυλό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το λοβό βανίλιας κατά μήκος και ξύνουμε, αφαιρώντας τους σπόρους. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το βούτυρο και τους σπόρους βανίλιας και αφήνουμε να πάρει μία βράση σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε στην άκρη να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος, λίγο λίγο στο μπολ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μπολ, ανακατεύοντας απαλά. Στο τέλος ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τα φορμάκια και ψήνουμε τα canelés.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 °C (στις αντιστάσεις).
Βουτυρώνουμε τα φορμάκια και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Βγάζουμε το χυλό από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά. Τον σουρώνουμε και γεμίζουμε τα φορμάκια, αφήνοντας 1 εκατοστό από την κορυφή. Ψήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 45-50 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε τα canelés ζεστά και τα αφήνουμε να κρύωσουν πάνω σε μία σχάρα. Τρώγονται φρέσκα.
Φτιάξατε τη συνταγή μου με τα γαλλικά canelés; Φωτογραφίστε τα και κάντε tag instagram @thecookinyou για να το δω και να βάλω τη φωτογραφία σας στα stories μου.
Αν δε το έχετε κάνει ήδη κάντε με follow στο instagram, στο pinterest ή like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.
2 σκέψεις στο “Γαλλικά canelés”
Ήρθε η ώρα να αγοράσω κι εγώ τα φορμάκια που έχω κατά νου κάτι χρόνια 🙂. Φαίνονται πολύ πετυχημένα !
Έχω φάει τα ωραιότερα caneles στο Μπορντώ !
Είχες την τύχη να τα γευτείς στην πηγή! Ελπίζω να φτιάξεις τη συνταγή μου και να σου αρέσουν!