Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τα φουρνίσματα ξεκινάνε και σημερινό, ιδιαίτερο κέικ θα ταιριάξει άψογα με τη γιορτινή διάθεση των ημερών.
Αυτό το χριστουγεννιάτικο κέικ με άρωμα από τσάι του βουνού και πολλά πολλά μπαχαρικά είναι η απόλυτη συνταγή, αν θέλετε ένα γιορτινό και διαφορετικό κέικ για τις ημέρες που έρχονται.
Αφράτο, μυρωδάτο και ελαφρώς πικάντικο. Κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο είναι κάποια από τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε, που μαζί με το άρωμα από το τσάι του βουνού θα δέσουν υπέροχα και θα χαρίσουν στο κέικ μια ξεχωριστή γεύση! Ένα εύκολο γλάσο με τσάι, θα το απογειώσει!
Δείτε το βίντεο με την διαδικασία της συνταγής και ακολουθήστε τις οδηγίες.
Υλικά
• 180 ml γάλα
• 8 γρ. τσάι του βουνού (ανθός)
• 250 γρ. αλεύρι για κέικ (που φουσκώνει μόνο του)
• 1 κ.γ. baking powder
• 2 κ.γ. κανέλα
• 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
• 1 κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
• 1 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδο
• 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
• 1 κ.γ. κάρδαμο
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 200 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 160 γρ. βούτυρο
• 80 γρ. μέλι
• 2 αβγά
• 160 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• 100 γρ. καρύδια
• 80 γρ. σταφίδες
για το γλάσο
• 180 γρ. ζάχαρη άχνη
• 30 – 40 ml δυνατό τσάι του βουνού (ρόφημα)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις). Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα. Την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το τσάι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να βγάλει τα αρώματά του.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά. Με το μίξερ χειρός χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μέλι, τα αβγά και το γιαούρτι. Σουρώνουμε το γάλα από το τσάι και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα.
Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σπάμε τα καρύδια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τις σταφίδες.
Βήμα 2: Ψήνουμε το κέικ.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Μετά τα 45 λεπτά βυθίζουμε στο κέικ μία οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνή, αλλά να έχει ελάχιστη υγρασία και μερικά τρίμματα στην επιφάνεια της.
Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο το αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ύστερα αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα.
Βήμα 3: Φτιάχνουμε το γλάσο.
Φτιάχνουμε μία κούπα δυνατό τσάι του βουνού. Ανακατεύουμε την άχνη με 30 – 40 ml από το τσάι και προσθέτουμε το γλάσο σε κρύο κέικ.
Αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις στα γλυκά, εδώ θα βρείτε ακόμα μια συνταγή για ένα χριστουγεννιάτικο κέικ με λωτό και μπαχαρικά.
Σας καλωσορίζω όλους, παλιούς και νέους αναγνώστες του blog μου. Σας ευχαριστώ που περνάτε από εδώ και που αφιερώνετε χρόνο να διαβάσετε τις σκέψεις και τις συνταγές μου. Επίσης εκτιμώ πολύ που κάποιοι από εσάς δοκιμάζετε και μου γράφετε τις εντυπώσεις σας.
Περιμένω λοιπόν αν φτιάξετε αυτό το κέικ με τσάι του βουνού και μπαχαρικά να μου γράψετε πώς σας φάνηκε.
Επικοινωνήστε μαζί μου γράφοντας μου στα σχόλια στο τέλος της σελίδας ή στείλτε μου μήνυμα στο Instagram ή στο Facebook.
Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.