Κέικ βανίλιας με καραμέλα

31 Ιανουαρίου 2021

Ένα απλό κέικ βανίλιας μεταμορφώνεται και γίνεται ένα ονειρεμένο επιδόρπιο με λαχταριστή καραμέλα.

Αυτό το κέικ το σκεφτόμουν από καιρό. Και σήμερα ήρθε η ώρα του. Δεν είναι ένα απλό κέικ. Είναι το καλύτερο, το πιο μυρωδάτο, το πιο αφράτο και ζουμερό κέικ βανίλιας με καραμέλα, που στο εσωτερικό του κρύβει καραμελωμένα καρύδια. Και αυτό το κέικ είναι το γλυκό που ετοίμασα τα τρίτα γενέθλια του blog.

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς τρία χρόνια, βγήκε στο αέρα αυτό το blog. Χωρίς καμία ιδέα και γνώση ξεκίνησα έτσι για την πλάκα μου. Γιατί μου άρεσε να γράφω τις συνταγές μου, με την ελπίδα ότι κάποιος μπορεί να περάσει από δω.

Και όταν αργά αλλά σταθερά, η σελίδα μου άρχισε να έχει επισκέπτες, αυτό με γέμισε με τόση χαρά και ενθουσιασμό, που μετά δεν με σταμάταγε τίποτα. Και κάπως έτσι συνεχίζω.

κέικ γεμισμένο με καραμέλα και καραμελωμένα καρύδια

Σήμερα μέσα σε αυτό το εορταστικό post, σκέφτηκα να ξαναγνωριστούμε. Και επειδή η παρέα του the cook in you, μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, αποφάσισα να σας πω μερικά πράγματα για μένα, που κάποια ξέρετε, αλλά και όχι.

Λοιπόν:

  • Είμαι η Γωγώ και ζω στην Άλιμο. Έχω όμως γεννηθεί και μεγαλώσει στο Περιστέρι.
  • Έχω μια κόρη 9 χρονών την οποία απέκτησα στα 42!
  • Πρόσφατα στην οικογένεια μας προστέθηκε και ο Λούθερ, ένα μαύρο και πολύ ζωηρό κοκεράκι.
  • Τακτοποιώ τα ρούχα μου με χρωματική σειρά.
  • Σιχαίνομαι τις μπάμιες.
  • Έπαιζα μπάσκετ μέχρι τα 22 μου.
  • Είμαι cancer survivor.
  • Δεν ξέρω να κολυμπάω κάτω από το νερό και κλείνω τη μύτη μου.
  • Με την παρέα μου είμαστε μαζί από το δημοτικό.
  • Δεν πάω πουθενά, χωρίς το μαξιλάρι μου.
  • Κάνω πιλάτες και γιόγκα 3 φορές την εβδομάδα.
  • Είμαι Mac user only.
  • Κάνω συχνά διαίτα.
  • Δεν αντέχω τα αρώματα μαλακτικών στα ρούχα.
  • Πίνω τον καφέ μου σκέτο.

Και τώρα που τα είπα και ξελάφρωσα, ας πάμε στη σημερινή συνταγή. Πρόκειται για ένα υπέροχα μυρωδάτο κέικ, που το εσωτερικό του είναι γεμιστό με αλμυρή καραμέλα. Τα καραμελωμένα καρύδια το συμπληρώνουν και το κάνουν ακόμα πιο λαχταριστό.

Λίγα μυστικά για το κέικ βανίλιας με καραμέλα:

  • Όπως σε όλα τα κέικ, τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κοσκινίστε το αλεύρι, το baking και το αλάτι.
  • Αφού προσθέσουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για πολύ λίγο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μπορείτε να ετοιμάσετε την καραμέλα από την προηγούμενη ημέρα και να την φυλάξετε στο ψυγείο.
  • Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την καραμέλα με καραμελωμένο ζαχαρούχο.
  • Σερβίρετε με καραμέλα ή ζάχαρη άχνη.

Υλικά

για τα καραμελωμένα καρύδια

• 120 γρ. ζάχαρη

• 30 ml νερό

• 150 γρ. καρύδια

για την αλμυρή καραμέλα

• 150 γρ. κρέμα γάλακτος

• 80 γρ. βούτυρο

• 200 γρ. μαύρη ζάχαρη

• 1/2 κ.γ. αλάτι

για το κέικ

• 320 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 1 κ.γ. baking powder

• 250 γρ. βούτυρο

• 270 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 3 αβγά

• 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

• 80 ml γάλα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ξεκινάμε με τα καραμελωμένα καρύδια.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Προσθέτουμε το νερό και χωρίς να ανακατέψουμε, αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να έχουμε ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Τότε σβήνουμε και προσθέτουμε τα καρύδια. Ανακατεύουμε να ενωθούν με την καραμέλα και τα απλώνουμε σε μία λαδόκολλα για να κρυώσουν. Τα σπάμε με ένα μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε την καραμέλα.

Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να πήξει η καραμέλα.

Βήμα 3: Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ βανίλιας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ (διαμέτρου 23-25 εκατοστών).

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking.

Με το μίξερ χειρός (ή με την κουζινομηχανή), χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μία απαλή και λεπτή υφή σαν κρέμα. Στο μεταξύ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μία σταθερή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μπολ με το βούτυρο και τη ζάχαρη, τη βανίλια και έναν έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στο σημείο που οι κρόκοι έχουν ενσωματωθεί σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ. Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα ή με μία μαρίζ. Ρίχνουμε τα στερεά υλικά, το γιαούρτι και το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά.

Βήμα 4: Συνθέτουμε το κέικ και ψήνουμε.

Στη φόρμα του κέικ ρίχνουμε το μισό από το μείγμα. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα καρύδια και τα 2/3 από την καραμέλα. Από πάνω τους ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και βυθίζοντας ένα ξύλινο καλαμάκι κάνουμε κυκλικές κινήσεις, για να “μπλέξουμε” τα μείγματα.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Στα 50 λεπτά βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Πρέπει να βγει σχετικά καθαρή με λίγη υγρασία και ελάχιστα τρίμματα. Τότε το κέικ είναι έτοιμο.

Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει για 15 λεπτά και ύστερα το αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Σερβίρουμε με την υπόλοιπη καραμέλα ή με ζάχαρη άχνη.

κέικ γεμισμένο με καραμέλα και καραμελωμένα καρύδια
κέικ γεμισμένο με καραμέλα και καραμελωμένα καρύδια

Αν θέλετε να με ρωτήσετε οτιδήποτε μη διστάσετε να μου γράψετε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Και φυσικά αν δοκιμάσετε αυτό το υπέροχο και διαφορετικό κέικ βανίλιας με καραμέλα, να ξέρετε ότι θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε την φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.

Και θυμηθείτε: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

4 σκέψεις στο “Κέικ βανίλιας με καραμέλα”

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή