Σουβλάκι στο σπίτι; Γιατί όχι! Φτιάξτε μόνοι σας το πιο νόστιμο και ζουμερό σουβλάκι κοτόπουλο και δώστε μια άλλη νότα στο καθημερινό σας τραπέζι!
Υπάρχει κάποιος που να λέει όχι σ’ ένα λαχταριστό ζουμερό σουβλάκι κοτόπουλο; Και αν αυτό είναι και σπιτικό, ακόμα καλύτερα. Με αυτή τη συνταγή σας εγγυώμαι ότι θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα και μαλακά σουβλάκια κοτόπουλου που έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
‘Έχετε προσπαθήσει να ψήσετε σουβλάκια στο σπίτι και έχετε αποτύχει; Το κοτόπουλο στεγνώνει, είναι σκληρό και άνοστο; Σήμερα θα σας πω τα μυστικά για να φτιάξετε στο σπίτι το καλύτερο σουβλάκι κοτόπουλο. Δύο είναι οι λέξεις κλειδιά: Μαρινάδα & γλάσο. Και τα δύο θα είναι απλά. Χωρίς διαδικασίες και δύσκολες παρασκευές.
Και για να εξηγούμε: θα μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε ξινόγαλο για να του δώσουμε υγρασία και θα το ψήσουμε γλασαροντάς το με το εξαιρετικό βαλσαμικό γλάσο πορτοκάλι από την Εntopia Greece.
Ανακάλυψα τα προϊόντα της Entopia στο instagram και μου “ταίριαξαν” με τη μία. Λάτρεψα τα πανέμορφα βαζάκια και το ξεχωριστά μπουκαλάκια και έσπευσα να τα δοκιμάσω.
Πρόκειται για μια σειρά από εξαιρετικής ποιότητας φυσικά και χειροποίητα προϊόντα. Spreads, βαλσαμικά γλάσα και chutneys, φτιαγμένα αποκλειστικά με φρούτα και χυμούς. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς καθόλου συντηρητικά, χωρίς χρωστικές, αλλά παράλληλα με εξαιρετική γεύση, μοναδικά φρουτένια.
Τα προϊόντα της Entopia θα βρείτε σε επιλεγμένα super market ή παντοπολεία (ή εδώ για να εντοπίσετε το πιο κοντινό σας, σημείο πώλησης).
Στη σημερινή συνταγή χρησιμοποίησα το γλάσο πορτοκάλι, γιατί μου ταίριαξε άψογα με τη συνταγή που είχα στο μυαλό μου.
Λίγα μυστικά:
- Κατά την επεξεργασία του νωπού κοτόπουλο φοράμε πάντα γάντια.
- Εγώ χρησιμοποιώ στήθος κοτόπουλο. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μπούτι, πρέπει όμως να ψήσετε περισσότερο χρόνο.
- Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια (περίπου 4χ4 εκ.) και βάλτε τα να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Αν δεν έχετε ξινόγαλο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ίση ποσότητα γάλα και γιαούρτι.
- Βουτήξτε τα καλαμάκια σε νερό για 20 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να μην καούν κατά το ψήσιμο.
- Ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλο μπορείτε να περάσετε λαχανικά που προτιμάτε, όπως μανιτάρια, πιπεριές, ή ακόμα και φρέσκο κρεμμύδι.
- Μπορείτε να ψήσετε τα σουβλάκια σε σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι ή ακόμα και στο grill.
- Ταιριάζουν με ρύζι basmati, λαχανικά στον ατμό και πιτούλες.
Υλικά (για 4-5 άτομα)
- 700 γρ. νωπό στήθος κοτόπουλο
- 500 ml ξινόγαλο
για το γλασάρισμα
- 100 ml βαλσαμικό γλάσο πορτοκάλι Entopia
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σόγια
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Μαρινάρουμε το κοτόπουλο.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτοντας το ξινόγαλο. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βάζουμε τα καλαμάκια ένα ποτήρι με νερό.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τα σουβλάκια και ψήνουμε.
Στραγγίζουμε το κοτόπουλο, το σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας και το περνάμε στα καλαμάκια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βαλσαμικό γλάσο πορτοκάλι Entopia με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο σχαροτήγανο και το ζεσταίνουμε καλά. Ψήνουμε για 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια αλείφουμε όλες τις πλευρές με ένα πινέλο με το γλάσο που έχουμε ετοιμάζει και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα μερικά λεπτά.
Αυτή ήταν η συνταγή μου για σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλο, που σας προτείνω να δοκιμάσετε. Αν το κάνετε θα χαρώ να το μάθω. Και ιδιαίτερα αν δημοσιεύσετε μία φωτογραφία στο instagram. Μην ξεχάσετε να βάλετε το hashtag #thecookinyou για να τη δω και να με κάνετε tag στο instagram.