Όταν μπορείτε στο σπίτι μπορείτε να φτιάξετε αφράτες πιτούλες, γιατί να αγοράζετε έτοιμες; Είναι τόσο μαλακές, αφράτες και νόστιμες με το μείγμα μυρωδικών που θα ρίξουμε από πάνω, που θα θέλετε να τις έχετε σαν συνοδευτικό, σε κάθε γεύμα σας!
Σας έχω πει και παλιότερα ότι το ψωμί και γενικά οι ζύμες είναι τα αγαπημένα μου. Δύσκολα θα φάω ένα φαγητό χωρίς να το συνοδέψω με ψωμί. Αυτές οι αφράτες πιτούλες που θα φτιάξουμε σήμερα, αντικαθιστούν επάξια το ψωμί στο τραπέζι.
Το ζύμωμα του ψωμιού, είναι για μένα μια εμπειρία που κάθε φορά με συνεπαίρνει.Καθώς ψήνεται, η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού, που πλημμυρίζει το σπίτι, μου δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς, θαλπωρής και γαλήνης.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω τη νέα μου αγάπη: Αφράτες πιτούλες με μυρωδικά. Ετοιμάζονται εύκολα και ψήνονται γρήγορα. Για την ακρίβεια τις ψήνουμε στο τηγάνι, σαν τηγανίτες και σε λίγα λεπτά έχουμε ζεστές πιτούλες στο τραπέζι. Η παρασκευή τους θυμίζει ψωμί και είναι ότι πρέπει για να πειραματιστείτε, σε περίπτωση που δεν έχετε φτιάξει ποτέ δικό σας ζυμωτό ψωμάκι.
Ένα εύκολο μείγμα με μυρωδικά και σκόρδο τις κάνει ακόμα πιο ελκυστικές, ενώ μπορείτε να το παραλείψετε και απλά να τις γεμίσετε με ότι επιθυμείτε.
Υλικά
για 12 πίτες
• 60 ml χλιαρό νερό
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
• 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 180 ml φρέσκο χλιαρό γάλα
• 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• 100 γρ. λιωμένο βούτυρο (για επάλειψη)
για το μείγμα μυρωδικών
• 120 ml ελαιόλαδο
• 4 σκελίδες σκόρδο
• 4 κ.σ. ψιλοκομμένος κόλιανδρος ή μαϊντανός
• 2 κ.σ. χοντρό αλάτι
• 2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο μεταξύ στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά, το γάλα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να μαζευτεί από τα τοιχώματα του μπολ στον γάντζο. Εναλλακτικά μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια.
Βήμα 2: Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 – 1 1/2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Βήμα 3: Λιώνουμε το βούτυρο και ετοιμάζουμε το μείγμα μυρωδικών
Σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο γουδί ρίχνουμε το σκόρδο και το πολτοποιούμε. Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο και τον ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τις ψιλοκομμένες πιπερίτσες. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 4: Ανοίγουμε τη ζύμη και τηγανίζουμε
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε ελαφρά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια. Κάνουμε το κάθε κομμάτι μία μπάλα και ανοίγουμε με τον πλάστη σε σχήμα οβάλ ή στρογγυλό. Το κάθε πιτάκι πρέπει να έχει πάχος περίπου 1/2 εκατοστό και διάσταση περίπου 10×13 εκατοστά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και από τις δύο πλευρές την κάθε πιτούλα και τοποθετούμε σε αντικολλητικό τηγάνι που έχει κάψει. Σε μέτρια φωτιά ψήνουμε και σε περίπου 1 λεπτό θα δούμε την πίτα να φουσκώνει σε διάφορα σημεία. Γυρίζουμε και ψήνουμε και από την άλλη μεριά.
Βήμα 5: Σερβίρουμε
Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα μυδωρικών πάνω από την κάθε πίτα. Προσθέτουμε χοντρό αλάτι.
Τρώγονται ζεστές.
Για οτιδήποτε θέλετε να με ρωτήσετε για αυτές τις αφράτες πιτούλες, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Επίσης μην ξεχνάτε: Aκολουθήστε στο facebook ή στο instagram, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.
4 σκέψεις στο “Αφράτες πιτούλες με μυρωδικά”
Πολύ ωραίες οι πιτούλες σου Γωγώ μου!Έχω μια ερώτηση μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο αντί να τις τηγανίσουμε;
Αγαπημένη μου Νικόλ, η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει. Αν το κάνεις ενημέρωσες με, πώς έγιναν!
Hi Gogo, I was wondering if I could use unsweetened almond milk or any other substitute instead of milk in the pites. We don’t drink or use milk in our household. Thanks, Valerie
Hi Valerie. Happy to “see” you again. Of course you could use almond milk in the recipe. But the recipe requires also yogurt. Are you OK with it?