Εκλέρ με κρέμα μήλου & καραμέλα

12 Οκτωβρίου 2020

Δεν χρειάζεται να είστε ζαχαροπλάστες για να φτιάξετε αυτό το μοναδικό, πεντανόστιμο και λαχταριστό γλυκάκι!

εκλερ με κρέμα μήλου

Είναι η εποχή των μήλων και είπα να τα εκμεταλευτώ λίγο διαφορετικά. Μια μηλόπιτα σίγουρα θα μπει στο φούρνο τις επόμενες ημέρες, αλλά για σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα ξεχωριστό γλυκάκι. Εκλέρ με κρέμα μήλου & καραμέλα!

Τα εκλέρ, τα σου και φυσικά το προφιτερόλ είναι λατρεία! Αυτό το “ψωμάκι”, το αφράτο, με την κρυμμένη κρέμα μέσα του, μου παίρνει το μυαλό. Και επειδή δεν είχα φτιάξει στο σπίτι ποτέ εκλεράκια, είπα να τα συνδυάσω με τα μήλα. Μιας που η εποχή το επιβάλλει!

Η ζύμη των εκλέρ, είναι όμοια με αυτή των σου. Αυτό που διαφέρει είναι το σχήμα. Είναι φουσκωτά, αφράτα και αέρινα στο κέντρο τους. Εγώ τα σημερινά εκλεράκια τα έκανα μικρά, σχεδόν μπουκίτσες, εσείς αν θέλετε μπορείτε να τα κάνετε μεγαλύτερα.

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτό το γλυκό, διαβάστε προσεχτικά όλη τη συνταγή πριν ξεκινήσετε. Ακουλουθήστε την πιστά, γιατί στη ζαχαροπλαστική κάθε γραμμάριο και κάθε λέξη έχει σημασία και μπορεί να κάνει διαφορά.

Δεν θα σας πω ψέμματα. Η συνταγή είναι μεγάλη. Έχει αρκετά στάδια στην προετοιμασία. Είναι όμως απλά. Θα φτιάξουμε μία ζύμη για τα εκλέρ, μία κρέμα μήλου (σαν πατισερί), και μία σάλτσα καραμέλας βουτύρου. Και στο τέλος θα συνθέσουμε τα γλυκάκια μας. Και όταν δοκιμάσετε το πρώτο, θα με θυμηθείτε. Είναι πεντανόστιμα. Είναι τα καλύτερα εκλέρ που υπάρχουν. Εντάξει. Μετά τα σοκολατένια!

Και έτσι θα αποζημιωθείτε για τον κόπο σας. Και είμαι σίγουρη ότι θα τα ξαναφτιάξετε.

Τι λέτε; Θα τα δοκιμάσετε;

Υλικά

για την κρέμα μήλου

• 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες

• φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι

• 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 2 κρόκους αβγού και 1 ολόκληρο

• 50 γρ. βούτυρο

• 60 γρ. κορν φλάουρ

• 1 πρέζα αλάτι

• 4 μήλα βρασμένα

• 3/4 κ.γ. κανέλα

• 1/4 κ.γ. σκόνη τζίντζερ

για τα εκλέρ

• 120 γρ. βούτυρο

• 120 ml φρέσκο γάλα πλήρες

• 120 ml νερό

• 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 3-4 αβγά 

• 1 αβγό για την επάλειψη

για την αλατισμένη καραμέλα

• 120 γρ. κρέμα γάλακτος

• 50 γρ. βούτυρο

• 100 γρ. μαύρη ζάχαρη

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 1-2 μήλα σε λεπτές φέτες για τη σύνθεση του γλυκού

Εκτέλεση

Βήμα 1: Βράζουμε τα μήλα.

Καθαρίζουμε τα τέσσερα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Τα αφήνουμε να βράζουν για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Αφού μαλακώσουν αρκετά τα σουρώνουμε και τα πολτοποιούμε στο multi. Αφήνουμε τον πουρέ μήλου στην άκρη.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε με την κρέμα μήλου.

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού. Μόλις ζεσταθεί καλά (λίγο πριν το βρασμό), αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά. 

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη για περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει μία λαμπερή κρέμα.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τη φλούδα λεμονιού. 

Με μία κουτάλα ρίχνουμε, στο μείγμα με τα αβγά μία μία κουταλιά από το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν τελειώσουμε μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο. Δεν αφήνουμε το μείγμα να βράσει. Θέλουμε μία λεπτή και λεία κρέμα. Αφού η κρέμα έχει πήξει κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ μήλου, την κανέλα και το τζίντερ.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο σκεύος και αφού κρυώσει λίγο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να ακουμπάει καλά σε όλη την επιφάνεια της. Αυτό το κάνουμε για να μην δημιουργηθεί πέτσα στην κρέμα καθώς θα παραμείνει στο ψυγείο.

Βήμα 3: Ετοιμάζουμε τα εκλέρ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. 

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό, το γάλα, το βούτυρο σε κομμάτια, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις αρχίσει να βγάζει τις πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχουμε μία απαλή ζύμη σαν μπάλα, η οποία δεν πρέπει να κολλάει στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά. 

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αβγά. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός (ή στην κουζινομηχανή), αρχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας τα αβγά τμηματικά σε 4-5 δόσεις. Ανάμεσα σε κάθε δόση χτυπάμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τη ζύμη, για να ενσωματωθεί το αβγό. Ίσως να μην χρειαστεί να ρίξουμε όλα τα αβγά. Ελέγχουμε τη ζύμη και σταματάμε να προσθέτουμε αβγό όταν γίνει μαλακή, λεία και αέρινη, η οποία αν την σηκώσουμε με κουτάλι πρέπει να έχει τάση να πέφτει (όχι να χύνεται) και να μην στέκεται πάνω του. Δεν πρέπει να μοιάζει με σφιχτό ζυμάρι, αλλά ούτε να είναι πολύ αραιή.

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο το αλείφουμε με νερό. Αυτό θα δημιουργήσει υγρασία κατά το ψήσιμο και θα βοηθήσει να μην στεγνώσουν τα σου.

Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και χρησιμοποιούμε το στρογγυλό μεγάλο στόμιο και δημιουργούμε μικρά μπαστουνάκια μήκους περίπου 5 εκατοστών, αφήνοντας 2 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους. Βουτάμε το δάχτυλό μας σε νερό και πιέζουμε ελαφρά στο τελείωμα της ζύμης. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με αβγό, πολύ απαλά και προσεχτικά.

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 °C , συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα σου ένα χρυσό-καστανό χρώμα. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν αρχίσουμε την συναρμολόγηση του γλυκού.

Βήμα 4: Φτιάχνουμε την αλατισμένη καραμέλα.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η καραμέλα.

Βήμα 5: Συναρμολόγηση των εκλέρ με κρέμα μήλου & καραμέλα.

Κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες και την κάθε φέτα σε τρία κομμάτια. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε προσεκτικά τα εκλέρ στη μέση. Τοποθετούμε στο κάτω μέρος 3-4 φέτες μήλου, προσθέτουμε την κρέμα μήλου (με σακούλα ζαχαροπλαστικής). Βουτάμε το πάνω κομμάτι του εκλέρ στη καραμέλα και καλύπτουμε την κρέμα. Προαιρετικά στολίζουμε το γλυκό με φρέσκα μούρα.

εκλερ με κρέμα μήλου

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, σίγουρα θα σας αρέσει και αυτό το προφιτερόλ με λεμόνι, κάρδαμο και λευκή σοκολάτα.

Και μην ξεχνάτε: Θα χαρώ πολύ να μάθω ότι φτιάξατε αυτά τα εκλέρ με κρέμα μήλου & καραμέλα. Περιμένω νέα σας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας, στο facebook ή στο instagram.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε