Νηστίσιμη (vegan) καρμπονάρα

22 Μαρτίου 2021

Μία κρεμώδης καρμπονάρα δεν χρειάζεται πάντα αβγά ή κρέμα γάλακτος. Δε χρειάζεται πάντα γκουαντσιάλε ή μπέικον.

νηστίσιμη καρμπονάρα, vegan carbonara

Και επειδή είναι Σαρακοστή και κάποιοι θέλουμε να κάνουμε μια μικρή αποτοξίνωση, σίγουρα δεν πρέπει να στερηθούμε νόστιμες γεύσεις. Έτσι λοιπόν η σημερινή συνταγή για νηστίσιμη, vegan καρμπονάρα, είναι μια ιδέα που είμαι σίγουρη ότι αν τη δοκιμάσετε θα την φτιάξετε ξανά.

Καταρχήν να σας πω ότι προσπαθώ εδώ και καιρό να περιορίσω από τη διατροφή μου, σε πρώτη φάση, το κόκκινο κρέας και γιατί όχι κάποια στιγμή όλες τις ζωικές πρωτεΐνες.

Και με αφορμή λοιπόν τη Σαρακοστή, αποφάσισα να δοκιμάσω μία εναλλακτική καρμπονάρα.

Έφτιαξα ένα “τυρί” από κάσιους, το οποίο το χρησιμοποίησα για να δώσω γεύση στην κρέμα. Αντί για μπέικον χρησιμοποίησα λιαστές ντομάτες, που οπτικά σε ξεγελάνε, αλλά και η γεύση δένει άψογα με τα ζυμαρικά. Πρόσθεσα μαριναρισμένα μανιτάρια καθώς και καβουρδισμένο κουκουνάρι και το πιάτο ολοκληρώθηκε. Πιστέψτε με: αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε!

Και το καλύτερο: χρησιμοποίησα τα παραδοσιακά και αγνά ζυμαρικά της εταιρίας ΗΛΙΣ, που πραγματικά απογείωσαν το πιάτο μου.

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ προσπαθώ να διαλέγω ελληνικά τρόφιμα για την οικογένεια μου. Έτσι τα ζυμαρικά ΗΛΙΣ έχουν κερδίσει μία θέση στο τραπέζι μου, καθώς είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, με μεγάλη ποικιλία και ιδιαίτερες γεύσεις.

Σήμερα, για αυτή τη νηστίσιμη και vegan καρμπονάρα, χρησιμοποίησησα το σπαγγέτι Νο 6. Εσείς μπορείτε να διαλέξετε όποιο ζυμαρικό σας αρέσει.

νηστίσιμη καρμπονάρα, vegan carbonara

Λίγα μυστικά:

  • H διατροφική μαγιά στο τυρί είναι απαραίτητη καθώς είναι αυτή που θα δώσει την τυρένια γεύση.
  • Μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω τυρί και να το κρατήσετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
  • Για τη σάλτσα καρμπονάρας χρησιμοποιήστε όποιο φυτικό γάλα σας αρέσει. Εγώ προτιμώ το γάλα αμυγδάλου.
  • Το κουκουνάρι είναι προαιρετικό, προσθέτει όμως μια ωραία τραγανή υφή στο πιάτο.
  • Βράστε όποια ζυμαρικά προτιμάτε. Σίγουρα όμως το σπαγγέτι ταιριάζει απόλυτα.

Υλικά

• 500 γρ. σπαγγέτι ΗΛΙΣ Νο 6

για τη μαρινάδα μανιταριών

• 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

• 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

• 3 κ.σ. σόγια

• 1/2 κ.σ. ταχίνι

• 1 κ.σ. μηλόξυδο

• 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη

• 1/4 κ.γ. κουρκουμά

• 300 γρ. ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια

για το vegan τυρί

• 120 γρ. ωμά κάσιους

• 15 γρ.(4 κ.σ.) διατροφική μαγιά

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου

για την κρέμα καρμπονάρας

• 250 ml ρόφημα αμυγδάλου

• 2 κ.σ. μουστάρδα

• 1 κ.σ. μηλόξυδο

• vegan τυρί

• αλάτι, πιπέρι

για τα σωταρισμένα μανιτάρια

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

για το σερβίρισμα

• 120 γρ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες

• 30 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)

• ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Βήμα 1: Μαρινάρουμε τα μανιτάρια.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα προσθέτουμε στο μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε το τυρί.

Βράζουμε σε άφθονο νερό τα κάσιους για 15 λεπτά. Αφού κρυώσουν ελαφρά τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τα ρίχνουμε στο μηχάνημα με τα μαχαίρια (multi) μαζί με όλα τα υλικά για το τυρί. Θέλουμε να σπάσουν αρκετά, να γίνουν σαν σκόνη.

Βήμα 3: Ετοιμάζουμε την κρέμα καρμπονάρας.

Στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα, εκτός από το αλάτι. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία απαλή και κρεμώδης σάλτσα. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.

Βήμα 4: Βράζουμε τα ζυμαρικά και σωτάρουμε τα μανιτάρια.

Σε άφθονο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο σκόρδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια (χωρίς τα υγρά της μαρινάδας) και σωτάρουμε για περίπου 5-7 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι (αν το χρησιμοποιήσουμε) σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 5: Συνθέτουμε και σερβίρουμε.

Αφού σουρώσουμε τα ζυμαρικά, ρίχνουμε την κρέμα καρμπονάρας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Στο κάθε πιάτο προσθέτουμε λιαστή ντομάτα, κουκουνάρι.

Θέλετε και άλλες νηστίσιμες συνταγές; Πατήστε εδώ.

Θυμηθείτε ότι θα χαρώ πολύ αν δοκιμάσετε αυτή τη νηστίσιμη vegan καρμπονάρα. Για να το μάθω μην ξεχάσετε να ποστάρετε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το hashtag #thecookinyou και να οπωσδήποτε να με κάνετε tag στο instagram.

Επίσης αν δεν το κάνετε ήδη κάντε like στη σελίδα μου στο facebook και ακολουθήστε με στο instagram για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

2 σκέψεις στο “Νηστίσιμη (vegan) καρμπονάρα”

  1. Δεν είναι σωστό να ονομάζουμε καρμπονάρα ότι άσπρη σάλτσα μας κατέβει στο μυαλό, άσχετα το ποσό νόστιμη η ιδιαίτερη μπορεί να είναι. Η καρμπονάρα είναι πολύ συγκεκριμένο πράγμα.Αστοχη η ονομασία.Παρολα αυτά η σάλτσα φαίνεται καλή.

    Απάντηση

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή