Χειροποίητα ψωμάκια για όλες τις περιστάσεις. Τόσο νόστιμα και αφράτα, που σίγουρα θα γίνουν τα αγαπημένα σας!
Αυτά τα σπιτικά ψωμάκια, είναι ίσως τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει. Τραγανά απ’ έξω και απίστευτα αφράτα στο εσωτερικό τους, τρώγονται με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Γίνονται υπέροχα σάντουιτς, αλείφονται με μαρμελάδα, κάνουν την καλύτερη βούτα στη σαλάτα σας! Και φυσικά είναι τα πιο νόστιμα και υγιεινά, γιατί θα τα φτιάξετε εσείς!
Οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους έχουν τελειώσει. Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ, και ήδη έχουμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολείων. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που η κόρη μου ανυπομονεί τόσο πολύ να πάει σχολείο. Κι όσο εκείνη προσπαθεί να διαλέξει την καινούργια της τσάντα, εγώ έχω αρχίσει να σκέφτομαι νέες ιδέες για το καθημερινό της κολατσιό.
Αυτά τα ψωμάκια, θα μου λύσουν τα χέρια. Τα δοκίμασα πρόσφατα και αποφάσισα να τα φτιάχνω συχνά και να τα αξιοποιώ με κάθε τρόπο. Εύκολα σαντουϊτσάκια ή γεμισμένα με ταχίνι και μέλι, ή βούτυρο και μαρμελάδα, είναι μόνο μερικές από τις ιδέες για ένα εύκολο πρωινό ή κολατσιό στο σχολείο. Και φυσικά αν τους αλλάξετε σχήμα και τα κάνετε στρογγυλά, είναι το καταλληλότερο ψωμί για σπιτικά burgers.
Εύκολα υλικά, ελάχιστο ζύμωμα, λίγη αναμονή και θα έχετε τα νοστιμότερα σπιτικά ψωμάκια. Αν σας περισσέψουν (που δεν το πιστεύω), μπορείτε να τα διατηρείσετε στην κατάψυξη, για όταν τα χρειαστείτε.
Δείτε το βίντεο, βάλτε τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας σας, διαβάστε προσεχτικά τη συνταγή, σηκώστε τα μανίκια και ετοιμάστε αυτά τα υπέροχα ψωμάκια.
Υλικά
• 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 9 γρ. μαγιά (1 φακελάκι)
• 30 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 50 ml χλιαρό νερό
• 30 γρ. βούτυρο
• 150 ml γάλα
• 1 αβγό
• 1/2 κ.γ. αλάτι
για την επάλειψη
• 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
• χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
• φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ενεργοποιούμε τη μαγιά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και μία κουταλιά του γλυκού από τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσοχή να μην πάρει βράση.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το το μισό από το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα με το βούτυρο και το αβγό. Στη συνέχεια ρίχνουμε νερό με τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα με μία ξύλινη κουτάλα και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Ζυμώνουμε για περίπου 7 – 10 λεπτά, σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον.
Βήμα 3: Φτιάχνουμε τα ψωμάκια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη, σε ένα παραλληλόγραμμο, πάχους περίπου 1 εκατοστό. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια διάστασης περίπου 15×8 εκατοστά. Διπλώνουμε στα τρία και τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί με αντικολητικό χαρτί. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20-30 λεπτά.
Βήμα 4: Ψήνουμε τα ψωμάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 °C (στον αέρα). Ψήνουμε τα ψωμάκια για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και πριν κρυώσουν τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Εδώ θα βρείτε και άλλες συνταγές για σπιτικό ψωμί.
Θα χαρώ πολύ αν δοκιμάσετε τη συνταγή μου για τα σπιτικά ψωμάκια και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε τη φωτογραφία τους, στο instagram. Μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.
Αν χρειαστείτε διευκρινήσεις για τη συνταγή ή θέλετε να με ρωτήσετε οτιδήποτε ή απλά να πείτε ένα “γεια”, γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Aν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε με follow στο instagram, στο pinterest ή like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.
Και οπωσδήποτε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.
2 σκέψεις στο “Αφράτα σπιτικά ψωμάκια”
Είναι απλώς τέλεια!!! Τα έχω φτιάξει πάνω από 10 φορές και κάθε φορά είναι το ίδιο απολαυστικά. Είναι τόσο νόστιμα που τις περισσότερες φορές τα τρώμε σκέτα.
Πολύ χαίρομαι Έλενα που σου αρέσουν. Καθ σε ευχαριστώ που μου το έγραψες εδώ!