Η μαγιονέζα είναι ίσως η βασίλισσα όλων των σαλτσών. Και όταν πρόκειται για σπιτική μαγιονέζα τότε κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Εύκολη, βελούδινη και πάνω απ’ όλα σπιτική μαγιονέζα που θα την ετοιμάσεις σε λίγα λεπτά και με ελάχιστα υλικά. Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, σίγουρα δεν θα αγοράσεις ποτέ ξανά.
Η μαγιονέζα είναι από τις πιο αγαπημένες σάλτσες μικρών και μεγάλων. Κάποιοι συχνά “γκρινιάζουν” για την ποιότητα των συστατικών της τυποποιημένης μαγιονέζας και την αποφεύγουν.
Η σπιτική μαγιονέζα όμως είναι αλλιώς. Με τα καλύτερα υλικά που μπορούμε να διαλέξουμε και σε λίγα λεπτά θα την φτιάξουμε στο σπίτι και θα την απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.
Τα μυστικά και τα συστατικά της:
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Φρόντισε να τα βγάλεις από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν.
- Χρησιμοποίσε ραβδομπλέντερ. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα καθαρό μακρόστενο σκεύος για να χτυπήσεις τη μαγιονέζα. Μη τα βάλεις στο multi, δεν θα σου πετύχει.
- Ξεκίνα να χτυπάς βυθίζοντας το ραβδομπλέντερ στο κάτω μέρος του σκεύους και όταν ενωθούν τα υλικά και αρχίζει να πήζει η μαγιονέζα, άρχισε να το ανεβάζεις σταδιακά.
- Αβγά. Στη συνταγή μου, χρησιμοποιώ φρέσκα βιολογικά αβγά και το ίδιο σου προτείνω να κάνεις και εσύ.
- Μουστάρδα dijon. Την προτιμώ για περισσότερη γεύση.
- Ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Μπορείς να την φτιάξεις μόνο με ελαιόλαδο. Το ηλιέλαιο όμως θα την κάνει πιο ελαφριά και αέρινη. Την έχω δοκιμάσει και είναι εξαιρετική, με έλαιο αβοκάντο, είναι όμως δυσεύρετο και λίγο “τσιμπημένο”.
- Λεμόνι και αλάτι. Σε πολλές συνταγές υπάρχει και ξύδι, εγώ την προτιμώ χωρίς. Αν θέλεις πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας.
- Φύλαξε την σε ένα αεροστεγές βάζο στο ψυγείο. Και επειδή δεν περιέχει συντηρητικά, πρέπει να την καταναλώσεις σε 5 ημέρες.
- Πρόσθεσε την σπιτική μαγιονέζα σε σάντουιτς, σαλάτες, ή βούτα μέσα σε αυτή πατάτες ή κοτομπουκιές.
Υλικά
- 2 ολόκληρα βιολογικά αβγά και 1 κρόκο
- 1 κ.σ. μουστάρδα dijon
- 100 ml ελαιόλαδο
- 150 ml ηλιέλαιο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. ξύδι (προαιρετικά)
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα ψηλό και μακρόστενο σκεύος βάζουμε τα αβγά και τον κρόκο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το λεμόνι και το αλάτι.
Βυθίζουμε το ραβδομπλέντερ στη βάση του σκεύους και χτυπάμε για περίπου 10-15”, χωρίς να το μετακινήσουμε καθόλου.
Μόλις τα υλικά ενωθούν και η μαγιονέζα αρχίζει να πήζει μετακινούμε σταδιακά το ραβδομπλέντερ προς τα πάνω και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα.
Βάζουμε τη μαγιονέζα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με καπάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Και αν σου αρέσουν οι spicy γεύσεις δες εδώ μία παραλλαγή της σπιτικής μαγιονέζας με wasabi.
Και όπως πάντα: αν φτιάξεις τη σπιτική μαγιονέζα, θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σου το Instagram. Κάνε με mention γράφοντας @thecookinyou (και αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος θα το δω).
Γράψε μου επίσης στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας πώς σου φάνηκε αυτή η συνταγή.
Και φυσικά ακολούθησέ με στο Facebook, στο Tik-Tok και στο Pinterest.