Παγωτό-γλυκό, απαλό και ανάλαφρο, δροσερό και βελούδινο! Κομψό και γιορτινό, θα στολίσει με χάρη το κέντρο του τραπεζιού σας!
Το semifreddo με λουκούμι είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο, κάτι μεταξύ βελούδινου μους και παγωτού. Έχει πλούσια και κρεμώδης γεύση, απαλή και αέρινη υφή και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Και μη μου πείτε ότι το χειμώνα δεν τρώμε παγωτό! Γιατί και έτσι να είναι για κάποιους, αυτό δεν είναι παγωτό!
Καιρό τώρα έψαχνα το γλυκό των Χριστουγέννων. Οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι γλυκό θα φτιάξουμε φέτος και εγώ δεν είχα αποφασίσει. Τα λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο που είχα στο ντουλάπι μου, ήταν στο μυαλό μου καιρό τώρα.
Σκέψη στη σκέψη, κουβέντα στην κουβέντα και η ιδέα ήρθε. Αυτό το semifreddo είναι πράγματι το πιο πρωτότυπο επιδόρπιο για το γιορτινό σας τραπέζι. Ετοιμάζετε εύκολα και πιστέψτε με: θα κλέψει την παράσταση, τόσο από την εμφάνιση του αλλά και από τη γεύση του!
Λουκούμια, αμύγδαλα και μαστίχα. Αρώματα, γεύσεις και υφές, όλα αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.
Αν λοιπόν ακόμα ψάχνετε το γλυκό που θα φτιάξετε για τους αγαπημένους σας αυτές τις γιορτές, αυτό το semifreddo θα είναι το γλυκό σας!
Λίγα μυστικά για το semifreddo με λουκούμι τριαντάφυλλο :
- Τα λουκούμια πρέπει να είναι ολόφρεσκα και μαλακά. Είναι σημαντικό για την επιτυχία του γλυκού.
- Αν δεν έχετε φόρμα σιλικόνης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ (35 εκατοστών περίπου). Καλύψτε την με μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να προεξέχει στα πλαϊνά, και ρίξτε το μείγμα.
- Δεν ρίχνουμε από την αρχή στο μείγμα τα λουκούμια και τα αμύγδαλα, γιατί θα πάνε στον κάτω μέρος της φόρμας.
Υλικά
- 660 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 4 αβγά
- 160 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαστίχα (δάκρυα) & 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 250 γρ. λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο
- 100 γρ. αμύγδαλο ωμό
- φρέσκα φρούτα (μύρτιλα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα κλπ)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Φτιάχνουμε το μείγμα.
Με το μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει πηχτή σαντιγί και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και σε ένα μεταλλικό μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αβγά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε συνεχώς με αβγοδάρτη, για 4 περίπου λεπτά, ώστε να παστεριωθούν τα αβγά. Αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει 60 °C. Ο όγκος του μείγματος θα αυξηθεί καθώς θερμαίνεται και θα γίνει πιο πηχτό. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Στο multi ή σε γουδί χτυπάμε τη μαστίχα με τη 1 κ.σ. ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Kόβουμε τα λουκούμια σε μικρά κομμάτια (περίπου σαν ζάρι). Χοντροκόβουμε και τα αμύγδαλα.
Βήμα 3: Ενώνουμε τα υλικά και παγώνουμε το γλυκό.
Στο μπολ με τη σαντιγί ρίχνουμε την κρέμα με τη ζάχαρη και τα αβγά και τη σκόνη μαστίχας και ανακατεύουμε με μία μαρίζ με πολύ ελαφριές, αέρινες και κυκλικές κινήσεις.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρά μία στρογγυλή φόρμα σιλικόνης (για κέικ) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Βάζουμε στην κατάψυξη.
Σε περίπου 1 ώρα βγάζουμε από την κατάψυξη και ρίχνουμε διάσπαρτα τα λουκούμια και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε πολύ απαλά και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 6 ώρες να παγώσει καλά.
Πριν σερβίρουμε αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα. Στολίζουμε με φρέσκα φρούτα και ωμά αμύγδαλα.
Εδώ θα βρείτε μια παλαιομοδίτικη γιορτινή πουτίγκα και εδώ ένα υπέροχο cheesecake κάστανο.
Και θυμηθείτε: αν επιλέξετε να φτιάξετε αυτό το γιορτινό semifreddo με λουκούμι για το γιορτινό σας τραπέζι, θα χαρώ να το μάθω.
Επικοινωνήστε μαζί μου γράφοντας μου στα σχόλια στο τέλος της σελίδας ή στείλτε μου μήνυμα στο Instagram ή στο Facebook.
Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.