Μια ζεστή σούπα, εύκολη και διαφορετική, είναι η καλύτερη λύση για να ζεσταθούμε!
Όταν έξω κάνει κρύο, μια ζεστή σουπίτσα είναι ότι πρέπει. Κι όταν αυτή ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα ακόμα καλύτερα. Ένας τραχανάς με λουκάνικο τσορίθο & λάδι τρούφας λοιπόν για σήμερα και έχουμε ένα νόστιμο και γρήγορο πιάτο στο τραπέζι μας.
Ο τραχανάς έχει σημαδέψει την παιδική μου ηλικία. Για μας στο πατρικό μου, ο τραχανάς ήταν ένα πολύ συνηθισμένο φαγητό. Θυμάμαι συχνά τη μαμά μου να με ξυπνάει το πρωί με ένα πιάτο ζεστό τραχανά, που μέσα είχε βάλει φέτα και μπαγιάτικο ψωμί. Πόσο ευτυχισμένη με έκανε αυτό το ξύπνημα! Μου τον έφερνε στο κρεβάτι και πριν καλά καλά ανοίξω τα μάτια μου τον είχα καταβροχθίσει. Εκείνος ο τραχανάς μου λείπει πολύ, βλέπεις ήταν χειροποιήτος, μας τον έστελναν από το χωριό και ήταν φτιαγμένος με φρέσκο γάλα. Τη γεύση του τη θυμάμαι καλά, αλλά τελικά δεν ξέρω αν είναι εκείνη η γεύση που με κάνει να τον αναπολώ ή το ξύπνημα της μαμάς μου, εκείνα τα πρωινά!
Τώρα που ο τραχανάς του χωριού μου δεν υπάρχει, ο τραχανάς που θα χρησιμοποιήσω σήμερα είναι επίσης χειροποίητος και παράγεται από την εταιρία ΗΛΙΣ. Είναι φτιαγμένος με παραδοσιακό τρόπο, με αγνά και φρέσκα συστατικά και πραγματικά τον λατρεύω.
Η ΗΛΙΣ είναι μια εταιρία με παράδοση και πείρα 150 σχεδόν χρόνων στην παραγωγή ζυμαρικών που ξεχωρίζει για τις ανώτερες πρώτες ύλες και την ποιότητα των προϊόντων της. Στην ΗΛΙΣ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών, από παραδοσιακά, ολικής, μέχρι και ζυμαρικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη.
Για τη σημερινή συνταγή, επέλεξα ξινό τραχανά με λαχανικά και λουκάνικο τσορίθο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο λουκάνικο θέλετε, απλά επιλέξτε κάποιο με σχετικά πικάντικη γεύση. Λίγες σταγόνες από λάδι τρούφας, θα μεταμορφώσουν το ταπεινό μας τραχανά, σε ένα γκουρμέ πιάτο!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Υλικά
• 120 γρ. τραχανά με λαχανικά ΗΛΙΣ
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι
• 100 γρ. λουκάνικο τσορίθο (σε ροδέλες)
• 1 λίτρο νερό (ή ζωμό λαχανικών)
• 50 ml λευκό κρασί
• 1 κ.σ. βούτυρο
• αλάτι, πιπέρι
• λάδι τρούφας
Εκτέλεση
Βήμα 1: Σωτάρουμε το λουκάνικο
Κόβουμε το λουκάνικο σε λεπτές φέτες και το σωτάρουμε με το ελαιόλαδο, σε μία κατσαρόλα. Αφού πάρει λίγο χρώμα το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τον τραχανά
Στη ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον τραχανά ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει μέχρι να φουσκώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας συχνά.
Αφού ο τραχανάς είνα έτοιμος προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, για να χυλώσει και να δέσει η σούπα.
Βήμα 3: Σερβίρουμε
Σερβίρουμε τον τραχανά ζεστό σε βαθύ πιάτο, προσθέτοντας τα λουκάνικα, μερικές σταγόνες λάδι τρούφας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εδώ θα βρείτε ακόμα μία συνταγή για τραχανά.
Και μην ξεχνάτε: Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.
Αυτή η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος και είναι χορηγούμενη, στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με την εταιρία ΗΛΙΣ. Επιλέγω και προτείνω αποκλειστικά και μόνο, προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου με βάση την προσωπική μου και ειλικρινή μου γνώμη.